ΑρχικήrapidalertNim έκδοση 1.0: Γλώσσα προγραμματισμού εμπνευσμένη από την Python

Nim έκδοση 1.0: Γλώσσα προγραμματισμού εμπνευσμένη από την Python

Οι προγραμματιστές της γλώσσας προγραμματισμού Nim κυκλοφόρησαν την έκδοση 1.0, υποσχόμενοι στους προγραμματιστές μια “σταθερή βάση” για τον κώδικα τους που δεν θα σπάσει από τις μελλοντικές εκδόσεις της Nim.

Η Nim είναι μια στατική γλώσσα προγραμματισμού που βασίζεται σε έννοιες από τις γλώσσες Modula-3, Delphi, Ada, C ++, Python, Lisp και Oberon. Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι μια γλώσσα προγραμματισμού με ένα σύστημα στατικού τύπου, έχει επίσης συγκριθεί με τις Rust, C ++ και Go.

Nim

Ο Nim compiler μπορεί να δημιουργήσει executables για distribution σε συστήματα Windows, Linux, BSD και macOS. Επίσης, μεταγλωττίζεται σε C, C ++ και JavaScript. Η Nim διαθέτει ευρεία υποστήριξη επεξεργαστών που περιλαμβάνει τον εγγενή επεξεργαστή Nim, Aporia, Visual Studio Code, Emacs και Vim.

Όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, η Nim 1.0 προορίζεται να είναι η μακροπρόθεσμα υποστηριζόμενη σταθερή έκδοση που λαμβάνει μόνο διορθώσεις σφαλμάτων και νέες λειτουργίες στο μέλλον με την προϋπόθεση ότι δεν θα σπάσουν τη συμβατότητα “προς τα πίσω”. Ωστόσο, αυτή η εγγύηση δεν επεκτείνεται στον εντοπισμό σοβαρών αδυναμιών ασφαλείας, οι οποίες ενδέχεται να σπάσουν τον κώδικα.

Η Nim εμφανίστηκε το 2008 από τον Γερμανό προγραμματιστή Andreas Rumpf, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα Araq στο IRC και το GitHub.

Όπως εξηγεί σε ένα blogpost, ο αρχικός στόχος για την Nim ήταν να είναι μια “απλή γλώσσα” που μεταγλωττίζεται σε C και δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 σειρές κώδικα. Θα βασιζόταν σε ένα σύστημα μακροεντολών για την κάλυψη κενών χαρακτηριστικών στο μικρό πυρήνα. Σήμερα, ο compiler και η συνηθισμένη βιβλιοθήκη χρησιμοποιούν περίπου 140.000 σειρές κώδικα.

Με την έκδοση 1.0, ο επόμενος στόχος του Rumpf για τη Nim θα είναι η βελτίωση των εργαλείων ανάπτυξης, όπως το Nimsuggest, ένας μηχανισμός ολοκλήρωσης κώδικα για αρκετούς editors κώδικα, ο διαχειριστής πακέτων Nimble και το εργαλείο μορφοποίησης πηγαίου κώδικα Nimpretty.

Ενώ η Nim μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γράψει έναν kernel, μπορεί επίσης να τρέξει σε micro-controllers και άλλα ενσωματωμένα συστήματα. Και δεδομένου ότι μεταγλωττίζεται σε JavaScript, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ιστοσελίδες ή για να δημιουργήσει παιχνίδια και εφαρμογές.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS