ΑρχικήsecuritySnapchat: Υπάλληλοι κατασκοπεύουν τους χρήστες με το εργαλείο "SnapLion"

Snapchat: Υπάλληλοι κατασκοπεύουν τους χρήστες με το εργαλείο “SnapLion”

SnapLion

Σύμφωνα με μια έκθεση από το Motherboard, οι υπάλληλοι της Snap, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το Snapchat, χρησιμοποιούν το εργαλείο ‘SnapLion’ και αποκτούν πρόσβαση στα snaps των χρηστών, χωρίς εκείνοι να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Τα snaps είναι φωτογραφίες, που εξαφανίζονται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι υπάλληλοι, χάρη σε αυτό το εργαλείο, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις φωτογραφίες. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Το SnapLion είναι ουσιαστικά ένα εσωτερικό εργαλείο, που χρησιμοποιεί η εταιρεία, και έχει σχεδιαστεί για λόγους ασφαλείας. Στόχος του είναι η προστασία των χρηστών του Snapchat. Το εργαλείο χρησιμοποιείται από τις αρχές, για τη συλλογή πληροφοριών και πολλές φορές βοηθάει στη σύλληψη εγκληματιών.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται μόνο από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Οι υπάλληλοι της εταιρείας μπορούν να το χρησιμοποιούν ελεύθερα. Μάλιστα, μερικές φορές τους βοηθά να επαναφέρουν κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς, που έχουν παραβιαστεί.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης από το Motherboard, παρουσιάστηκαν κάποιοι υπάλληλοι, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το γεγονός. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, στην εταιρεία υπάρχει ένα τμήμα, που ονομάζεται “Customer Ops”. Οι υπάλληλοι, που δουλεύουν εκεί, έχουν πρόσβαση στο SnapLion. Το SnapLion δίνει πρόσβαση σε στοιχεία, όπως: αριθμό τηλεφώνου ενός χρήστη, snaps, τοποθεσίες, μηνύματα και μετα-δεδομένα.

Ένας υπάλληλος της Snap, ο οποίος δεν θέλησε να πει το όνομά του, επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει κατάχρηση του εργαλείου αρκετές φορές.

Το Snapchat διαθέτει μια λειτουργία προστασίας των δεδομένων (Logging)

Το Logging χρησιμοποιείται για την προστασία των δεδομένων των χρηστών, έτσι ώστε να μειώσει τις πιθανότητες κατάχρησης τους. Χρησιμοποιείται για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα δεδομένα χρήστη. Ωστόσο, ο ίδιος υπάλληλος δήλωσε ότι το «logging δεν είναι τέλειο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να παρακαμφθεί και να μην προστατεύει αποτελεσματικά τα δεδομένα των χρηστών.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως το SnapLion, για να παρακολουθούν τι γίνεται στην πλατφόρμα τους. Τα εργαλεία αυτά έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τους χρήστες από οποιαδήποτε παραβίαση, αλλά και να χρησιμοποιούνται από τις αρχές για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων και τη σύλληψη απατεώνων.

Πέρα από τη Snap, υπάρχουν και άλλες μεγάλες εταιρείες, που έχουν κατηγορηθεί για κατασκοπεία των χρηστών τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Facebook και η Google. Το Facebook έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για τη διαρροή πληροφοριών των χρηστών του. Μάλιστα, έχει απολύσει υπαλλήλους, που κατασκόπευαν τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο, παρόμοιο με το SnapLion.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS