ΑρχικήsecurityΑμφιλεγόμενο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων εγκρίνει η Ε.Ε.

Αμφιλεγόμενο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων εγκρίνει η Ε.Ε.

νόμο

Ένταση έχει προκληθεί στο χώρο της τεχνολογίας, αφού την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νέου νόμου. Ο νέος νόμος αφορά στο περιεχόμενο που ανεβαίνει στο Internet και στα πνευματικά δικαιώματα. Κάποιοι επικριτές του νόμου, μέσα από το ίδιο το Κοινοβούλιο, χαρακτήρισαν το νέο νόμο ως μια σκοτεινή εποχή για την ελευθερία στο Internet.

Οι αντιπαραθέσεις υπάρχουν κυρίως για το άρθρο 13. Σύμφωνα με αυτό, οι διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες και πλατφόρμες θα έχουν την ευθύνη για οτιδήποτε ανεβάζουν οι χρήστες.

“Το YouTube, το Facebook και το Google News είναι μερικές από τις υπηρεσίες που θα επηρεαστούν άμεσα από αυτό το νόμο”, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτή η νομοθεσία, ωστόσο, δεν θα επηρεάσει μόνο την Ευρώπη, αφού το Internet είναι παγκόσμιο. Σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες και εκτός Ευρώπης. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και όταν η Ε.Ε. είχε θεσπίσει το GDPR.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγνόησε τη βούληση πάνω από 100.000 διαδηλωτών και τις συμβουλές ειδικών, ακαδημαϊκών, τεχνολόγων, εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η τελική απόφαση για  την εφαρμογή του νόμου δεν έχει παρθεί ακόμα, αφού χρειάζεται πρώτα έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 9 Απριλίου. Αν εγκριθεί, θα δημοσιοποιηθεί στην επίσημη εφημερίδα. Μετά από αυτό, τα κράτη-μέλη θα έχουν προθεσμία δύο χρόνια για να εφαρμόσουν το νόμο.

Ένα άλλο μέρος που σίγουρα θα φέρει αντιπαραθέσεις είναι το άρθρο 11. Σύμφωνα με αυτό, οι μηχανές αναζήτησης και οι σελίδες συγκέντρωσης ειδήσεων θα πρέπει να πληρώνουν έναν φόρο, αν θέλουν να εμφανίζονται τα αποτελέσματά τους.

Η Google, έχοντας υπόψη της αυτό το ενδεχόμενο, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι μπορεί να αφαιρέσει το Google News από την Ευρώπη εντελώς.

Πώς ο νόμος επηρεάζει τους απλούς πολίτες;

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στόχος είναι ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας να ισχύει και για το Διαδίκτυο. Το άρθρο 13 φροντίζει να γίνει αυτό. Αν θέλει κάποιος να ανεβάσει κάτι στο διαδίκτυο θα πρέπει να ζητήσει άδεια από τους κατόχους των δικαιωμάτων (ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να πάρει την άδεια).

«Η παρούσα νομοθεσία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διόρθωση μιας κατάστασης, η οποία επέτρεψε σε κάποιες εταιρείες να κερδίζουν τεράστια χρηματικά ποσά, χωρίς να αμείβουν κατάλληλα  τους χιλιάδες δημιουργούς και δημοσιογράφους που κάνουν όλη τη σκληρή δουλειά», είπε ο Axel Voss, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αν η νομοθεσία εγκριθεί και εφαρμοστεί, οι πλατφόρμες και οι υπηρεσίες θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικά φίλτρα, τα οποία θα ελέγχουν το περιεχόμενο που θέλουν να ανεβάζουν οι χρήστες. Η νομοθεσία δεν επιβάλλει αυτή τη μέθοδο αλλά μάλλον οι πλατφόρμες θα καταφύγουν σε αυτή. Διαφορετικά πώς θα ελέγχουν το περιεχόμενο που ανεβαίνει;

Ωστόσο, η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει τη μεταφόρτωση υλικού σε μη εμπορικούς δικτυακούς τόπους, όπως Wikipedia και σε open-source πλατφόρμες, όπως το GitHub.

Το GitHub χάρηκε που εξαιρείται από το νόμο, αλλά τον θεωρεί πρόκληση για τους προγραμματιστές λογισμικού. Ο Tal Niv, αντιπρόεδρος «of law and policy» του GitHub, δήλωσε ότι “Όποιος αναπτύσσει μια πλατφόρμα, με χρήστες από την Ε.Ε., με στόχο την ανταλλαγή συνδέσμων ή περιεχομένου, αντιμετωπίζει μεγάλη αβεβαιότητα”. “Οι συνέπειες περιλαμβάνουν την αδυναμία ανάπτυξης χαρακτηριστικών που οι χρήστες του Διαδικτύου αναμένουν σήμερα και την υποχρέωση εφαρμογής πολύ ακριβών αυτοματοποιημένων φίλτρων”.

Επιπλέον, με αυτόν το νόμο μπαίνει φρένο στη δημιουργική πλευρά του Διαδικτύου.

“Ακούσαμε τις ανησυχίες που προέκυψαν και επιλέξαμε να διπλασιάσουμε την εγγύηση της ελευθερίας έκφρασης”, δήλωσε ο Voss. “Τα «meme», «gif» και «snippet» προστατεύονται τώρα περισσότερο από ποτέ”.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS