ΑρχικήsecurityAdrian Lamo: Ποιος σκότωσε τον hacker; Τι σχέση έχει ο Julian Assange;

Adrian Lamo: Ποιος σκότωσε τον hacker; Τι σχέση έχει ο Julian Assange;

Ο μυστηριώδης θάνατος του hacker Adrian Lamo που κατέδωσε την Chelsea Manning έρχεται ξανά στο προσκήνιο, προκαλώντας ανησυχία στον Julian Assange για τις πιθανές αποκαλύψεις. Η ιστορία ανοίγει ξανά με αφορμή το δικαστήριο του Assange και με βασικό στοιχείο μια μαρτυρία μιας γυναίκας για τις τελευταίες στιγμές του Adrian Lamo.

Η Debbie Scroggin και ο σύζυγός της ζουν στο τέλος μιας σειράς χωματόδρομων σε ένα μοναχικό τμήμα του Κάνσας. Είναι το μέρος όπου “πρέπει να οδηγείς 15 λεπτά για να φτάσεις οπουδήποτε.” Η είσοδος στο σπίτι της Scroggin συνεπάγεται τη στροφή σε μια έρημη κορδέλα από χαλίκι που κόβει μέσα στο απόμερο τοπίο. Ήταν εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι κάποιος μπορεί να έρθει εδώ για να χαθεί ή να ξεχαστεί. Η Scroggin θυμάται ότι ο Andrian Lamo είχε φτάσει με τρένο στο σημείο αυτό ένα βράδυ με τίποτα άλλο παρά μια σπασμένη βαλίτσα και μια παγωμένη έκφραση.

Το βράδυ εκείνο η γυναίκα δηλώνει ότι ο νεαρός hacker βγήκε από το τρένο με μια τρομαγμένη έκφραση, ήταν παχύς, φορούσε γάντια, καπέλο και ένα μακρύ μαύρο παλτό, γεμάτο από πράγματα.

Ο καθαρός όγκος του παλτού απαιτούσε προσοχή.

Adrian Lamo

Ο Lamo ήταν, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ένας από τους πιο διάσημους hacker του κόσμου. Από μικρή ηλικία, είχε καταφέρει να ταράξει τα νερά της Αμερικανικής κυβέρνησης με τις ικανότητές του.

«Ήταν σαν τον Tony Robbins στον κύκλο των hackers», δήλωσε ο Lorraine Murphy, ένας παλιός φίλος του. Ο Andrian Lamo, είχε εκατομμύρια οπαδούς – πολύ πριν η δύναμη του Twitter τον βοηθήσει σε αυτό.

Αποδεικνύεται ότι αυτό που κατέστησε τον Lamo στόχο της κυβέρνησης δεν ήταν τελικά το hacking αλλά μια τυχαία συνομιλία του στο Internet με έναν νεαρό στρατιώτη στο Ιράκ το 2010 και η συνέχεια μετά από αυτό.

Adrian Lamo

Στη συζήτηση συμμετείχαν το “crazy white haired aussie” που ήταν ο Julian Assange, ο ιδρυτής του WikiLeaks και ο νεαρός στρατιώτης ήταν η Τσέλσι Μάνινγκ. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι αυτό που οι άνθρωποι θυμούνται για τον Lamo: κατέδωσε την Manning με αποτέλεσμα, στη συνέχεια, να δέχεται πολλές απειλές για την ζωή του. Η Manning συνελήφθη μέρες αργότερα, αφού είχε παραχωρήσει εκατοντάδες χιλιάδες μυστικά διπλωματικά έγγραφα και ένα βίντεο στο Assange, ο οποίος με ένα κλικ πάγωσε το διαδίκτυο και μετέτρεψε την «προδοσία του κράτους» σε ένα λαϊκό κίνημα.

Julian Assange

Αυτές οι διαρροές, η σχέση μεταξύ Manning και Lamo, επιστρέφουν στην επικαιρότητα και διερευνώνται, καθώς η  αμερικανική κυβέρνηση φέρνει τον Assange ενώπιον της δικαιοσύνης. Καθώς επιδιώκει την καταδίκαση του Assange, η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο Assange έκανε πολλά παραπάνω από μια απλή αποδοχή ενός διαβαθμισμένου υλικού από την Manning. Ισχυρίζεται ότι όχι μόνο την ενθάρρυνε να παρέχει περισσότερες μυστικές πληροφορίες, αλλά προσπάθησε επίσης να την βοηθήσει να σπάσει έναν κωδικό του Defense Department, ώστε να μπορέσει να κλέψει περισσότερες πληροφορίες.

Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να αποδείξει όλα τα γεγονότα που αναφέρει κατά του Assange – και δεν είναι σαφές ότι μπορεί – ο ιδρυτής του WikiLeaks θα θεωρηθεί καταδότης; Ίσως, λοιπόν, ο Andrian Lamo που πέθανε μυστηριωδώς στις 14 Μαρτίου 2018 να αποτελούσε το κλειδί για την αποκάλυψη της αλήθειας; Μήπως, δεν ήταν τόσο τυχαίος ο θάνατος του και ο Assange είχε βάλει τελικά το “χεράκι του”;

Adrian Lamo Julian Assange

Πηγή: https://www.npr.org

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS