ΑρχικήsecuritySpyware apps εκθέτουν τις Android συσκευές σε hackers

Spyware apps εκθέτουν τις Android συσκευές σε hackers

spyware

Η Kaspersky, προειδοποιεί τους χρήστες Android να είναι πολύ προσεκτικοί με τα spyware προγράμματα, τα οποία μπορεί να διαρρεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε τρίτους.

Τέτοια προγράμματα spyware για τους καταναλωτές, περιλαμβάνουν εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να κατασκοπεύουν τις τρέχουσες ή πρώην σχέσεις τους ή ακόμα και ξένους, απλώς εγκαθιστώντας μια εφαρμογή στο smartphone ή το tablet του θύματος.

Πέραν της ανορθόδοξης χρήσης τους, να κατασκοπεύουν κάποιον εν αγνοία του, τα προγράμματα αυτά μπορούν να είναι και επικίνδυνα για όσους τα έχουν εγκατεστημένα στις συσκευές τους. Τα προγράμματα αυτού του είδους, παραβιάζουν τους κανόνες ασφαλείας και καθιστούν τα δεδομένα των θυμάτων ευάλωτα, για εκμετάλλευση από hackers.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα spyware έχουν ήδη αποδειχθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμα απειλές για τους χρήστες που τα εγκαθιστούν. Παραβιάζουν τη νομοθεσία των καταστημάτων εφαρμογών, παραβιάζουν την ασφάλεια και καθιστούν τα δεδομένα των θυμάτων ευάλωτα σε hackers. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε είδους κακόβουλη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα τον εκβιασμό για λύτρα. Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που επωφελούνται από αυτά, ενώ η δική τους ταυτότητα, προέλευση και τοποθεσία παραμένουν άγνωστες.

Η Kaspersky εξέτασε επίσης τις εφαρμογές για φορητές πλατφόρμες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Android, επειδή είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα που εφαρμόζει stalkerware.

“Συνολικά, το 2018 υπήρξαν 58.487 χρήστες που είχαν εγκαταστήσει μια εφαρμογή stalkerware στα τηλέφωνα ή τα tablet τους. Ο αριθμός αυτός είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλους τύπους απειλών. Για παράδειγμα, κατά την ίδια περίοδο, συνολικά 187.321 χρήστες αντιμετώπισαν ransomwares. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όσο αφορά τα κακόβουλα λογισμικά, τα στοιχεία μας δείχνουν πόσα άτομα μπορέσαμε να προστατεύσουμε από τη μόλυνση. Αλλά όταν εξετάζουμε το stalkerware, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Από τις 58.487 συσκευές στις οποίες εντοπίσαμε εφαρμογές stalkerware, περίπου 35.000 είχαν αυτές τις εφαρμογές εγκατεστημένες στις συσκευές τους προτού εφαρμόσουν τα προϊόντα της Kaspersky Lab και γίνει η πρώτη σάρωση ασφαλείας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν γνώριζαν την παρουσία αυτού του λογισμικού στη συσκευή τους.

Ένα νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας από την Kaspersky Lab, που θα ενσωματωθεί στις συσκευές Android από τις 3 Απριλίου 2019, θα ειδοποιεί τους χρήστες για την ύπαρξη τέτοιου είδους προγραμμάτων στις συσκευές τους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS