15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες
infosec

15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google απομάκρυνε 85 κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store. Ειδικότερα, μία παράνομη adware εφαρμογή...
Read More
infosec

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα...
Read More
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
Latest Posts

Microsoft: Σφάλμα στο Word επιτρέπει στους Hackers να μολύνουν τον υπολογιστή σας

Οι ερευνητές της κυβερνοασφάλειας αποκάλυψαν ένα ελάττωμα στο Microsoft Office 2016 και τις παλαιότερες εκδόσεις του, οι οποίες επιτρέπουν σε ένα hacker να ενσωματώσει έναν κακόβουλο κώδικα μέσα σε ένα αρχείο, εξαπατώντας τους χρήστες να τρέξουν τον συγκεκριμένο κώδικα στους υπολογιστές τους.

Αυτό αποκαλύφθηκε από ερευνητές στην Cymulate και ουσιαστικά το σφάλμα παίρνει την επιλογή «Online Video» στα αρχεία του Word, χαρακτηριστικό το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ενσωματώσουν ένα online video με ένα link στο youtube. Όταν ο χρήστης προσθέτει το βίντεο σε ένα αρχείο Word, το online video αυτομάτως παράγει έναν ενσωματωμένο HTML κώδικα, ο οποίος εκτελείται όταν το thumbnail μέσα στο έγγραφο κλικάρεται από τον viewer.  Θεωρείται αρκετά εύκολο να ανοιχθεί και να επεξεργασθεί, από την στιγμή που τα αρχεία Word Doc (.docx) μπορούν να συμπιέσουν πακέτα των media και σχηματισμό φακέλων.

Word

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαμόρφωση φακέλου ονομάζεται «document.xml», το οποίο είναι ένα προκαθορισμένο XML αρχείο που χρησιμοποιείται από το Word και περιέχει ενσωματωμένο κώδικα στο βίντεο και μπορεί να επεξεργασθεί, με σκοπό να αντικαταστήσει το τωρινό βίντεο με iFrame κωδικό και με οποιοδήποτε HTML ή javascript που τρέχει στο background. Με πιο απλά λόγια, ένας hacker μπορεί να εκμεταλλευθεί το σφάλμα με την αντικατάσταση του πραγματικού Youtube video με ένα κακόβουλο βίντεο, το οποίο με τη σειρά του θα εκτελεσθεί από το Internet Explorer Download Manager.

Πώς φαίνεται το σφάλμα;

Για να αποδειχθεί το μέγεθος της αδυναμίας, οι ερευνητές της Cymulate δημιούργησαν μία απόδειξη, στην οποία φαίνεται πώς ένα κακόβουλο αρχείο με ενσωματωμένο βίντεο δείχνει στην περίπτωση που ο χρήστης πατήσει το thumbnail video.

Οι ερευνητές ανέφεραν το συγκεκριμένο σφάλμα που επηρέασε όλους τους χρήστες με MS office 2016 ή παλαιότερης έκδοσης αλλά η Microsoft αρνήθηκε να το αναγνωρίσει ως αδυναμία. Η εταιρεία δήλωσε πως το λογισμικό ερμηνεύει τον κώδικα HTML όπως είναι σχεδιασμένος και δεν μπορεί να κάνει κάποια κίνηση για τυχόν επιθέσεις από το συγκεκριμένο ελάττωμα.

Παρόλα αυτά, για να διατηρηθεί η ασφάλεια των αρχείων η Cymulate πρότεινε στους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απαγορέψουν την πρόσβαση σε αρχεία του word με ενσωματωμένη ετικέτα «embeddedHtml» στο Document.xml αρχείο.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *