ΑρχικήinetDevOps: Ποια η σημασία τους και πώς μπορείτε να τα ενεργοποιήσετε;

DevOps: Ποια η σημασία τους και πώς μπορείτε να τα ενεργοποιήσετε;

DevOpsΤο DevOps είναι ένα σύνολο πρακτικών που συνδυάζουν την ανάπτυξη λογισμικού (Dev) και τις λειτουργίες πληροφορικής (Ops) με σκοπό τη συντόμευση του κύκλου ζωής του συστήματος και την παροχή συνεχούς παράδοσης με υψηλή ποιότητα λογισμικού. Σύμφωνα με μια αναφορά με τίτλο Full-Stack Teams, Not Engineers, που κυκλοφόρησε από τo IT Revolution, το DevOps δεν είναι μια οργανωτική δομή, αλλά ορίζει έναν τρόπο να οργανωθούν ανεξάρτητες ομάδες, ένας πολιτισμός, ένα σύνολο Lean αρχών και ένα σύνολο πρακτικών. Η αναφορά είναι μέρος μιας σειράς από το πέμπτο ετήσιο φόρουμ DevOps Enterprise Forum του IT Revolution που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Το DevOps είναι ένα “ομαδικό άθλημα”, αλλά η συγκέντρωση ανθρώπων για να σκεφτούν και να εργαστούν ως ομάδες, έναντι ξεχωριστών ομάδων ειδικών, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Οι υποστηρικτές τoυ DevOps πρέπει να είναι όχι μόνο έμπειροι στις δύο βασικές πτυχές της διαχείρισης της πληροφορικής, δηλαδή στα αναπτυξιακά και επιχειρησιακά ζητήματα, αλλά και teambuilders.

Σύμφωνα με αναφορά μιας ομάδας συγγραφέων, όπου επικεφαλής είναι ο Jason Cox, διευθυντής πλατφόρμας και SRE στη Disney, για να πετύχει το DevOps, είναι απαραίτητο να υπάρχει μία “full-stack” ομάδα ή μία διαφορετική ομάδα, αντί για μία μόνο ή μία μικρή ομάδα μηχανικών DevOps. Αντί να είναι στόχος ο τέλειος full-stack μηχανικός, θα ήταν καλύτερο για τις οργανώσεις να δημιουργήσουν full-stack ομάδες που θα είναι ισορροπημένες και θα αποτελούνται από ανθρώπους που διαθέτουν ένα βασικό σύνολο δεξιοτήτων και διαφορετικές ειδικότητες.DevOps

Ο Cox και η ομάδα του επισημαίνουν ότι μια πλήρης full-stack ομάδα συγκεντρώνει έναν συνδυασμό δεξιοτήτων από όλη την επιχείρηση. Αυτό επιτρέπει στην ομάδα να αξιοποιεί και να παραδίδει το full-stack πλεονέκτημα του DevOps, δηλαδή το σχεδιασμό, την κατασκευή, την ανάπτυξη και το λειτουργικό λογισμικό, σε όλους τους αναπτυξιακούς κύκλους των παραδοτέων τους, χωρίς να υπάρχουν οι προκλήσεις της πρόσληψης, ανάπτυξης και υποστήριξης full-stack προγραμματιστών ή μηχανικών. Επιπλέον, μια τέτοια full-stack ομάδα μπορεί να επικεντρωθεί στην παροχή ενός εσωτερικού πίνακα ελέγχου για την υγεία των πελατών, ο οποίος χρησιμοποιείται από όλες τις ομάδες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες. Επιπλέον η ομάδα διαθέτει δύο back-end μηχανικούς, έναν front-end μηχανικό, έναν data scientist, έναν αναλυτή δεδομένων, έναν σχεδιαστή και έναν διευθυντή προϊόντων. Όλα τα μέλη της ομάδας είναι απαραίτητα, ενώ ενθαρρύνεται συχνά η εναλλαγή ρόλων και η διδασκαλία μέσα στην ομάδα. Όλοι οι εξειδικευμένοι ρόλοι δραστηριοποιούνται επίσης σε κοινότητες πρακτικής μεταξύ των ομάδων για να μοιράζονται και να αναπτύσσουν βαθύτερες γνώσεις. Μια full-stack ομάδα μπορεί επίσης να αποτελείται από λειτουργικούς εμπειρογνώμονες που ενσωματώνονται σε ομάδες προϊόντων. Eπίσης, τα μέλη της ομάδας έχουν δύο σχέσεις αναφοράς (reporting relationships). H πρωταρχική είναι ο επικεφαλής της ομάδας προϊόντων και η δευτερεύουσα ομάδα είναι ο λειτουργικός υπεύθυνος της περιοχής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση λειτουργικών δεξιοτήτων και για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας. Αυτές οι ενσωματωμένες ομάδες είναι υπεύθυνες για τη μάθηση από την υπόλοιπη ομάδα, αναλαμβάνοντας την κυριότητα της συνολικής παράδοσης και της λειτουργικής αξιοπιστίας του προϊόντος, αλλά και εξασφαλίζοντας ότι και η υπόλοιπη ομάδα έχει κατανοήσει τη λειτουργική περιοχή τους.

H αποτελεσματικότητα του DevOps θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη δημιουργία “Dojos”. Ένα Dojo, που σημαίνει “μέρος της διαδρομής” στα ιαπωνικά, είναι ουσιαστικά ένα κέντρο εκμάθησης που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της DevOps σκέψης και συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων μελών της ομάδας. Τα Dojos είναι βασικά για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας DevOps στο Target.

Ο Ross Clanton, executive director του εκσυγχρονισμού της τεχνολογίας στη Verizon, και οι συνάδελφοί του, επισημαίνουν τα παρακάτω βήματα για τον σχηματισμό ενός Dojo που ενεργοποιεί τo DevOps:

  • Δημιουργήστε ένα χώρο για μάθηση και διασκέδαση. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε το Dojo σας σε μια “περιοχή υψηλής κυκλοφορίας”, ώστε να κινήσετε την περιέργεια μέσα στον οργανισμό και να διευκολυνθεί η προώθηση της μελλοντικής ζήτησης για τις Dojo υπηρεσίες σας. To Dojo πρέπει να είναι ανοιχτό και διασκεδαστικό.
  • Διοργανώστε πίνακες ομάδας που βελτιστοποιούν τη συνεργασία και χρησιμοποιήστε λευκούς πίνακες για την απεικόνιση των εκάστοτε ιδεών. Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε ατομικά desks που περιλαμβάνουν διπλές οθόνες σε κάθε θέση. Mία εταιρεία μπορεί επίσης να έχει ένα τραπέζι “οικογενειακού τύπου” χωρίς οθόνες, επιτρέποντας την πιο άμεση και εύκολη επικοινωνία και αλληλεπίδραση.
  • Σχεδιάστε ανοικτούς χώρους που επιτρέπουν τη συνεργασία μεταξύ ομάδων. Για τις ομάδες που μαθαίνουν από τους άλλους το Dojo είναι ένας πολύ καλός τρόπος για “ομαδική εκπαίδευση”.
  • Δημιουργήστε έναν κόμβο επικοινωνίας και συνεργασίας. Αυτά τα “demo lounge” θα πρέπει να περιλαμβάνουν έναν προβολέα ή μία μεγάλη οθόνη, άνετα καθίσματα, ενισχυτικά ήχου και ένα μέσο τηλεδιάσκεψης με άλλα Dojos ή οργανώσεις. Ένα “demo lounge” δημιουργεί ένα χώρο για όλες τις ομάδες του Dojo όπου μπορούν να συναντηθούν και να μοιραστούν τη δουλειά τους. Η δυνατότητα αξιοποίησης των ικανοτήτων των διαφορετικών ομάδων είναι το “κλειδί” για την ομαλή λειτουργία του DevOps.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS