ΑρχικήinetDeepGestalt: Εντοπίζει γενετικές διαταραχές από μια φωτογραφία

DeepGestalt: Εντοπίζει γενετικές διαταραχές από μια φωτογραφία

DeepGestalt: Οι γενετικές διαταραχές εμφανίζονται συχνά στο παρουσιαστικό κάποιου. Τα άτομα με σύνδρομο Noonan – μια γενετική πάθηση που αναστέλλει την πνευματική και σωματική ανάπτυξη- πιθανότατα να διαθέτουν πιο μεγάλα μάτια, για παράδειγμα, και εκείνα με διανοητική διαταραχή τύπου Bain που προκαλείται από ένα μεταλλαγμένο γονίδιο χρωμοσώματος Χ, το σχήμα των ματιών τους είναι πιο αμυγδαλωτό.

Αν αναρωτιέστε γιατί σας αναφέρουμε αυτές τι πληροφορίες, είναι επειδή πλέον οι ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη να αναγνωρίσει αυτά τα χαρακτηριστικά, προετοιμάζοντας το δρόμο για πρώιμες και φθηνές διαγνώσεις μέσω μια έξυπνης συσκευής.

DeepGestalt

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών, το DeepGestalt, και το εκπαίδευσαν σε ένα δημόσιο data set με περισσότερες από 17.000 φωτογραφίες ασθενών που πάσχουν από περισσότερες από 200 σπάνιες διαταραχές. Το πρόγραμμα στη συνέχεια χρησιμοποίησε deep learning για να αναγνωρίσει ποια μοτίβα δεικτών συνδέθηκαν με εκατοντάδες διαφορετικά γενετικά σύνδρομα.

Το DeepGestalt κέρδισε τους γιατρούς στον εντοπισμό ασθενών με σύνδρομο Angelman και σύνδρομο Cornelia de Lange – μια κληρονομική γενετική μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, αυτιά χαμηλής τάσης και ελαφρά ανυψωμένη μύτη.

Το σίγουρο είναι ότι το DeepGestalt είναι μόνο η αρχή σε μια τεράστια συνεισφορά της τεχνολογίας στην ιατρική.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS