Παρασκευή, 10 Απριλίου, 06:51
Αρχική security Το malware TrickBot έχει χρησιμοποιήσει 250 εκατομμύρια email για να εξαπλωθεί

Το malware TrickBot έχει χρησιμοποιήσει 250 εκατομμύρια email για να εξαπλωθεί

Ένα malware γνωστό ως TrickBot μολύνει θύματα από το 2016. Είναι ακόμα πολύ ισχυρό – στην πραγματικότητα πολλοί στον κόσμο του cybersecurity το θεωρούν την κορυφαία απειλή που στοχεύει τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το TrickBot μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα 250 εκατομμύρια λογαριασμούς email.

TrickBot

Οι ερευνητές στο DeepInstinct παρακολουθούν τη δραστηριότητα του TrickBot. Τα τελευταία χρόνια έχουν δει το κακόβουλο λογισμικό να εξελίσσεται και να προσθέτει νέες δυνατότητες που το καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνο.

Μια από αυτές τις προσθήκες είναι κάτι που το DeepInstinct αναφέρει ως TrickBooster. Η δουλειά του: να στείλει spam email, προκειμένου να αυξηθεί η εξάπλωση του TrickBot.

Στον πυρήνα του, το TrickBot είναι ένα banking Trojan. Το malware συνήθως διανέμεται μέσω email (spearphishing) – όπως τα ψευδή βιογραφικά που αποστέλλονται στα τμήματα HR ή τα τιμολόγια που αποστέλλονται στο προσωπικό που ασχολείται με τους λογαριασμούς. Αυτά συνήθως συνδέονται με τη μορφή αρχείων Microsoft Word ή Excel.

Το TrickBot μπορεί να εξαπλωθεί μέσω διαφόρων τρόπων. Ένας τρόπος είναι η εκμετάλλευση των τρωτών σημείων στο SMB, ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στους υπολογιστές των Windows να μοιράζονται εύκολα και να έχουν πρόσβαση σε αρχεία και φακέλους σε άλλα συστήματα στο ίδιο δίκτυο.

- Advertisement -

Το malware που εξαπλώνεται μέσω SMB μπορεί να διαδοθεί γρήγορα σε ένα οργανισμό όπου οι διαμορφώσεις hardware και software τείνουν να είναι αρκετά ομοιογενείς. Αυτή η ομοιομορφία τείνει να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό υπολογιστών που είναι ευάλωτοι στις ίδιες εκμεταλλεύσεις, γεγονός που καθιστά πολύ πιο εύκολη την εξάπλωση malware όπως το TrickBot.

“Σχέδιο B”

Το TrickBooster δίνει στο TrickBot έναν δεύτερο εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο διάδοσης της “λοίμωξης”. Με την αποστολή email από αξιόπιστες διευθύνσεις εντός ενός οργανισμού, το TrickBot αυξάνει τις πιθανότητες ένα θύμα θα ανοίξει ένα από τα συνημμένα του.

Φαίνεται να δουλεύει επίσης. Οι ερευνητές της εταιρείας ανακάλυψαν ένα σύνολο 250 εκατομμυρίων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν γίνει compromised από την εκστρατεία TrickBot.

To DeepInstinct ανέφερε ότι αυτές οι διευθύνσεις δεν φαίνεται να προέρχονται από παλαιότερες γνωστές παραβιάσεις. Φαίνεται να είναι μια νέα παρτίδα.

Μεταξύ αυτών, περισσότερα από 25 εκατομμύρια προέρχονται από το Gmail, 21 εκατομμύρια από το Yahoo, και 11 εκατομμύρια από το Hotmail. Άλλα 10 εκατομμύρια ανήκουν σε χρήστες AOL και MSN. Το DeepInstinct εντόπισε επίσης και πολλές διευθύνσεις που ανήκουν σε κυβερνητικούς εργαζομένους.

Οι λογαριασμοί που έχουν ως βάση τις ΗΠΑ που περιλαμβάνονται στο δίκτυο του TrickBot περιλαμβάνουν προσωπικό από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Εσωτερική Ασφάλεια, την Ταχυδρομική Υπηρεσία, καθώς και από την FAA, ATF, IRS και NASA. Λογαριασμοί email που ανήκουν σε καναδικούς και βρετανικούς οργανισμούς βρέθηκαν επίσης στη βάση δεδομένων.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

loopfs: Θα μπορούσε να είναι το νέο σύστημα αρχείων του Linux;

Το Linux υποστηρίζει αρκετά συστήματα αρχείων, όπως EXT4, F2FS, Btrfs και XFS. Αυτά τα συστήματα επαρκούν όταν...

Έρευνα: Οι έφηβοι προτιμούν τα iPhones από τα κινητά Samsung

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται κάθε έξι μήνες με στόχο να καταγράψει τις συνήθειες των εφήβων, oι νέοι δεν επιλέγουν κινητά Samsung....

Bill Gates: Τα σχολεία ανοίγουν το φθινόπωρο και η οικονομία καταστρέφεται

Ο Bill Gates πιστεύει ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν το φθινόπωρο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Becky Quick στο CNBC.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις από το σπίτι για παιδιά 4-12 ετών και όλη την οικογένεια

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες, στις οποίες μπορούν συμμετάσχουν από το σπίτι, προσφέρει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου...

Microsoft: Κυκλοφόρησε τις ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Office

Η Microsoft κυκλοφόρησε τις non-security ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Microsoft Office, οι οποίες περιλαμβάνουν διορθώσεις για σφάλματα καθώς και βελτιώσεις...

To νέο Cheetah mode της Τesla προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις

Το νέο Cheetah mode στο μοντέλο Tesla S ωθεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο από 0 στα 100 χλμ / ώρα γρηγορότερα από ότι...

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση!

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση- Το Tails, είναι ένα live λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο...

Windows 10 λειτουργία βοηθά στη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps

Τα Windows 10 θα διευκολύνουν τη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps, παρουσιάζοντάς τα μαζεμένα σε μια λίστα.

Cloudflare: Σταματά να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google!

Η Cloudflare ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google και θα μεταβεί σε έναν νέο πάροχο εντοπισμού bot που...

Το Google Stadia Pro προσφέρεται δωρεάν για δύο μήνες! Ώρα για video games!

Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού, είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις των...