ΑρχικήinetΓλώσσες προγραμματισμού: η Objective-C της Apple χάνει έδαφος

Γλώσσες προγραμματισμού: η Objective-C της Apple χάνει έδαφος

objective

Εδώ και χρόνια, οι προγραμματιστές έχουν απομακρυνθεί από την Objective-C, μετά την κυκλοφορία της Swift, της γλώσσας που δημιούργησε η Apple για να αντικαταστήσει την Objective-C. Ωστόσο αυτή η πτώση έχει μόλις αρχίσει να αντικατοπτρίζεται στον δείκτη δημοτικότητας Tiobe.

Το Tiobe χρησιμοποιεί ερωτήματα σε διάφορες μηχανές αναζήτησης για να καταλήξει στις βαθμολογίες του, τα οποία τοποθετούν την Java, τη C και την Python στις τρεις πρώτες θέσεις.

Η κατάταξη του Tiobe, είναι πάνω κάτω η ίδια με άλλους δείκτες όπως το PYPL, το οποίο βασίζεται στον όγκο αναζητήσεων στο Google. Τις τρεις πρώτες θέσεις του PYPL καταλαμβάνουν οι Python, Java και JavaScript. Η κατάταξη του GitHub όσαν αφορά τα έργα ανοιχτού κώδικα, είναι JavaScript, Python και Java, ενώ σύμφωνα με το IEEE Spectrum, οι κορυφαίες γλώσσες είναι οι Python, Java και C.

Ωστόσο, η κατάταξη της Objective-C στο Tiobe τα τελευταία χρόνια έχει μπερδέψει κάπως τους προγραμματιστές, καθώς μέχρι και πέρυσι η γλώσσα φαίνεται ότι ανέβαινε στον δείκτη Tiobe, ενώ η Swift έπεφτε.

Φαίνεται όμως ότι πλέον η πτώση της έχει αρχίσει να αντικατοπτρίζεται στο δείκτη Tiobe από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η Objective-C έπεσε επτά θέσεις κατά τον τελευταίο μήνα και 10 θέσεις από τη τελευταία κατάταξη του Tiobe τον Φεβρουάριο του 2019, αλλάζοντας θέση με τη Swift, η οποία κατατάχθηκε από την 20η στην 10η θέση.

Το Tiobe έδωσε σήμερα μια εξήγηση για το τι συνέβη στις κατατάξεις των δύο γλωσσών, από τότε που η Apple εισήγαγε τη Swift το 2014.

Το Tiobe υποστηρίζει ότι ενώ η χρήση της Objective-C, μειώθηκε ραγδαία από το 2014 έως το 2016, η σχετικά αργή άνοδος της Swift οφείλεται στο γεγονός ότι οι προγραμματιστές στρέφονται σε πλατφόρμες πολλαπλών πλατφορμών.

“Το 2014, η Apple ανακοίνωσε τη νέα γλώσσα προγραμματισμού Swift ως διάδοχο τις Objective-C. Εκείνη την εποχή η γλώσσα βρισκόταν στην θέση 3 του δείκτη Tiobe και η ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά iPhones και iPads ήταν σε άνοδο” εξηγεί η πλατφόρμα.

“Μετά την ανακοίνωση, το μερίδιο αγοράς της Objective-C, μειώθηκε από 12% το 2014 σε 1% το 2016. Την ίδια στιγμή το μερίδιο αγοράς της Swift αυξήθηκε από 1% σε μόλις 2%, ενώ το υπόλοιπο 10% ανήκε σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού που φαίνεται να είναι συμβατές με πολλαπλές πλατφόρμες για κινητά.”

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS