ΑρχικήsecurityTo Thunderbird έρχεται με built in υποστήριξη του OpenPGP μέσα στο 2020

To Thunderbird έρχεται με built in υποστήριξη του OpenPGP μέσα στο 2020

Πριν από λίγες ημέρες, η Mozilla ανακοίνωσε πως πρόκειται να εντάξει την υποστήριξη του γνωστού standard κρυπτογράφησης OpenPGP στον email client της, Thunderbird. Το Mozilla Thunderbird, είναι μια εφαρμογή ανοικτού κώδικα που έχει ως σκοπό τη διαχείριση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ροών ειδήσεων, συνομιλιών και ομάδων ειδήσεων ενώ διατίθεται δωρεάν για πολλαπλές πλατφόρμες.

Η καινούρια προσθήκη θα έρθει μαζί με την έκδοση v78 το καλοκαίρι του 2020. Υπενθυμίζουμε πως η τωρινή έκδοση του Thunderbird είναι η v68.1.1.

To OpenPGP είναι ένα στάνταρντ κρυπτογράφησης για επικοινωνίες email και προήλθε από το Pretty Good Privacy (PGP), μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90 με σκοπό, επίσης, την κρυπτογράφηση email.

Thunderbird

Η χρήση του OpenPGP στα emails είναι μία σύνθετη διαδικασία η οποία περιέχει τη διαχείριση των κρυπτογραφικών κλειδιών, την υπογραφή τους και, στη συνέχεια, την κρυπτογράφηση του περιεχομένου των e-mails χρησιμοποιώντας διεπιφάνεια γραμμής εντολών (command-line interface).

Με την πάροδο των ετών, οι προγραμματιστές ανέπτυξαν ειδικό λογισμικό με σκοπό την αυτοματοποίηση και την απλοποίηση της παραπάνω διαδικασίας κάνοντας την κρυπτογράφηση email δυνατή ακόμα και για χρήστες μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία. Μέχρι και σήμερα ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιήσει κανείς OpenPGP στο Thunderbird είναι μέσω ενός add-on του, που ονομάζεται Enigmail.

Το Δεκέμβριο του 2017 η Mozilla ανακοίνωσε πώς πρόκειται να αναβαθμίσει τον κώδικα του Τhunderbird. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση πρόκειται να επηρεάσει και τα APIs των add-on του Thunderbird και κατά συνέπεια και τα APIs που χρησιμοποιεί το Enigmail για να αλληλεπιδρά με το Thunderbird. Έτσι το Enigmail δεν θα λειτουργεί στις μελλοντικές εκδόσεις του Thunderbird, με τo branch v68.x να είναι το τελευταίο που θα το υποστηρίζει.

OpenPGP

Για τους χρήστες του Enigmail, η έκδοση v78 του Thunderbird θα προσφέρει βοήθεια για το migrate των κρυπτογραφικών κλειδιών και των ρυθμίσεων. Με σκοπό την ενίσχυση της ασφαλούς επικοινωνίας η ίδια έκδοση θα “ενθαρρύνει” τους χρήστες να επιβεβαιώνουν την ιδιοκτησία των κλειδιών που χρησιμοποιούνται από τους συμμετέχοντες και θα ειδοποιεί τον χρήστη σε περίπτωση αιφνίδιας αλλαγής του κλειδιού κάποιου συμμετέχοντα και θα τον βοηθά στην επίλυση του προβλήματος.

Ακόμη δεν είναι βέβαιο εάν η συγκεκριμένη έκδοση θα υποστηρίζει την έμμεση επιβεβαίωση ιδιοκτησίας κλειδιών που χρησιμοποιούνται στο Web of Trust (WoT) μοντέλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υποστηρίζεται η δυνατότητα διαμοιρασμού της επιβεβαίωσης ιδιοκτησίας κρυπτογραφικών κλειδιών που έγιναν από τον χρήστη (key signatures) αλλά και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με servers κλειδιών OpenPGP.

Οι χρήστες που δεν έχουν προηγουμένως χρησιμοποιήσει το Enigmail, θα πρέπει να δηλώσουν ρητά την επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν το OpenPGP για σκοπούς κρυπτογράφησης

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη αλλαγή στο Thunderbird, μπορείτε να βρείτε στο επίσημο wiki της Mozilla. Περιμένουμε τα σχόλιά σας…

 

 

Stormi
Stormi
Here’s to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers...

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS