Bezos case: Σήμερα αποκαλύφθηκε πως το tabloid National Enquirer απέκτησε selfies του ιδρυτή του Amazon, Jeff Bezos που έδειχναν προσωπικές λεπτομέρειες του ίδιου με την ερωμένη του. Το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πως ακόμα και οι δισεκατομμυριούχοι δεν αποτελούν εξαίρεση για τους hackers.
Ειδικότερα, ο Bezos κατηγόρησε το National Enquirer για blackmailing λόγω της διαρροής προσωπικών φωτογραφιών και πληροφοριών. Σύμφωνα με τον Mark Johnson, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος του Sovereign Intelligence, το περιστατικό της υπόθεσης Bezos, μας δείχνει πως κανένας δεν αποτελεί εξαίρεση από την εκμετάλλευση που υπάρχει στο διαδίκτυο. Πολλοί ειδικοί ασφαλείας συμφώνησαν μαζί του και είπαν πως είναι πράγματι ειρωνεία το γεγονός πως αρκετοί δισεκατομμυριούχοι δείχνουν στο κοινό εκπληκτική αξιοπρέπεια αλλά όταν πρόκειται για λεπτομέρειες που αφορούν τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας του καθενός, εκείνοι δείχνουν να τα αγνοούν. Επιπλέον, ο Johnson δήλωσε πως βλέπει τους δισεκατομμυριούχους και τους top executives ως τα πιο αδύναμα μέλη στην κοινωνία, καθώς οι προσωπικές τους πληροφορίες αποτελούν «χρυσό» για hackers, attackers και ανταγωνιστές. Εκτός από τις δηλώσεις του Johnson, ο Ian Bremmer, ο ιδρυτής του Eurasia Group δήλωσε πως αν το National Enquirer κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικές φωτογραφίες του Bezos, τότε σίγουρα θα είναι πολύ εύκολο για την Κίνα, να ανακαλύψει την IP και τη στρατηγική του Amazon.
Μετά τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Bezos, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται να είναι πάνω από 130 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ειδικοί ασφαλείας υπολογιστών έκαναν έρευνα στους πλούσιους πελάτες τους, με σκοπό να επιβεβαιώσουν πως τα συστήματα υπολογιστών και οι συσκευές τους δεν χακαρίστηκαν. Στην εποχή που ζούμε, οι πληροφορίες που υπάρχουν στις προσωπικές μας συσκευές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και γενικότερα προσωπικά δεδομένα. Πλέον, ειδικά τα πλούσια άτομα έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και από bodyguards και απλούς συναγερμούς έχουν μεταπηδήσει σε παροχές υπηρεσιών τύπου risk management, για να προστατέψουν ακόμα καλύτερα τα περιουσιακά τους στοιχεία και την κληρονομιά τους. Εκτός από την υπόθεση Bezos, έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν αντίστοιχες περιπτώσεις και γιαυτό κιόλας πολλοί αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας τους. Για παράδειγμα, ο Mark Zuckerberg, ο ιδρυτής του Facebook έδωσε 7,3 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια του το 2017.
Παρόλα αυτά, ο Johnson δήλωσε πως κανενός τα δεδομένα δεν προστατεύονται με τον καλύτερο τρόπο, καθώς υπάρχουν πολλές πλατφόρμες τύπου third-party, οι οποίες έχουν αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, ή τραπεζικές πληροφορίες ή προσωπικές φωτογραφίες. Όσον αφορά την υπόθεση Bezos, λίγες ημέρες προτού αποκαλύψει ο Bezos πως χακαρίστηκε, ο ιδρυτής του TD Ameritrade Holding Corporation, Joe Ricketts βρέθηκε παγιδευμένος σε σκάνδαλο, μετά την κυκλοφορία προσωπικών του μηνυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το site ειδήσεων «Splinter» δημοσίευσε μία σειρά από ρατσιστικά emails από την πλευρά του Ricketts, χωρίς να αναφέρει την πηγή.
Να επισημανθεί πως ο Bezos δεν ανέφερε κάτι για τον τρόπο που απέκτησε το National Enquirer τις φωτογραφίες του αλλά οι ειδικοί είπαν πως η πιο κοινή μέθοδος για έναν hacker είναι να αποκτήσει την ταυτότητα του ατόμου που συναναστρέφεται το άτομο-στόχος. Λογικά, ο hacker έστειλε ένα μήνυμα στον στόχο και του ζήτησε να πατήσει σε έναν σύνδεσμο σε ένα κείμενο ή σε ένα email, από το οποίο ο hacker έλαβε τις πληροφορίες που ήθελε.