ΑρχικήsecurityMozilla: Ο Firefox 70 εισάγει νέους δείκτες ασφαλείας. Τι αλλάζει;

Mozilla: Ο Firefox 70 εισάγει νέους δείκτες ασφαλείας. Τι αλλάζει;

Mozilla: Ο Firefox 70 εισάγει νέους δείκτες ασφάλειας και ταυτότητας στο πρόγραμμα περιήγησης, οι οποίοι θα δώσουν λιγότερη οπτική προβολή στα Extended Validation (EV) SSL πιστοποιητικά, ρίχνοντας φως σε ιστότοπους που παραδίδονται μέσω του μη ασφαλούς πρωτοκόλλου HTTP.

Firefox 70

Οι προγραμματιστές της Mozilla και του Google Chrome συζήτησαν την αφαίρεση των EV SSL indicators στη γραμμή διευθύνσεων τον Αύγουστο, επειδή οι δείκτες δεν μεταδίδουν τίποτα σχετικά με την ασφάλεια και την αυθεντικότητα ενός ιστότοπου.

Η Google κατάργησε τους δείκτες EV στον Chrome 77 που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο και η Mozilla ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στον Firefox 70, που θα κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το μήνα. Αυτή η έκδοση καταργεί το παραδοσιακό εικονίδιο πράσινου λουκέτου συν το όνομα του κατόχου του ιστότοπου από τη γραμμή διευθύνσεων. Το λουκέτο για EV sites θα είναι τώρα το ίδιο με κάθε κανονικό HTTPS site.

Η Mozilla επιλέγει πλέον ένα γκρίζο λουκέτο για τα HTTPS sites και μια κόκκινη ένδειξη για όλες τις συνδέσεις HTTP και FTP.

Όπως συμβαίνει και στο Chrome, οι πληροφορίες πιστοποιητικού EV είναι ακόμα διαθέσιμες, αλλά ο χρήστης πρέπει να κάνει κλικ στο εικονίδιο λουκέτου για να αποκαλύψει τον πίνακα “Πληροφορίες ιστότοπου”.

Η Mozilla σημειώνει ότι τα κύρια μειονεκτήματα της εμφάνισης των δεικτών EV στη γραμμή διευθύνσεων είναι ότι οι χρήστες πρέπει να παρατηρούν την απουσία του δείκτη EV σε έναν κακόβουλο ιστότοπο.

Το εικονίδιο κλειστού-λουκέτου εισάγεται ως απάντηση στην αυξανόμενη υιοθέτηση του HTTPS. Επί του παρόντος περίπου το 80% των σελίδων που έχουν φορτωθεί στον Firefox είναι με HTTPS.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Firefox δεν θα έχει πλέον ένα εικονίδιο “πληροφοριών” στα αριστερά του λουκέτου. Η λειτουργικότητά του μεταφέρθηκε στο λουκέτο.

Ο Firefox 70 θα εισαγάγει επίσης ένα εικονίδιο «προστασίας» για να υποδείξει πότε είναι ενεργοποιημένες ή απενεργοποιημένες οι νέες anti-tracking λειτουργίες του προγράμματος περιήγησης. Στον Firefox 69, η Mozilla ενεργοποίησε την ανίχνευση από προεπιλογή για όλους τους χρήστες.

Μια γκρίζα ασπίδα θα δείχνει ότι είναι ενεργοποιημένες οι “προστασίες”, το πορφυρό υποδεικνύει ότι είναι ενεργοποιημένες και μια ασπίδα που έχει διαγραφεί δηλώνει ότι ο χρήστης έχει απενεργοποιήσει τις “προστασίες” για τον ιστότοπο.

Ο Firefox 70 έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 22 Οκτωβρίου.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS