Αρχικήinet«Αλογάκια της Παναγιάς» φορούν ... μικροσκοπικά γυαλιά 3D!

«Αλογάκια της Παναγιάς» φορούν … μικροσκοπικά γυαλιά 3D! [Εικόνες]

Newcastle University research into 3D vision in praying mantises by Dr. Vivek Nityananda. Pic: Mike Urwin. 151015

[alert]Τα Μαντώδη (Mantodeas), ή ευρέως γνωστά και ως “αλογάκια της Παναγιάς”, είναι το μόνο γνωστό είδος ασπόνδυλου με 3D αντίληψη, κάτι που ωστόσο αποδείχθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980 με τη χρήση πρισμάτων και συσκευών απόφραξης, οι οποίες υποστηρίζουν μόνο ένα περιορισμένο αριθμό εικόνων.[/alert]

Οι επιστήμονες σε μια προσπάθεια να εμβαθύνουν την κατανόησή τους πάνω στο συγκεκριμένο είδος, αποφάσισαν να  επεκτείνουν την έρευνα, πραγματοποιώντας δοκιμές με μαντώδη στα οποία φόρεσαν μικροσκοπικά γυαλιά 3D!

Οι ερευνητές του Newcastle University δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο Scientific Results και μοιράστηκαν ξεκαρδιστικές φωτογραφίες με το κοινό.

Newcastle University research into 3D vision in praying mantises by Dr. Vivek Nityananda. Pic: Mike Urwin. 151015

Για το πείραμα στήθηκε ένας μικροσκοπικός “κινηματογράφος”, και αφού φόρεσαν στα μαντώδη ειδικά 3D γυαλιά, μελετήθηκε η αντίδρασή τους κατά την προβολή 3D εικόνων. Το τέχνασμα λειτούργησε, αλλά μόνο με ένα συγκεκριμένο είδος γυαλιών.

Για τις αρχικές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα γυαλιά τύπου 3D, με κυκλική πόλωση, οι δοκιμές ωστόσο απέβησαν ανεπιτυχείς. Οι ερευνητές στη συνέχεια δοκίμασαν να χρησιμοποιήσουν παλαιότερου τύπου γυαλιά με “ανάγλυφους” φακούς – τους κλασσικούς κόκκινους και μπλε φακούς που συνοδεύουν τα 3D comics – και παρατήρησαν ότι τα μαντώδη αντιδρούσαν κατά την προβολή εικόνων.

Οι πιο επιτυχημένες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με πράσινους και μπλε φακούς – καθώς τα μαντώδη δεν μπορούν αντιληφθούν καλά το κόκκινο φως – και μια LED οθόνη με “ασυνήθιστα μικρό output στα πράσινα και μπλε μήκη κύματος”.

mantis2

Σε κάθε τύπο δοκιμής τα έντομα τοποθετούνταν σε πλατφόρμες και προβάλλονταν σε αυτά εικόνες ενός γκρι αντικειμένου σε φωτεινό background. Τα αποτελέσματα; Όταν τους προέβαλαν εικόνες 2D, τα μαντώδη έμενα ακίνητα. Όταν η εικόνα άλλαζε σε 3D τα μαντώδη αντιδρούσαν όταν έβλεπαν το “θήραμά” τους, το οποίο φαινόταν να βγαίνει από την οθόνη και να έρχεται προς το μέρος τους.

Newcastle University research into 3D vision in praying mantises by Dr. Vivek Nityananda. Pic: Mike Urwin. 151015

Το πείραμα επαληθεύει όχι μόνο ότι τα μαντώδη έχουν τρισδιάστατη αντίληψη, αλλά ότι μπορούν να διεγερθούν με ψηφιακές εικόνες που φαίνεται να είναι σε 3D. Η ομάδα πιστεύει επίσης ότι η έρευνα αυτή, η οποία ενδυναμώνει την κατανόηση των επιστημόνων στον τομέα της αντίληψης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων αλγορίθμων για την αντίληψη του βάθους (3D) στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

mantis3

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS