ΑρχικήinetGoogle: Απαγόρευση των gender-based αντωνυμιών με τη βοήθεια του AI

Google: Απαγόρευση των gender-based αντωνυμιών με τη βοήθεια του AI

Η Google εισήγαγε από τον Μάιο ένα νέο χαρακτηριστικό για το Gmail, το οποίο αυτόματα συμπληρώνει προτάσεις για έναν χρήστη την στιγμή που πληκτρολογεί. Το νέο feature αφορά το σύστημα συμπλήρωσης φράσεων από το Smart Compose, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης.

Google

Δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε στο Gmail τη λέξη «I love» και θα σας προτείνει το «you» ή το «it». Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανταπόκριση από το Google για τους χρήστες που το αντικείμενο αγάπης τους είναι «him» ή «her». Η εταιρεία αποφάσισε να μην προτείνει αντωνυμίες βάσει του φύλου, επειδή υπάρχει σχετικά υψηλός κίνδυνος να μην προβλεφθεί το σωστό φύλο και μπορεί κάποιος να προσβληθεί.

Κατά καιρούς, τα συστήματα autocorrect έχουν κάνει τους χρήστες να νιώθουν αμήχανοι απέναντι σε άλλους, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους μέσω text μηνυμάτων. Από τη δική της πλευρά, η Google αρνείται να πάρει το ρίσκο της αυτόματης διόρθωσης, ειδικά όταν στις μέρες μας τα ζητήματα σχετικά με το φύλο κρίνονται ως ευαίσθητα στην πολιτική και την κοινωνία.

Από δηλώσεις της εταιρείας, η Google φαίνεται να καταλαβαίνει τα οφέλη του AI (artificial intelligence=τεχνητή νοημοσύνη) σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι ανταγωνιστές της. Συγκεκριμένα, το Gmail έχει 1.5 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και το βοήθημα του AI, που λέγεται Smart Compose, φαίνεται να βοηθάει το 11% των μηνυμάτων που στέλνονται από το Gmail.com.

Τι είναι το Smart Compose;

Το Smart Compose είναι ένα παράδειγμα της τεχνητής νοημοσύνης και είναι αυτό που οι AI developers αποκαλούν δημιούργημα της φυσικής γλώσσας. Μέσω του Smart Compose, οι υπολογιστές μαθαίνουν να γράφουν προτάσεις ανάμεσα στις λέξεις, με την μελέτη συγκεκριμένων patterns και σχέσεων στα emails και τα web pages.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας του Smart Compose, το βοήθημα δεν παρέχει αποτελέσματα που να μην περιέχουν καθόλου προκαταλήψεις. Για αυτόν τον λόγο, αποφάσισαν πως η καλύτερη λύση δεν ήταν άλλη από τον περιορισμό της κάλυψης. Με πιο απλά λόγια, η Google αποφάσισε πως η πιο καλή τεχνική είναι να είναι πιο συντηρηντική.

Η νέα πολιτική της εταιρείας αφορά την απαγόρευση των αντωνυμιών που σχετίζονται με τις φυλετικές διακρίσεις. Με την χρήση του εργαλείου του AI, η ομάδα της Google θα αποτρέψει τις προκαταλήψεις. Ήδη γίνονται δοκιμές του εργαλείου Smart Compose και σε άλλες γλώσσες, εκτός της αγγλικής.

Να επισημανθεί πως η Google αποτελεί την μοναδική εταιρεία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ ο τελικός στόχος δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός συστήματος που θα αναγνωρίζει ακριβώς τι να συμπληρώσει.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS