ΑρχικήsecurityΟ Snowden παρουσιάζει αντι-κατασκοπική θήκη iPhone!

Ο Snowden παρουσιάζει αντι-κατασκοπική θήκη iPhone!

Ο διαβόητος πληροφοριοδότης της NSA Edward Snowden και ο hardware χάκερ Andrew “bunnie” Huang παρουσίασαν μόλις χθες στο Media Lab του MIT μια νέα ιδέα για μια iPhone hardware θήκη που θα αποτρέπει την παρακολούθηση μέσω ραδιοσημάτων.

Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επέκταση θήκης που κουμπώνει στην υποδοχή της κάρτας SIM του iPhone και συνδέεται με την εσωτερική καλωδίωση της συσκευής.

Η συσκευή, η οποία είναι μόνο ένα σχέδιο προς το παρόν και αναφέρεται ως μια «μηχανή ενδοσκόπησης (introspection engine)», έχει μια υποδοχή όπου ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει την κάρτα SIM του και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις λειτουργίες κλήσης του τηλεφώνου του, αν ποτέ χρειαστεί.

Ο Snowden παρουσιάζει αντι-κατασκοπική θήκη iPhone!

Ο ρόλος του introspection engine, όπως εξηγούν οι Snowden και Huang σε μια έρευνά τους, είναι να παρέχουν μια ακριβή κατάσταση των ραδιοφωνικών σημάτων του τηλεφώνου.

Οι δύο τους σχεδίασαν τη συσκευή ειδικά για τους δημοσιογράφους πρώτης γραμμής που θέλουν να αποφύγουν τα smartphones τους να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για να τους παρακολουθούν.

Στο παρελθόν, αποδείχθηκε ότι τα έθνη-κράτη χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης για να μολύνουν το ακουστικό ενός στόχου και να ενεργοποιήσουν ένα component που εκπέμπει ραδιοφωνικά σήματα, ενώ δεν προειδοποιούν τον ιδιοκτήτη του τηλεφώνου για την πραγματική κατάσταση του στοιχείου (component).

Αυτό επέτρεψε σε παράγοντες-απειλή να παρακολουθούν τη θέση της συσκευής μέσω των cell towers και κρυφά να μεταδίδουν δεδομένα από αυτό, όταν ο χρήστης σκεφτόταν ότι η συσκευή του ήταν σε Λειτουργία Πτήσης ή απενεργοποιημένη.

Ο Snowden ενδιαφέρεται για την προστασία των δημοσιογράφων “επηρεασμένος” από το ρόλο του ως Διευθυντή στο Freedom of the Press Foundation.

Ο μηχανισμός ενδοσκόπησης (introspection engine) θα ανιχνεύει ηλεκτρικά σήματα που θα διέρχονται από το τηλέφωνο ειδικά για την ενεργοποίηση και τη χρήση του radio signaling component και θα ειδοποιεί τον χρήστη μέσω δυνατών ηχητικών σημάτων.

Έχοντας ένα τηλέφωνο που δεν «προδίδει» τη θέση τους σε κάθε λίγα λεπτά, οι δημοσιογράφοι μπορούν να πάνε σε περιοχές-κλειδιά και να καταγράφουν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο με τη συσκευή τους, χωρίς να προδίδουν τη θέση τους.

Οπτικά, η συσκευή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ογκώδη iPhone επέκταση θήκης, με μια μονόχρωμη οθόνη στο πίσω μέρος του τηλεφώνου που δείχνει το “σκοτεινό” status του ιδιοκτήτη της. Υπάρχουν πλάνα για την ενσωμάτωση μιας λειτουργίας “kill switch” για να απενεργοποιεί το τηλέφωνο σε περίπτωση που τα radio broadcasting χαρακτηριστικά έρθουν ξαφνικά στη ζωή.

Επιπλέον, οι δύο τους ανακοίνωσαν ότι ο πηγαίος κώδικας για το firmware της συσκευής θα είναι διαθέσιμος και online, με άδεια ανοικτού κώδικα, για οποιονδήποτε θελήσει να τον επιθεωρήσει και να τον ελέγξει.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS