Μία ερευνήτρια ασφαλείας από τη Ρωσία, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές ταΐστρες για κατοικίδια της εταιρείας Xiaomi, σε όλο τον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, η Anna Prosvetova, ερευνήτρια ασφάλειας από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Telegram μία σειρά μηνυμάτων, μέσω των οποίων δήλωσε ότι έχει εντοπίσει τρωτά σημεία στο API back-end και στο firmware των έξυπνων ταϊστρών για κατοικίδια της Xiaomi, FurryTail.
Πρόκειται για ταΐστρες για κατοικίδια ζώα, οι οποίες συνδέονται με ένα app για κινητά, μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες των ζώων μπορούν να ρυθμίσουν την ποσότητα της τροφής που θα είναι διαθέσιμη στο ζωάκι τους μέσα στη μέρα.
5 βασικές συμβουλές ασφαλείας για τους gamers
NASA: Θέλει να στείλει αστροναύτες στον Άρη έως το 2035
Γιατί αναβάλλεται η εκτόξευση του Europa Clipper;
Οι συσκευές Xiaomi FurryTail είναι ειδικά σχεδιασμένες για να χειρίζονται την τροφή των κατοικιδίων και χρησιμοποιούνται συχνά όταν οι ιδιοκτήτες αφήνουν τα κατοικίδια μόνα τους στο σπίτι ή το διαμέρισμα, όταν χρειάζεται να φύγουν για κάποιο ταξίδι.
Η ερευνήτρια μπόρεσε να εντοπίσει 10.950 ταΐστρες Furrytail
Η Prosvetova δήλωσε ότι εξετάζοντας μια συσκευή που αγόρασε από την AliExpress, για μόλις $ 80, διαπίστωσε ότι το API της, της επέτρεπε να δει όλες τις άλλες συσκευές FurryTail που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Συνολικά, εντόπισε 10.950 συσκευές, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να αλλάξει τα προγράμματα σίτισης, χωρίς να χρειαστεί κωδικό πρόσβασης.
Επιπλέον, διαπίστωσε ότι οι συσκευές χρησιμοποιούσαν επίσης ένα chipset ESP8266 για συνδεσιμότητα WiFi. Είπε ότι μια ευπάθεια σε αυτό το chipset θα επέτρεπε σε έναν εισβολέα να κατεβάσει και να εγκαταστήσει ένα νέο firmware και στη συνέχεια να επανεκκινήσει τις ταΐστρες έτσι ώστε να αλλάξει τις ποσότητες και τις ώρες ταΐσματος.
Η Prosvetova είπε ότι τα τρωτά σημεία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν από hacker ώστε να χρησιμοποιήσουν τις ταΐστρες ζώων σε IoT DDoS botnet, καθώς ολόκληρη η διαδικασία θα μπορούσε εύκολα να αυτοματοποιηθεί και να εκτελεστεί σε μεγάλη κλίμακα.
Η ερευνήτρια ενημέρωσε την Xiaomi μέσω email την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ανακάλυψή της. Στη συνέχεια δημοσίευσε στο Telegram της ένα screenshot με την απάντηση της ετιαρείας, η οποία παραδέχεται το λάθος της και υπόσχεται να το επιδιορθώσει.
Δεν είναι σαφές εάν έχει δημιουργηθεί ακόμα κάποιο patch για το ελάττωμα. Ο εκπρόσωπος της Xiaomi ενημέρωσε επίσης την ερευνήτρια ότι δεν θα λάβει κάποιο χρηματικό ποσό για την ανακάλυψή της, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει vulnerability rewards program (VRP), σε αντίθεση με τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.