ΑρχικήsecurityFacebook: Έκλεισαν Ρωσικά accounts πριν τις Ουκρανικές εκλογές!

Facebook: Έκλεισαν Ρωσικά accounts πριν τις Ουκρανικές εκλογές!

Το Facebook σε πρόσφατη ανακοίνωσή του δήλωσε ότι έκλεισε πολλές σελίδες, ομάδες και accounts που σχετίζονται με τη Ρωσία και παίρνουν μέρος σε Psyops πριν τις εκλογές της Ουκρανίας.

Μετά από την έρευνα που διεξήγαγε το Facebook εντόπισε 4 εκστρατείες που φαίνεται να μην σχετίζονται μεταξύ τους και τρεις από αυτές συνδέονται με Ρώσους hackers. Μια από τις εκστρατείες αφορούσε 18 Facebook accounts, 9 σελίδες και τρία groups. Οι hackers προσπάθησαν να επηρεάσουν χρήστες στην Ουκρανία για τη σχέση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Στην πράξη, αυτή η ομάδα δημιούργησε ψεύτικα προφίλ, υποδυόμενοι νεκρούς Ουκρανούς δημοσιογράφους. Ακόμα, προκειμένου να αυξηθεί η δημοτικότητά τους χρησιμοποίησαν πολλά fake accounts.

Facebook

Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι σχεδόν 80.000 accounts ακολούθησαν κάποιες από αυτές τις σελίδες και 10 accounts συμμετείχαν σε τουλάχιστον μια από τις ομάδες. Η έρευνα που πραγματοποίησε το Facebook, έδειξε ότι για τις διαφημίσεις τους, που προβλήθηκαν στην πλατφόρμα δαπανήθηκαν λιγότερα από 100 δολάρια.

Μια ακόμη εκστρατεία που εντοπίστηκε από το Facebook, περιείχε 83 accounts, δυο σελίδες, 29 groups και πέντε Instagram accounts. Εκείνη ήταν επικεντρωμένη στην Ουκρανία και οι hackers έφτιαξαν fake accounts αυτή τη φορά μιμούμενοι στρατιωτικά μέλη της χώρας. Ορισμένες από τα groups, χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση περιεχομένου σχετικά με την Ουκρανία και την περιοχή Luhansk.

Facebook

Εντοπίστηκε μια ακόμη εκστρατεία που αφορά κυρίως γεωπολιτικά θέματα, επικεντρώνεται στην Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ και φαίνεται να έχει ξεκινήσει από Ρώσους hackers. Το Facebook έκλεισε 12 accounts και 10 σελίδες από αυτή την εκστρατεία. Το αντικείμενο της ασχολίας τους ήταν να δημοσιεύουν σχόλια και απόψεις διακεκριμένων προσώπων, που αφορούσαν την πολιτική της χώρας αλλά και γεωπολιτικά ζητήματα. Και αυτή η εκστρατεία, όπως αναφέραμε, συντονίστηκε από hackers που σχετίζονται με ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο που χρηματοδοτείται από τη Ρωσική κυβέρνηση, New Eastern Outlook. Η επένδυση στη διαφήμιση στο Facebook ήταν κάτω από 18.000 δολάρια.

Τέλος, το Facebook έκλεισε 181 accounts και 1.488 σελίδες στο Facebook που συμμετείχαν σε δραστηριότητες στην Ονδούρα. Οι hackers, στόχευαν στην αύξηση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού της χώρας, δημιουργώντας θετικό περιεχόμενο για την πολιτική του δραστηριότητα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS