Αρχικήsecurity80 νέοι hackers στο πλευρό της ΕΥΠ για την αντιμετώπιση επιθέσεων

80 νέοι hackers στο πλευρό της ΕΥΠ για την αντιμετώπιση επιθέσεων

80 νέοι hackers στο πλευρό της ΕΥΠ για την αντιμετώπιση νέων απειλών: Στη μάχη για την κυβερνοασφάλεια της χώρας θα πέσουν 80 νέοι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε μία περίοδο που οι κυβερνοεπιθέσεις αρχίζουν να απασχολούν αρκετά κράτη περισσότερο και από τους συμβατικούς πολέμους.

Ρεπορτάζ από το «Έθνος της Κυριακής»

Πρόκειται για… τζίνιους πράκτορες, με πολυσέλιδο βιογραφικό στον τομέα της πληροφορικής, οι οποίοι περιλαμβάνονται στις 302 προσλήψεις της ΕΥΠ που έγιναν μέσω διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνεχίστηκε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

Η τελευταία φορά που οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν προσλήψεις ήταν το 2009, με αποτέλεσμα το «νέο αίμα» να θεωρείται απαραίτητο για την ανανέωση του προσωπικού. Όσον αφορά στον διαγωνισμό, από την αρχή δόθηκε έμφαση στο κομμάτι του κυβερνοεγκλήματος. Αυτός ήταν και ο λόγος που σχεδόν το ένα τρίτο των προσλήψεων αφορά σε «κομπιουτεράδες».

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο Τούρκοι χάκερ παραβίασαν συστήματα ασφαλείας και έριξαν τις ιστοσελίδες της ΕΥΠ, του υπουργείου Εξωτερικών και την πρωθυπουργική σελίδα (primeminister.gr), ενώ τον Απρίλιο του 2019 κυβερνητικές ιστοσελίδες είχαν δεχτεί επίθεση με χαρακτηριστικά κυβερνοκατασκοπείας. Και αυτό διότι οι χάκερ φαίνεται ότι στόχευαν στην υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών.

Συναγερμό στις Αρχές προκάλεσε και  η αυτοαποκαλούμενη «κυβερνοστρατιά της Τουρκίας», η οποία έριξε την περασμένη εβδομάδα την ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκηδόνος, αναρτώντας τη φράση «γνωρίστε τα όριά σας». Το χάκινγκ είχε στόχο την άρνηση παροχής υπηρεσίας και είχε χαρακτηριστικά «DDos», δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες «ζόμπι» υπολογιστές που υπερφόρτωσαν τα συστήματα με πλήθος αιτημάτων πρόσβασης.

80 νέοι hackers ΕΥΠ για την αντιμετώπιση νέων απειλών
80 νέοι hackers στο πλευρό της ΕΥΠ για την αντιμετώπιση νέων απειλών

Η ΕΥΠ προτίθεται να αναβαθμίσει τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις ηλεκτρονικές εξωτερικές απειλές. Οι νεοπροσληφθέντες πράκτορες είναι νέοι με αναβαθμισμένες γνώσεις πληροφορικής, διαθέτουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά και θα πιάσουν δουλειά μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα. Η διαδικασία της τελικής πρόσληψης καθυστέρησε λόγω κορονοϊού. Αυτό που απομένει είναι να περάσουν κάποιες τελευταίες ιατρικές εξετάσεις και μία εκπαίδευση δύο εβδομάδων στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Ενδεικτικό, πάντως, της σημασίας που δίνεται στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας είναι ότι δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», εντολή οι 80 πληροφορικάριοι να είναι οι πρώτοι που θα περάσουν το κατώφλι της λεωφόρου Κατεχάκη.

Αξιωματούχος που παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας εξηγεί ότι «οι επιθέσεις είναι τριών ειδών. Πρώτον, αυτές που γίνονται από μεμονωμένα άτομα, που θέλουν να δείξουν τη δύναμή τους και να προκαλέσουν ζημιά σε ένα κράτος. Τέτοιοι χάκερ μπορεί να μισθωθούν για μία επίθεση, έναντι ενός μεγάλου ποσού, από κάποια χώρα, που έχει αντιληφθεί τις ικανότητες τους. Δεύτερον, αυτές που γίνονται από γκρουπ ατόμων, είτε επιχειρηματικά είτε τρομοκρατικά, και τρίτον αυτές που οργανώνονται από τα κράτη για να πλήξουν αντίπαλο που θίγει τα συμφέροντά του. Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να στοχεύουν στον επικοινωνιακό-ψυχολογικό πόλεμο, στη δυσλειτουργία κρίσιμων υποδομών ή στην κλοπή απόρρητων δεδομένων».

80 νέοι hackers στο πλευρό της ΕΥΠ για την αντιμετώπιση νέων απειλών

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΥΠ. Μεταξύ άλλων, θα υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές σε ότι αφορά στη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κυβερνοασφάλεια των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Anonymous στο «Έθνος της Κυρικής»: «Χρηματοδότηση κυβερνοεπιθέσεων»

Χρηματοδότηση χάκερ από το τουρκικό κράτος «βλέπουν» τα μέλη της ομάδας χάκερ «Anonymous Greece», τα οποία έριξαν την περασμένη εβδομάδα τις ιστοσελίδες των τουρκικών υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, ως απάντηση στην επίθεση στην ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκηδόνος.

«Όλες οι τουρκικές ομάδες χάκερ έχουν σχέσεις με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ωστόσο, οι Τούρκοι χάκερ δεν μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι. Αυτό φαίνεται από τις ασήμαντες επιθέσεις που εξαπολύουν. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνο εάν μισθώσουν άλλους χάκερ, εκτός Τουρκίας, διότι το τουρκικό κράτος χρηματοδοτεί τέτοιες ενέργειες», λένε στο «Έθνος της Κυριακής» μέλη των «Anonymous Greece».

Οι Έλληνες χάκερ τονίζουν ότι ο κυβερνοπόλεμος μπορεί να πάρει ακραίες προεκτάσεις: «Πολλοί νομίζουν ότι είναι παιχνίδι. Δεν είναι, όμως, έτσι σε μία εποχή που όλα είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Σκεφτείτε τι θα συμβεί ένα κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και κλείσει όλους τους αυτοματισμούς. Μπορεί να βυθίσει μία πόλη στο σκοτάδι και ακόμα χειρότερα».

80 νέοι hackers ΕΥΠ για την αντιμετώπιση νέων απειλών
80 νέοι hackers στο πλευρό της ΕΥΠ για την αντιμετώπιση νέων απειλών

Για τις επιθέσεις τους στις τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες αναφέρουν πως «απαντήσαμε με τρεις επιθέσεις τύπου DDos, ενώ αποκτήσαμε πρόσβαση σε ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα χιλιάδων Τούρκων πολιτών. Δεν πειράξαμε τίποτα βέβαια, απλά θέλαμε να τους δείξουμε ποιος έχει το πάνω χέρι. Ήταν κάτι πολύ εύκολο για εμάς. Εμείς σαν χώρα δεν έχουμε κενά ασφαλείας σε σημαντικές υποδομές και ιστοσελίδες».

Η πιο εντυπωσιακή κυβερνοεπίθεση στον κόσμο καταγράφηκε πριν από ένα μήνα, όταν χάκερ προκάλεσαν χάος στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζαΐ στο Ιράν. Σύμφωνα με την Washington Post, η επίθεση εκτιμάται ότι έγινε από Ισραηλινούς χάκερ ως απάντηση σε απόπειρα χάκινγκ από Ιρανούς σε ισραηλινές εγκαταστάσεις υδροδότησης. Οι χάκερ προκάλεσαν τεράστιο μποτιλιάρισμα στις λεωφόρους που οδηγούν στο ιρανικό λιμάνι και παράλληλα φέρονται να άλλαξαν την πορεία πλοίων.

Πηγή: https://www.katechaki.gr/

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS