Τρίτη, 26 Μαΐου, 03:18
Αρχική security Kaspersky: Αύξηση των stalkerware μολύνσεων κατά 40%

Kaspersky: Αύξηση των stalkerware μολύνσεων κατά 40%

stalkerwareΣύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Kaspersky, σχετικά με τις «mobile malware» απειλές, ο αριθμός των χρηστών που μολύνθηκαν με stalkerware αυξήθηκε σχεδόν κατά 40% το 2019. Το 2018, τα θύματα ήταν 40.386, ενώ το 2019 έφτασαν τα 67.500.

Η αύξηση είναι σημαντική παρά την προσπάθεια της Google να αφαιρέσει όλες τις stalkerware εφαρμογές από το Play Store, στα τέλη του 2018.

Παρά την απομάκρυνση των stalkerware εφαρμογών από το επίσημο Android κατάστημα εφαρμογών, οι hackers ή και κάποιοι κακόβουλοι χρήστες προσπαθούν να εγκαταστήσουν κρυφά αυτές τις εφαρμογές στις συσκευές των θυμάτων τους, χρησιμοποιώντας ανεπίσημες πηγές.

Ωστόσο, η Kaspersky δεν έχει στοιχεία για πολλά χρόνια πριν, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς την εξέλιξη αυτής της απειλής.

Η Kaspersky άρχισε να ανιχνεύει και να επισημαίνει stalkerware εφαρμογές την άνοιξη του 2018, ύστερα από πίεση της Eva Galperin, διευθύντριας στον τομέα ηλεκτρονικής ασφάλειας στο Electronic Frontier Foundation.

Πολλές άλλες εταιρείες ασφαλείας ακολούθησαν το παράδειγμα της Kaspersky. Οι περισσότερες εταιρείες, πλέον, είναι μέλη του Coalition Against Stalkerware, ενός πολυεθνικού ομίλου, εξειδικευμένου στην καταπολέμηση των συνεπειών αυτών των εφαρμογών.

Kaspersky

Τι είναι οι stalkerware εφαρμογές;

Οι stalkerware εφαρμογές είναι επίσης γνωστές ως spouseware. Είναι ένας τύπος λογισμικού παρακολούθησης, που μπορεί να χρησιμοποιείται νόμιμα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύει τα θύματα.

Συνήθως, οι χρήστες εγκαθιστούν κρυφά αυτές τις stalkerware εφαρμογές στις προσωπικές συσκευές των αγαπημένων τους (π.χ συζύγους, συντρόφους, φίλες, φίλους, παιδιά, συναδέλφους, εραστές κλπ).

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις των αγαπημένων τους, να διαβάζουν ιδιωτικές συνομιλίες, να ανακτούν τις πρόσφατες φωτογραφίες, να παρακολουθούν το ιστορικό περιήγησης, να βλέπουν το ιστορικό των μηνυμάτων και των κλήσεων και γενικά να παρακολουθούν τα θύματα ανά πάσα στιγμή.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι εφαρμογές αυτές γίνονταν δεκτές στο Play Store, καθώς θεωρούνταν φυσιολογικές, παρά το γεγονός ότι έμοιαζαν με τα spyware.

Τώρα, οι περισσότερες εταιρείες ασφαλείας ανιχνεύουν τις stalkerware εφαρμογές και εμφανίζουν μια προειδοποίηση κατά την εγκατάστασή τους σε μια συσκευή.

Η προειδοποίηση δεν είναι μια γενική ειδοποίηση για κακόβουλο λογισμικό. Εξηγεί στα θύματα τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Άλλα σημαντικά ευρήματα της Kaspersky:

  • Διπλασιασμός των μολύνσεων με adware, σε σχέση με το 2018.
  • Εκμετάλλευση της υπηρεσίας Android Accessibility για την κλοπή τραπεζικών credentials.
  • Το Ιράν είναι η χώρα με τις περισσότερες ειδοποιήσεις για Android malware. Το 60% των Ιρανών χρηστών της Kaspersky εγκατέστησε τουλάχιστον μια κακόβουλη εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 2019.
  • Η οικογένεια adware HiddenAd ήταν η πιο διαδεδομένη απειλή του 2019.
  • Το 2019, η Kaspersky ανίχνευσε 68.362 Android εφαρμογές που είχαν μολυνθεί με κάποιο mobile ransomware. Μείωση των επιθέσεων στα τέλη του 2019, το οποίο σημαίνει ότι το Android ransomware χάνει τη δημοτικότητά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Bill Gates: Νέα θεωρία συνωμοσίας για το εμβόλιο του COVID-19

Νέα θεωρία συνωμοσίας θέλει τον Bill Gates να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, που θα κατασκευαστεί για την καταπολέμηση του COVID-19, για...

Power Glove: Μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth!

Power Glove: μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth: O Sam Battle, βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει το γάντι της Nintendo, σε «τηλεχειριστήριο» μουσικής,...

PowerToys: Κυκλοφόρησε η έκδοση 0.18 με δύο νέα εργαλεία

Στο συνέδριο Microsoft Build 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα PowerToys 0.18, τα οποία περιέχουν δύο νέα εργαλεία,...

Mozilla, Twitter και Reddit: Απαραίτητη η προστασία του ιστορικού αναζήτησης και περιήγησης των χρηστών

Μια ομάδα επτά εταιρειών Internet δεσμεύεται να υπερασπιστεί το απόρρητο των χρηστών της αυτή την εβδομάδα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των...

Το eBay port σαρώνει τα PC για προγράμματα remote access

Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο eBay.com, θα τρέχει ένα script που εκτελεί σάρωση τοπικής θύρας του υπολογιστή σας για να εντοπίσει εφαρμογές απομακρυσμένης...

Παραβίαση σε τράπεζα οδήγησε σε διαρροή στοιχείων καρτών πελατών

Οι hackers πίσω από το Maze ransomware δημοσίευσαν δεδομένα καρτών πληρωμής που έκλεψαν από την Τράπεζα της...

Κυκλοφόρησε νέο Unc0ver jailbreak: Επηρεάζει την έκδοση iOS 13.5!

Μια ομάδα από hackers, ερευνητές ασφαλείας και μηχανικούς, η Unc0ver, κυκλοφόρησε ένα νέο jailbreak package για iOS...

Hacker πουλά τις βάσεις δεδομένων των Ledger, Trezor και KeepKey

Ο hacker που παραβίασε το φόρουμ Ethereum.org φέρεται να πουλά τις βάσεις δεδομένων για τα τρία πιο δημοφιλή hard wallets κρυπτογράφησης -...

Πλατφόρμα εκπαίδευσης EduCBA: Επαναφέραμε τα password σας

Ο διαδικτυακός ιστότοπος εκπαίδευσης EduCBA άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες ότι επανέφεραν τους κωδικούς πρόσβασης μετά από παραβίαση δεδομένων.

Επιχειρήσεις: “Work From Home” ή “Work From Anywhere”;

Στην εποχή μας, στα περισσότερα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε ένα γραφείο, μπροστά από έναν υπολογιστή....