ΑρχικήsecurityGoogle Alert: Προσοχή! Σας οδηγεί σε malware και scams!

Google Alert: Προσοχή! Σας οδηγεί σε malware και scams!

Το Google Alert είναι μια υπηρεσία που σας επιτρέπει να λαμβάνετε emails και ενημερωμένο RSS feed, κάθε φορά που εμφανίζονται νέες σελίδες στην αναζήτηση της Google.

Google Alert

Πιο συγκεκριμένα, το Google Alert δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα keywords που επιθυμούν. Έτσι, κάθε φορά που εντοπίζεται μια νέα σελίδα με αυτές τις λέξεις κλειδιά και ανάλογα το πως έχουν ρυθμιστεί τα alerts, οι χρήστες είτε λαμβάνουν ένα ενημερωτικό email ή η Google ενημερώνει το RSS feed.

Δε θα μπορούσε όμως μια τέτοια, τόσο χρήσιμη υπηρεσία να μην δεχτεί τα “πυρά” των hackers, οι οποίοι έσπευσαν να στείλουν τους χρήστες σε malware και scams.

Έτσι, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, έχει παρατηρηθεί ότι οι cybercriminals εισάγουν malicious sites στο ευρετήριο αναζήτησης της Google, με σκοπό να εμφανιστούν και στο Google Alert που λαμβάνουν οι χρήστες.

Σε αυτό το σημείο όταν ο χρήστης κάνει κλικ σε αυτά τα alerts, θα σταλεί αμέσως σε μια σελίδα η οποία θα τον ανακατευθύνει σε μια σειρά από άλλες σελίδες. Στο τέλος, θα βρεθεί σε ένα ψεύτικο site.

Στην ουσία, όταν ένας χρήστης κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο μέσω Google Alert ή μέσω της μηχανής αναζήτησης Google, θα μεταφερθεί σε έναν κακόβουλο site.

Φυσικά η γκάμα που έχουν οι scammers που σχεδιάζουν τις σελίδες είναι στην πραγματικότητα τεράστια. Δηλαδή η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται  για θέματα όπως τεχνολογία, ρούχα, ταινίες, εκπτωτικά κουπόνια, δωρεάν προβολές ταινιών ή διακοπές και άλλα. Στην ουσία χρησιμοποιείται οτιδήποτε μπορεί να προσελκύσει τους χρήστες να κάνουν το πολυπόθητο κλικ.

Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η προστασία των χρηστών από το Google Alert spam. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό, είναι να καθορίσετε ότι θέλετε τα “best results” μόνο, κατά τη δημιουργία του alert. Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να πάτε στο πάνω μέρος της σελίδας Google Alert στις επιλογές ειδοποίησης.

Google Alert

Σε αυτό το σημείο, θα αφαιρεθούν όλα τα πρόσφατα καταχωρημένα sites και αυτά που δεν έχουν καλό κίνητρο. Το κακό είναι ότι ενδέχεται να καταργηθούν χρήσιμα sites που σας παρέχουν πραγματικά καλές πληροφορίες. Αυτό είναι μάλλον ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει κανείς, προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των δεδομένων του.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS