HomeScience & TechnologyRussia wants to "steal" a German telescope on board its spacecraft

Russia wants to "steal" a German telescope on board its spacecraft

The spaceship Spektrum-Röntgen-Gamma, εκτοξεύτηκε το 2019 με τον πύραυλο Proton, αποτελώντας την πιο σημαντική διαστημική επιστημονική Send to της Ρωσίας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

See also: Russia uses a powerful laser weapon that destroys satellites and drones

Russia

Το διαστημόπλοιο Spektr-RG, που ζυγίζει 1,2 τόνους, βρίσκεται σε τροχιά περίπου 1,5 εκατομμύριο χλμ από τη Earth και είναι ένα προηγμένο παρατηρητήριο ακτίνων Χ που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει και να χαρτογραφεί σμήνη γαλαξιών καθώς και υπερμεγέθεις black holes. Η ιδέα για το διαστημόπλοιο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά όπως πολλά μεγάλα διαστημικά έργα, παραμερίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ.

Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roscosmos, συνεργάστηκε τελικά με τη γερμανική διαστημική υπηρεσία, DLR, για την πραγματοποίηση της αποστολής. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία κατασκεύασε το διαστημικό σκάφος Spektr-RG και το εκτόξευσε, ενώ το Ινστιτούτο Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική που εδρεύει στη Germany σχεδίασε και κατασκεύασε το κύριο όργανο του σκάφους, με το όνομα eROSITA. Αυτό το tool έλαβε τις πρώτες του παρατηρήσεις στα τέλη του 2019 και προοριζόταν να πραγματοποιήσει μια επταετή έρευνα.

See also: Elon Musk: Russia is trying to hack Starlink in Ukraine

Όλα πήγαν καλά μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ukraine στις αρχές του έτους. Ως μέρος της δυτικής απάντησης σε αυτή την επιθετικότητα, η Γερμανία έκανε το βήμα να σταματήσει τη Cooperation της με τη Ρωσία στο τηλεσκόπιο Spektr-RG. Εκείνη την εποχή, το eROSITA είχε ολοκληρώσει τέσσερις από τις οκτώ έρευνες «all-sky» και είχε τεθεί σε λειτουργία αναστολής.

telescope

Αλλά τώρα, ο επικεφαλής της Roscosmos, Dmitry Rogozin, said ότι είναι καιρός να ενεργοποιήσουν ξανά το eROSITA.

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επανεκκίνηση του επιστημονικού οργάνου χωρίς τη συνεργασία τους θα μπορούσε να προκαλέσει damage στο τηλεσκόπιο.

Η κίνηση αντιπροσωπεύει μια ακόμα στοχευμένη πράξη του Rogozin, ο οποίος υπήρξε εξέχων υποστηρικτής του πολέμου του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin κατά της Ουκρανίας. Πηγές πρότειναν ότι οι ενέργειες του Rogozin γίνονται  για να κερδίσουν την εύνοια του Putin και ότι είναι πρόθυμος να θυσιάσει τη συνεργασία στο space για να φανεί «δυνατός» στο αφεντικό του.

See also: Starbucks leaves Russia and closes 130 stores

Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία έχει δει έναν σταθερά μειούμενο διαστημικό προϋπολογισμό. Σχεδόν όλες οι νέες προσπάθειές της στον χώρο αυτό προέκυψαν από τη συνεργασία με δυτικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, του Spektr-RG και πολλών άλλων έργων. Κόβοντας αυτές τις γέφυρες με τα δυτικά έθνη, που τους αρέσει να συνεργάζονται με τη Ρωσία λόγω της τεχνικής εξειδίκευσης του εργατικού της δυναμικού, η Ρωσία διασφαλίζει την περαιτέρω απομόνωσή της στο διάστημα.

Το τηλεσκόπιο Spektr-RG προοριζόταν να ωθήσει Ρώσους scientists στο προσκήνιο του τομέα της αστρονομίας με ακτίνες Χ.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Subscribe to the Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS