ΑρχικήUpdatesGrml 2020.06 ‘Ausgehfuahangl: Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση

Grml 2020.06 ‘Ausgehfuahangl: Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση

Grml: Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση 2020.06 ‘Ausgehfuahangl’

Το Grml, είναι ένα live λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για διαχειριστές διάφορων συστημάτων. Ωστόσο, αν και βασίζεται στο Debian, το λειτουργικό αυτό ενημερώνεται πολύ σπάνια, σε σχέση με το Debian το οποίο λαμβάνει συχνά updates.

Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την τελευταία ενημέρωση του Grml, ο Michael Prokop, επικεφαλής developer του λειτουργικού, ανακοίνωσε την κυκλοφορία της νέας έκδοσης – Grml 2020.06 ‘Ausgehfuahangl’.

Το νέο λειτουργικό σύστημα βασίζεται σε μια testing διανομή του Debian 11 ‘bullseye’. Σαν αποτέλεσμα, το λειτουργικό πλέον χρησιμοποιεί τον πυρήνα και τα πακέτα του Debian, αντί τον παλιό custom kernel. Εκτός από αυτό, η τελευταία έκδοση περιέχει και 30 νέα πακέτα του Debian. Μερικά από τα πιο σημαντικά πακέτα που προστέθηκαν, είναι: avahi-utils, borgbackup, cloud-init, iperf3, qemu-system-gui, qrencode, mate, zstd και wireguard. Λεπτομερής λίστα σχετικά με όλα τα πακέτα τα οποία ‘κλέφτηκαν’ από το Debian, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Παράλληλα με την προσθήκη των νέων πακέτων, πολλά από τα παλιά πακέτα του Grml έχουν ενημερωθεί. Μερικά παραδείγματα είναι το dash, fuse3, vim-gtk3, ruby2.7, καθώς και η python3.8.

Επειδή η python2 σταμάτησε να αναπτύσσετε στις αρχές του 2020, το Grml 2020.06 πλέον δεν υποστηρίζει την γλώσσα αυτή, καθώς και τα εργαλεία της. Ωστόσο, όλα τα εργαλεία όπως grml2usb, grml-paste και grml-x έχουν ενσωματωθεί στην python 3.8.

Επιπλέον, η τελευταία έκδοση του λειτουργικού προσφέρει και cloud-init υποστήριξη, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει σε διάφορα network configurations, SSH access key, και SSH hostname. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, χρησιμοποιώντας την επιλογή  services=cloud-init , κατά την ώρα του bootup. Ωστόσο, εάν επιθυμείτε static network configuration, θα πρέπει να επιλέξετε nonetworking services=cloud-init,networking.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή στην έκδοση v2020.06, είναι το νέο προεπιλεγμένο mount point του συστήματος. Πλέον, το λειτουργικό σύστημα, χρησιμοποιεί το mount point /lib/live/mount/medium, αντί το /run/live/medium.

Λήψη του Grml 2020.06 ‘Ausgehfuahangl’:

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε την νέα έκδοση του λειτουργικού, θα πρέπει πρώτα να κάνετε λήψη του ISO αρχείου. Στη συνέχεια, δημιουργείστε ένα bootable USB, και επιλέξτε να πραγματοποιηθεί boot από την USB συσκευή.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS