ΑρχικήsecurityΤο TrickBot ελέγχει την ανάλυση οθόνης για να βρει τις εικονικές μηχανές

Το TrickBot ελέγχει την ανάλυση οθόνης για να βρει τις εικονικές μηχανές

Το διαβόητο TrickBot trojan ελέγχει τώρα την ανάλυση στην οθόνη ενός μηχανήματος, για να εντοπίσει εάν πρόκειται για μία εικονική μηχανή.

Trickbot

Τα κακόβουλα λογισμικά χρησιμοποιούν συνήθως anti-VM τεχνικές, για να εντοπίσουν εάν τρέχουν σε μία εικονική μηχανή, αφού στην περίπτωση αυτή, πιθανότατα αναλύονται από έναν ερευνητή ή ένα αυτοματοποιημένο σύστημα sandbox.

Αυτές οι τεχνικές anti-VM περιλαμβάνουν την αναζήτηση συγκεκριμένων διαδικασιών, υπηρεσιών Windows ή ονομάτων μηχανών, ακόμη και τον έλεγχο διευθύνσεων καρτών δικτύου MAC ή λειτουργιών CPU.

Το TrickBot ελέγχει την ανάλυση οθόνης

Όπως ανακάλυψε ο ερευνητής της MalwareLab, Maciej Kotowicz ένα νέο στέλεχος του TrickBot Trojan, ελέγχει τώρα την ανάλυση οθόνης ενός μολυσμένου υπολογιστή, για να προσδιορίσει εάν πρόκειται για μια εικονική μηχανή.

Αρχικά το TrickBot ήταν ένα απλό Trojan, το οποίο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου και τώρα εκτελεί μία σειρά από άλλες κακόβουλες δραστηριότητες.

Τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την κλοπή αποθηκευμένων διαπιστευτηρίων σε προγράμματα περιήγησης, την κλοπή βάσεων δεδομένων υπηρεσιών Active Directory, την κλοπή cookies και κλειδιών OpenSSH, την κλοπή διαπιστευτηρίων RDP, VNC και PuTTY και πολλά ακόμα.

Όπως δήλωσε ο Kotowicz σε ένα tweet του, το νέο στέλεχος του TrickBot ελέγχει εάν η ανάλυση της οθόνης του υπολογιστή είναι 800×600 ή 1024×768 και εάν είναι, τερματίζεται.

Promethium

Το TrickBot ελέγχει γι’ αυτές τις συγκεκριμένες αναλύσεις, λόγω του τρόπου με τον οποίο οι ερευνητές διαμορφώνουν συνήθως τις εικονικές μηχανές ανάλυσης κακόβουλου λογισμικού.

Κατά τη διαμόρφωση μιας εικονικής μηχανής, οι περισσότεροι ερευνητές δεν θα εγκαταστήσουν το VM guest software, που επιτρέπει καλύτερες αναλύσεις οθόνης, καλύτερο έλεγχο του ποντικιού, βελτιωμένη δικτύωση και άλλες λειτουργίες.

Το λογισμικό δεν εγκαθίσταται καθώς το κακόβουλο λογισμικό ελέγχει συνήθως αρχεία, κλειδιά μητρώου και διαδικασίες που χρησιμοποιούνται από το guest software της εικονικής μηχανής.

Χωρίς το guest software ωστόσο, μια εικονική μηχανή συνήθως δεν επιτρέπει αναλύσεις μεγαλύτερες από 800×600 και 1024×768, σε σύγκριση με τις συνήθεις αναλύσεις οθόνης που είναι πολύ υψηλότερες.

Οπότε οι δημιουργοί του TrickBot, ελέγχουν την ανάλυσης οθόνης για να ανακαλύψουν εάν πρόκειται για μία εικονική μηχανή και να τερματίσουν την διαδικασία.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS