ΑρχικήinetΙταλία: Μπλοκ στo Demonoid

Ιταλία: Μπλοκ στo Demonoid

Το Demonoid δεν είναι πλέον προσβάσιμο στην Ιταλία αφού η Ιταλική Ρυθμιστική Αρχή διέταξε τους τοπικούς ISPs να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο site μετά από καταγγελία από τη Sony, Warner και Universal.
Demonoid

Όπως αναφέρει το TorrentFreak, η Ιταλία έδωσε στην ρυθμιστική αρχή αυξημένη εξουσία, επιτρέποντας έτσι την απόφαση παρεμπόδισης της ιστοσελίδας χωρίς κανενός είδους νομική επισκόπηση.

Όπως ίσως γνωρίζετε , μετά από σχεδόν δύο χρόνια απραξίας, ο tracker Demonoid επανήλθε πίσω στις αρχές αυτού του έτους. Στο χρονικό διάστημα που είναι και πάλι online, έχει καταφέρει να ξαναχτίσει κάποια κοινότητα και συλλέγει και πάλι τα εκατομμύρια των επισκεπτών που είχε τις ένδοξες μέρες κάθε μήνα. Το γεγονός επέστησε την προσοχή διαφόρων κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων.

Η FIMI, μία ομάδα αντι-πειρατείας που αντιπροσωπεύει τη Sony, Warner και Universal, παραπονέθηκε στην AGCOM (Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών) τον περασμένο μήνα και κατάφερε να πάρει μέτρα κατά του Demonoid αφού θεωρήθηκε ότι παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα. Όπως πάντα, αντί να ζητηθεί από τους ISPs να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε διάφορα έργα που συνίσταται η παραβίαση, όπως εκείνες των Ιταλών καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται από τις προαναφερθείσες εταιρείες, ο ρυθμιστικός φορέας προχώρησε στη δέσμευση ολόκληρου του χώρου. Αυτή είναι μια στάση που έχουμε δει από πολλούς κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων και των εκπροσωπών τους, όπως όταν ζητήθηκε από την Google να αφαιρέσει σελίδες από το site και όχι συνδέσμους προς το περιεχόμενο που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.

Οι αρμοδιότητες της AGCOM αμφισβητούνται από ομάδες καταναλωτών.
Στο TorrentFreak μίλησε ο κ Fulvio Sarzana, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα Διαδικτύου και πνευματικών δικαιωμάτων. Πιστεύει ότι η νέα εντολή να μπλοκαριστεί το Demonoid είναι πολύ ευρεία, διότι η απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ρώμης αναφέρεται σε παράνομο περιεχόμενο μόνο, και όχι σε ολόκληρο το site.

“Στο Demonoid θα κάνουν καλά να αμφισβητήσουν το μέτρο που φαίνεται να είναι παράνομο” ενθάρρυνε ο κ. Sarzana τους διαχειριστές της ιστοσελίδας, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες της AGCOM μπορούν κάλλιστα να είναι αντισυνταγματικές.

Στην πραγματικότητα, υπήρξαν πολύ λίγες ομάδες καταναλωτών που έχουν ζητήσει από το δικαστήριο να επανεξετάσει τη νομιμότητα των αποφάσεων της AGCOM. Το Δικαστήριο της Ρώμης προώθησε τις καταγγελίες αυτές προς το  Συνταγματικό Δικαστήριο, που θα εξετάσει και θα αποφασίσει εάν οι διαδικασίες της AGCOM παραβιάζουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του λόγου.

Μέχρι τότε, όμως, η AGCOM θα συνεχίσει να καταδικάζει επιχειρήσεις ως συνήθως, και κατά πάσα πιθανότητα θα μπλοκάρει περισσότερες ιστοσελίδες κατά τους επόμενους μήνες και μέχρι να βγει μια απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS