ΑρχικήsecurityΣυμβαίνει τώρα: WhatsApp φάρσα ισχυρίζεται ότι θα σου χακάρουν το κινητό!

Συμβαίνει τώρα: WhatsApp φάρσα ισχυρίζεται ότι θα σου χακάρουν το κινητό!

Μια μακροχρόνια WhatsApp φάρσα που ισχυρίζεται ότι τα κινητά τηλέφωνα κινδυνεύουν από έναν μυστήριο ιό Martinelli επανήλθε αυτές τις μέρες.

Το SecNews έχει ήδη λάβει αρκετές αναφορές από χρήστες στους οποίους έχει εστάλη το συγκεκριμένο μήνυμα:

Ωστόσο, οι χρήστες εφαρμογών μηνυμάτων δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την υποτιθέμενη απειλή, η οποία κυκλοφορεί από το 2017 τουλάχιστον.

Το μήνυμα ισχυρίζεται ότι ένα βίντεο που ονομάζεται Martinelli θα αποσταλεί στο τηλέφωνο του παραλήπτη μέσω της WhatsApp εφαρμογής την επόμενη μέρα και προειδοποιεί τους χρήστες να μην το κατεβάσουν.

Το βίντεο δεν υπάρχει, αλλά πολλοί εξακολουθούν να διαβιβάζουν το μήνυμα σε φίλους, μέλη της οικογένειας και τους συναδέλφους, πιστεύοντας ότι είναι γνήσιο και προσπαθώντας να τους προειδοποιήσουν.

WhatsApp φάρσα: Τι είναι το βίντεο “Martinelli“;

Δεν υπάρχει. Ωστόσο, οι παραλήπτες λαμβάνουν ένα μήνυμα που τους προειδοποιεί ότι θα λάβουν το βίντεο “στο WhatsApp” μέσα σε 24 ώρες. Αν και το ακριβές κείμενο ποικίλλει, δηλώνει γενικά ότι το βίντεο θα “παραβιάσει το τηλέφωνό σας και όλα τα δεδομένα της συσκευής θα χαθούν”.

Προτρέπει τους παραλήπτες να μην κατεβάσουν το βίντεο και να προειδοποιήσουν τους άλλους να μην το κάνουν προωθώντας το μήνυμα. Προειδοποιεί επίσης να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο για να ενημερώσετε την εφαρμογή σε “WhatsApp Gold”.

Η τελευταία έκδοση της φάρσας περιλαμβάνει επίσης μια προειδοποίηση σχετικά με ένα βίντεο που ονομάζεται “Dance of the Pope”.

“Είναι ένας ιός που κάνει format το κινητό σας. Προσοχή είναι πολύ επικίνδυνος. Τον ανακοίνωσαν σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC. Προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όσους περισσότερους μπορείτε! ” αναγράφει το μήνυμα.

WhatsApp φάρσα:Οι χρήστες λαμβάνουν όντως βίντεο;

Όχι, αλλά μέχρι τώρα, πολλοί θα έχουν παραπλανηθεί από το μήνυμα και θα προσπαθήσουν να κάνουν το σωστό προειδοποιώντας τους φίλους τους. Εκείνοι που λαμβάνουν το μήνυμα μπορούν να το προωθήσουν εκ νέου.

Όπως και με πολλές επιτυχημένες φάρσες, κρύβεται μια δόση αλήθειας σε όλο αυτό. Η υπόσχεση της έκδοσης WhatsApp Gold – μιας υποτιθέμενης premium WhatsApp υπηρεσίας που θα έδινε στους χρήστες πρόσβαση σε πρόσθετες λειτουργίες και χαρακτηριστικά όπως περισσότερα emojis – έχει χρησιμοποιηθεί για να εξαπατήσει τους ανθρώπους να κατεβάζουν κακόβουλα προγράμματα στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους.

Η WhatsApp δεν προσφέρει WhatsApp Gold εκδόσεις. Ωστόσο, όπως και το μήνυμα Martinelli, η WhatsApp Gold είναι μία από τις πιο επίμονες φάρσες του διαδικτύου, με απάτες που χρονολογούνται από το 2016 και επανεμφανίζονται επανειλημμένα.

WhatsApp φάρσα:Αν προωθήσετε το μήνυμα θα βλάψει το κινητό σας;

Όχι, η απλή διαβίβαση του μηνύματος Martinelli δεν θα κάνει τίποτα στο τηλέφωνό σας. Εντούτοις, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε όσους το λαμβάνουν.

«Δεδομένου ότι προφανώς δεν υπάρχει κανένα βίντεο “martinelli”, οι χρήστες του WhatsApp είναι ασφαλείς», ανέφερε η Sophos, η εταιρεία ασφάλειας.

«Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι χρήστες είναι να σταματήσουν να προωθούν το συγκεκριμένο μήνυμα», τόνισε η εταιρεία. 

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS