ΑρχικήsecurityΚινέζος κατηγορείται για καταστροφή στοιχείων έρευνας του FBI

Κινέζος κατηγορείται για καταστροφή στοιχείων έρευνας του FBI

FBI

Κινέζος ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, κατηγορείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) για φερόμενη καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονταν με μια έρευνα του FBI σχετικά με την πιθανή παράνομη μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ο κατηγορούμενος ονομάζεται Guan Lei και λέγεται ότι πέταξε έναν σκληρό δίσκο σε έναν κάδο απορριμμάτων κοντά στο σπίτι του, στις ΗΠΑ, πριν επιχειρήσει να επιβιβαστεί σε πτήση προς την Κίνα.

Ο σκληρός δίσκος βρέθηκε στα χέρια του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), αλλά ο Guan Lei αρνήθηκε να εξεταστεί ο υπολογιστής του, πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την Κίνα.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος του FBI για ανάλυση του υπολογιστή, δεν επιτράπηκε στον Guan να επιβιβασθεί στην πτήση.

Σύμφωνα με μια ένορκη δήλωση που υπέβαλε το FBI για την υποστήριξη των κατηγοριών του ενάντια στον Κινέζο ερευνητή, ο σκληρός δίσκος “υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά και όλα τα προηγούμενα δεδομένα που σχετίζονταν με τον σκληρό δίσκο φαίνεται ότι έχουν αφαιρεθεί σκόπιμα“.

Το FBI ξεκίνησε έκτοτε έρευνα για να διαπιστώσει αν ο Guan Lei μετέφερε ευαίσθητο λογισμικό των ΗΠΑ ή τεχνικά δεδομένα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας (NUDT) ή αν αρνήθηκε ψευδώς τη σχέση του με τον κινεζικό στρατό, όταν υπέβαλε αίτηση για βίζα το 2018.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε στρατιωτική εκπαίδευση και περιστασιακά φορούσε στρατιωτική στολή όταν σπούδαζε στο NUDT, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν φυσιολογικός, απλός φοιτητής.

Κινέζος  ΗΠΑ Κίνα

Ωστόσο, εκτός από την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, ο Guan έχει επίσης κατηγορηθεί για την απόκρυψη ψηφιακών συσκευών αποθήκευσης από το FBI, ενώ λέγεται ότι λέει ψέματα όταν λέει ότι δεν είχε επαφές με το κινεζικό προξενείο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ.

Εάν κατηγορηθεί, ο Κινέζος ερευνητής θα μπορούσε να καταδικαστεί σε έως και 20 χρόνια φυλάκισης.

Ο Guan είναι ο τελευταίος Κινέζος υπήκοος που έχει τεθεί υπό έρευνα για πιθανή παράνομη μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ στην Κίνα. Νωρίτερα, αυτό το έτος, κάποιος άλλος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για κλοπή τεχνολογίας μπαταρίας επόμενης γενιάς από αμερικανική εταιρεία πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, η Huawei κατηγορείται για φερόμενη κλοπή πληροφοριών από ένα phone-testing ρομπότ της T-Mobile που ονομάζεται Tappy, με σκοπό να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο δικό της.

Οι ΗΠΑ εδώ και μερικά χρόνια κατηγορούν συνεχώς την Κίνα για προσπάθειες κατασκοπείας με σκοπό την κλοπή εμπορικών μυστικών, και όχι μόνο.

“Το FBI ασχολείται με περίπου χίλιες έρευνες που αφορούν απόπειρες κλοπής τεχνολογίας των ΗΠΑ από την Κίνα”, δήλωσε ο Christopher Wray, διευθυντής του FBI.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS