ΑρχικήsecurityGhidra: Η reverse engineering εφαρμογή της NSA αλλάζει το παιχνίδι!

Ghidra: Η reverse engineering εφαρμογή της NSA αλλάζει το παιχνίδι!

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της Αμερικής (NSA) κυκλοφόρησε την ανοιχτού κώδικα reverse engineering εφαρμογή  με το όνομα “Ghidra”.

Την περασμένη Τρίτη ο ανώτερος σύμβουλος ασφαλείας της NSA, Rob Joyce, παρουσίασε την “Ghidra” στο συνέδριο της RSA στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Η εφαρμογή αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για το decompiler και αναλύει κακόβουλα λογισμικά ενώ διατίθεται δωρεάν για όλους τους χρήστες. Στα χαρακτηριστικά της “Ghidra” περιλαμβάνονται η λειτουργία της «αναίρεσης», η δυνατότητα να συνεργάζονται πολλά άτομα στο ίδιο project, η επιλογή χρήσης προτύπων και εγγραφής επεκτάσεων και προσθηκών καθώς και το γεγονός ότι υποστηρίζεται από διαφορετικούς επεξεργαστές.

Η “Ghidra” ήταν προηγουμένως απόρρητη αν και η ύπαρξη της έγινε γνωστή το 2017 ύστερα από διαρροή πληροφοριών της CIA από το WikiLeaks.  Η κοινότητα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων έχει ενθουσιαστεί καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε reverse engineering εφαρμογή που να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες της.

ghidra

 

Η εφαρμογή IDA που μέχρι στιγμής έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά, κοστίζει μεταξύ 879$ έως 3944$ ενώ παράλληλα απαιτεί πολλές προσωπικές πληροφορίες για να δώσει άδεια χρήσης του λογισμικού της, γεγονός που αναμενόμενα δυσαρεστεί πολλούς χρήστες. Πολλοί μάλιστα για να γλιτώσουν το μεγάλο κόστος της εφαρμογής την κατέβαζαν πειρατικά από το διαδίκτυο ή ακόμη, χρησιμοποιούσαν άλλη, η οποία αν και δωρεάν, δεν κάλυπταν πλήρως τις ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα η Radare που έχει δημιουργηθεί από εθελοντές.

Η επερχόμενη επιτυχία της “Ghidra” προμηνύεται από το γεγονός πως είναι ανοικτού κώδικα και δωρεάν και αυτό την καθιστά εύχρηστη και προσβάσιμη από πολλούς χρήστες. Αν και κυκλοφορεί από τη NSA που στο παρελθόν αντιμετώπισε αντιδράσεις εξαιτίας των διαρροών που έκανε ο Edward Snowden, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως έχασε σημαντικά εργαλεία hacking που προκάλεσαν το μεγαλύτερο cyber attack στον κόσμο, δεν φαίνεται να επηρεάζεται η φήμη της.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS