ΑρχικήsecurityΗ Google κατεβάζει 85 κακόβουλες εφαρμογές Android από το Play store

Η Google κατεβάζει 85 κακόβουλες εφαρμογές Android από το Play store

playΤους τελευταίους μήνες, παρατηρούμε ραγδαία αύξηση των ψεύτικων εφαρμογών στο Google Play και τώρα έχουν εντοπιστεί ακόμη 85, που αφορούν περισσότερα από 9 εκατομμύρια χρήστες.

Η ερευνητική ομάδα της Trend Micro έχει βρει 85 εφαρμογές που συγκαλύπτονται ως παιχνίδια, universal TV remote app και πολλά άλλα στο Google Play Store. Μόλις εγκατασταθούν, είναι γνωστό ότι εμφανίζουν διαφημίσεις πλήρους σελίδας σε κάθε πάτημα και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαφανίζονται από την αρχική οθόνη και εκτελούνται στο παρασκήνιο. Αυτές οι εφαρμογές, αν και φανταχτερές, δεν προσφέρουν καμία ευκολία στους χρήστες και επηρεάζουν την απόδοση της συσκευής.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι προγραμματιστές τέτοιων εφαρμογών, δημιουργούν επίσης ψεύτικες εντυπώσεις σχετικά με την εγκατάσταση τους στα τηλέφωνα. Ορισμένες είναι ακόμη γνωστές εφαρμογές μεταμφίεσης που εγκαθίστανται σε κινητά Android και λειτουργούν σαν να ήταν σε iPhones, για να χρεώνουν premium δικαιώματα.

“Έχουμε δοκιμάσει κάθε μία από τις ψεύτικες εφαρμογές που σχετίζονται με την οικογένεια των adware και ανακαλύψαμε ότι αν και προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές και έχουν διαφορετικά δημόσια κλειδιά APK, παρουσιάζουν παρόμοιες συμπεριφορές και μοιράζονται τον ίδιο κώδικα”, ανέφερε η Trend Micro στο blog.

Ένα συγκεκριμένο app – το ‘Easy Universal TV Remote ‘που βρέθηκε στο Play Store, το οποίο ισχυριζόταν ότι μετέτρεπε ένα τηλέφωνο Android σε τηλεχειριστήριο για smart TVs, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να γεμίζει το τηλέφωνο με διαφημίσεις πλήρους σελίδας. Δυστυχώς, περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα ξεγελάστηκαν. Υπάρχουν αρκετές άλλες και η Trend Micro κατάφερε να εντοπίσει 85 από αυτές και να ενημερώσει την Google.

Λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα, η Google έχει καταργήσει όλες τις κακόβουλες εφαρμογές από το Play Store. Αν έχετε ήδη πραγματοποιήσει λήψη τέτοιων εφαρμογών στα τηλέφωνα Android σας, παρακαλούμε να τις καταργήσετε αμέσως. Μπορείτε να ελέγξετε τα ονόματα των κακόβουλων εφαρμογών στα αρχεία ασφαλείας της Trend Micro εδώ.

Πώς να προστατέψετε το smartphone σας από κακόβουλο λογισμικό:

Διατηρείτε πάντα το smartphone σας ενημερωμένο στο πιο πρόσφατο firmware. Οι περισσότερες εταιρείες σε συνεργασία με την Google αποστέλλουν ενημερώσεις λογισμικού, ειδικά ενημερώσεις ασφαλείας, οπότε φροντίστε να τις εγκαταστήσετε αμέσως

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το premium λογισμικό προστασίας από ιούς, το οποίο παρέχει επίσης προστασία από κακόβουλο λογισμικό και ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ενεργοποιήστε πάντα το Google Play Protect στο Android τηλέφωνό σας. Μεταβείτε στο Google Play >> Select Play Protect >> enable both- Επιλογή 1: Σάρωση συσκευής για απειλή ασφάλειας και επιλογή 2: Βελτίωση ανίχνευσης επιβλαβών εφαρμογών

Ποτέ μην ανοίγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνονται από άγνωστους αποστολείς

Μην εγκαταστήσετε ποτέ εφαρμογές από άγνωστους ιστότοπους

Ποτέ μην εγκαταστήσετε εφαρμογές από άγνωστους εκδότες ακόμα και στο Google Play store

Ποτέ μην τοποθετείτε side-load apps από ιστότοπους εκτός από το κατάστημα Google Play σε τηλέφωνο Android.

Πάντα να διαβάζετε σχόλια χρηστών πριν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή από το Google Play store

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS