ΑρχικήsecurityHack στα email δημοσίων υπαλλήλων της περιφέρειας Hedmark στην Νορβηγία

Hack στα email δημοσίων υπαλλήλων της περιφέρειας Hedmark στην Νορβηγία

Περίπου 10,000 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα της ανατολικής περιφέρειας Hedmark της Νορβηγίας έπεσαν θύματα επίθεσης hacking. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ξυπνώντας την Τετάρτη συνειδητοποίησαν ότι το email τους δεν είναι διαθέσιμο εξαιτίας ενός hack. Εκπρόσωποι της κομητείας δήλωσαν ότι η επίθεση στα συστήματα των email που χρησιμοποιούν επτά ξεχωριστοί δήμοι προήλθε από «ξένους εισβολείς».

Οι φερόμενοι ως απατεώνες, που εντοπίστηκαν την Τρίτη το βράδυ, “προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα email των χρηστών μας”, ανέφερε η Hedmark IKT σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύσε αργά το βράδυ της Τρίτης. Η εταιρεία Hedmark IKT προσφέρει τα τεχνολογικά συστήματα στους δήμους Hamar, Stange, Kongsvinger, Sør-Odal, Løten, Nord-Odal και Grue.

Hedmark email

Η επίθεση στους email servers της Hedmark IKT προκάλεσε την αποστολή επικίνδυνων συνημμένων σε λογαριασμούς email άλλων υπαλλήλων. Τα email παρίσταναν ότι προέρχονταν από κάποιον συνάδελφο τους. Ήταν λοιπόν δύσκολο για τους υπαλλήλους το να παρατηρήσουν ότι το email είναι ψεύτικο, αναφέρει το δελτίο τύπου.

Η Hedmark IKT ανέφερε ότι όταν ανακαλύφθηκε η επίθεση, έπρεπε να διακόψει όλα τα εισερχόμενα email “για όλους τους χρήστες”. Το προσωπικό έπειτα προσπάθησε να αξιολογήσει την έκταση της επίθεσης και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, για να μπορέσει να σταματήσει περαιτέρω επιθέσεις και να ελέγξει τις ζημιές που είχαν προκληθεί μέχρι εκείνη την στιγμή.

Στους δημόσιους υπαλλήλους στάλθηκαν μηνύματα SMS, προειδοποιώντας τους να μην ανοίξουν τα συνημμένα που μπορεί να τους σταλούν μέσα σε κάποιο email.

Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων του δημόσιου τομέα στο Hedmark πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Κοινοβουλίου της Νορβηγίας ότι την περασμένη εβδομάδα δέχτηκε επίθεση στα δικά του συστήματα. Έμεινε ασαφές εάν σχετίζονται, αλλά και οι δύο επιθέσεις χαρακτηρίστηκαν ως «εξαιρετικά σοβαρές».

«Η επίθεση προήλθε από το εξωτερικό», δήλωσε ο Edvard Lysne από την Hedmark IKT στη Νορβηγική τηλεόραση. Περιέγραψε τους εισβολείς ως “κακούς παίκτες” που θέλουν να παραβιάσουν τα συστήματα της. Αρκετοί υπάλληλοι είχαν ήδη ανοίξει τα συνημμένα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρη την εταιρεία, αλλά η Hedmark IKT μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει πόσα ήταν αυτά τα άτομα.  

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS