Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από την ανακοίνωση της Google που θα «μάρκαρε» τις HTTP σελίδες ως “not secure” στην έκδοση 56 του περιηγητή Chrome. Τον Φεβρουάριο του 2018, η Emily Schechter, product manager ασφαλείας του Chrome, ανέφερε σε ένα blog post ότι βοήθησε τους χρήστες να καταλάβουν ότι τα HTTP websites δεν είναι ασφαλή μαρκάροντας ένα μεγάλο μέρος των HTTP σελίδων ως μη ασφαλή, και με την κυκλοφορία της έκδοσης 68 του Chrome, η πολιτική θα εφαρμοστεί σε όλα τα site που δεν έχουν μεταβεί ακόμα στο HTTPS.
Αυτή την εβδομάδα γίνεται η κυκλοφορία της έκδοσης 68. Δυο ερευνητές συνεργάστηκαν, οι οποίοι για να δώσουν έμφαση στο πόσo σημαντικό είναι να έχουν οι σελίδες δικά τους πιστοποιητικά SSL, έκαναν πολλές δοκιμές σε γνωστά site, και ανάρτησαν τα αποτελέσματα σε μια καινούρια σελίδα.
Προσοχή! Το StealC malware κλέβει τους κωδικούς σας
OpenAI o1: Ανακαλύπτοντας τις ικανότητες του AI μοντέλου
Κινέζος κατηγορείται για hacking κατά της NASA
Ο Troy Hunt, που στο παρελθόν έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τα πρωτόκολλα SSL και το HTTPS, και ο Scott Helme δούλεψαν μαζί για την έρευνα. Παίρνοντας τα πιο δημοφιλή site από την υπηρεσία Alexa rankings, παρατήρησαν ότι παραπάνω από το 38% των ιστοσελίδων, χρησιμοποιούν ακόμα HTTP.
Στο παρελθόν είχε προηγηθεί μια έρευνα παρόμοιου τύπου. Οι ιστότοποι που ελέγχθηκαν ήταν και πάλι από την υπηρεσία Alexa. Από κάθε χώρα ελέγχθηκαν τα 100 πιο δημοφιλή site (σύμφωνα με την Alexa), συγκεντρώνοντας στο σύνολο 12.363 αποτελέσματα. Οι ερευνητές εκτέλεσαν και πάλι έλεγχο στα ίδια domains, πιστεύοντας ότι μετά από τόσο καιρό ο αριθμός των ασφαλών σελίδων θα έχει αυξηθεί κατά πολύ.
Αντιθέτως, μόλις 56 από τις 12.363 διευθύνσεις έχουν προβεί σε αλλαγή του πρωτοκόλλου που χρησιμοποιούν. Έτσι οι δυο ερευνητές δημιούργησαν το whynohttps.com, όπου και ανάρτησαν τα αποτελέσματα χωρισμένα ανά χώρα.
Ποιοι όμως είναι οι κίνδυνοι της μη κρυπτογραφημένης κίνησης μας στο internet?
Ο Helme εξηγεί ότι όλο το traffic που μεταφέρεται με την χρήση του HTTP, μπορεί να στραφεί ενάντια στον χρήστη. “Παρόλο που η ίδια η σελίδα μπορεί να είναι κάποια στατική σελίδα νέων ή κάτι παρόμοιο, κάποιος hacker μπορεί να εισάγει κακόβουλο payload κατά την μετάδοση, και να επιτεθεί στον χρήστη, εν αγνεία του”.
Οι επιθέσεις που μπορούν να εκτελεστούν μέσω μη-κρυπτογραφημένης κίνησης σε ένα δίκτυο κυμαίνεται από ανεπιθύμητες διαφημίσεις, έως και cryptominers, keyloggers ακόμα και μετάδοση malware ή phishing attacks.
Ο Hunt ανέφερε επίσης ότι παραξενεύτηκε με τα αποτελέσματα της έρευνας, και ότι ελπίζει σύντομα να αλλάξει η πολιτική όλων αυτών των ιστότοπων. Ενώ έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για την ασφάλεια των χρηστών του Internet, αυτή τη έρευνα δείχνει ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.