Αναμφισβήτητα, τα smartphones έχουν γίνει “προέκταση του χεριού”, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, ιδίως οι έφηβοι, τα χρησιμοποιούν καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα smartphones παρέχουν στους χρήστες πολυάριθμες εφαρμογές, όπως τα social media, που χρησιμοποιούνται για ανταλλαγή μηνυμάτων, παρακολούθηση βίντεο, κοινοποίηση φωτογραφιών και άλλα, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή των χρηστών από άλλες καθημερινές δραστηριότητες , ενώ επιλέγουν να περνούν την ώρα τους μέσα σε έναν πλασματικό κόσμο, σε μία εικονική πραγματικότητα.
Με αφορμή αυτά τα δεδομένα, μία space engineer, η Justine Haupt προχώρησε σε μία φαινομενικά ανορθόδοξη λύση. Συγκεκριμένα, επινόησε ένα κινητό τηλέφωνο που παραπέμπει σε μία άλλη εποχή, καθώς θυμίζει τα σταθερά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν πριν κάποιες δεκαετίες. Το κινητό αυτό, με την ονομασία “Rotary Cellphone” δηλαδή κινητό τηλέφωνο με περιστρεφόμενο δίσκο, διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά. Αρχικά, έχει έναν περίεργο κυκλικό τροχό ενσωματωμένο στην κορυφή του. Αυτό το χαρακτηριστικό θα υπενθυμήσει σε χρήστες παλαιότερων γενεών μία εποχή που πραγματοποιούσαν κλήσεις με την περιστροφή ενός πλαστικού τροχού. Θα είναι δηλαδή σα να μεταφέρονται σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων πήρε τελείως διαφορετική τροπή και σύγχρονα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως οι οθόνες αφής, φαίνεται πως δεν καρποφόρησαν μέσα σε αυτό. Επιπλέον το εν λόγω κινητό, αν και φαίνεται παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο, δανείζεται κάποια χαρακτηριστικά από τα smartphones:
- ένα μετρητή σήματος 10 LED,
- προγραμματιζόμενα κουμπιά συντομεύσεων για συγκεκριμένες κλήσεις,
- διακόπτη τροφοδοσίας που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται φυσικά και
- μια καμπυλόγραμμη e-paper οθόνη που περιλαμβάνει δύο τμήματα έτσι ώστε πληροφορίες όπως οι αναπάντητες κλήσεις να μπορούν να εμφανίζονται στο πλάι.
Επιπλέον, η Justine Haupt στην ιστοσελίδα της παρέχει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σχεδίασε και δημιούργησε το “Rotary Cellphone”. Ειδικότερα, αναφέρει ότι ο περιστρεφόμενος δίσκος διασώθηκε από ένα Western Electric Trimline τηλέφωνο το οποίο περιείχε υλικό πιο συμπαγές από άλλα περιστρεφόμενα τηλέφωνα που υπήρχαν πριν από δεκατίες. Αυτό, μαζί με τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της διεπαφής dial με σύγχρονα κυψελοειδή chipsets, “εξοπλίστηκε” με ένα ειδικά σχεδιασμένο ταμπλό που κατασκευάστηκε στην Κίνα και στη συνέχεια ενσωμάτωσε και ένα 3D τυπωμένο περίβλημα. Το “Rotary Cellphone” λόγω του μεγάλου μεγέθους του, δεν χωράει σε μία τσέπη, ωστόσο είναι συμπαγές και αρκετά ελαφρύ ώστε να μπορούν οι χρήστες να το σηκώνουν και να το κρατούν στο αυτί τους καθ’όλη τη διάρκεια μιας κλήσης.
Τέλος, η Justine Haupt έχει κοινοποιήσει στην ιστοσελίδα της όχι μόνο φωτογραφίες σχετικά με το πώς σχεδίασε και κατασκεύασε το “ Rotary Cellphone”, αλλά και “ακατέργαστα” σχήματα και συνδέσμους που περιέχουν όλα τα αρχικά αρχεία σχεδιασμού, τα οποία κυκλοφόρησαν ως υλικά ανοιχτού κώδικα (open-source), επιτρέποντας σε οποιονδήποτε διαθέτει τεχνογνωσία να δημιουργήσει το δικό του “ Rotary Cellphone”.