Το διαστημόπλοιο Spektrum-Röntgen-Gamma, εκτοξεύτηκε το 2019 με τον πύραυλο Proton, αποτελώντας την πιο σημαντική διαστημική επιστημονική αποστολή της Ρωσίας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Δείτε επίσης: Η Ρωσία χρησιμοποιεί ισχυρό όπλο λέιζερ που καταστρέφει δορυφόρους και drones
Το διαστημόπλοιο Spektr-RG, που ζυγίζει 1,2 τόνους, βρίσκεται σε τροχιά περίπου 1,5 εκατομμύριο χλμ από τη Γη και είναι ένα προηγμένο παρατηρητήριο ακτίνων Χ που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει και να χαρτογραφεί σμήνη γαλαξιών καθώς και υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Η ιδέα για το διαστημόπλοιο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά όπως πολλά μεγάλα διαστημικά έργα, παραμερίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ.
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roscosmos, συνεργάστηκε τελικά με τη γερμανική διαστημική υπηρεσία, DLR, για την πραγματοποίηση της αποστολής. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία κατασκεύασε το διαστημικό σκάφος Spektr-RG και το εκτόξευσε, ενώ το Ινστιτούτο Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική που εδρεύει στη Γερμανία σχεδίασε και κατασκεύασε το κύριο όργανο του σκάφους, με το όνομα eROSITA. Αυτό το εργαλείο έλαβε τις πρώτες του παρατηρήσεις στα τέλη του 2019 και προοριζόταν να πραγματοποιήσει μια επταετή έρευνα.
TikTok: Μήνυση από 13 πολιτείες γιατί βλάπτει τα παιδιά
Τι πρέπει να ελέγξετε πριν σαρώσετε ένα QR code;
Εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους έως το 2035
Δείτε ακόμα: Elon Musk: Η Ρωσία προσπαθεί να χακάρει τη Starlink στην Ουκρανία
Όλα πήγαν καλά μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του έτους. Ως μέρος της δυτικής απάντησης σε αυτή την επιθετικότητα, η Γερμανία έκανε το βήμα να σταματήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία στο τηλεσκόπιο Spektr-RG. Εκείνη την εποχή, το eROSITA είχε ολοκληρώσει τέσσερις από τις οκτώ έρευνες «all-sky» και είχε τεθεί σε λειτουργία αναστολής.
Αλλά τώρα, ο επικεφαλής της Roscosmos, Dmitry Rogozin, είπε ότι είναι καιρός να ενεργοποιήσουν ξανά το eROSITA.
Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επανεκκίνηση του επιστημονικού οργάνου χωρίς τη συνεργασία τους θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο τηλεσκόπιο.
Η κίνηση αντιπροσωπεύει μια ακόμα στοχευμένη πράξη του Rogozin, ο οποίος υπήρξε εξέχων υποστηρικτής του πολέμου του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin κατά της Ουκρανίας. Πηγές πρότειναν ότι οι ενέργειες του Rogozin γίνονται για να κερδίσουν την εύνοια του Putin και ότι είναι πρόθυμος να θυσιάσει τη συνεργασία στο διάστημα για να φανεί «δυνατός» στο αφεντικό του.
Δείτε επίσης: Τα Starbucks αποχωρούν από τη Ρωσία και κλείνουν 130 καταστήματα
Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία έχει δει έναν σταθερά μειούμενο διαστημικό προϋπολογισμό. Σχεδόν όλες οι νέες προσπάθειές της στον χώρο αυτό προέκυψαν από τη συνεργασία με δυτικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, του Spektr-RG και πολλών άλλων έργων. Κόβοντας αυτές τις γέφυρες με τα δυτικά έθνη, που τους αρέσει να συνεργάζονται με τη Ρωσία λόγω της τεχνικής εξειδίκευσης του εργατικού της δυναμικού, η Ρωσία διασφαλίζει την περαιτέρω απομόνωσή της στο διάστημα.
Το τηλεσκόπιο Spektr-RG προοριζόταν να ωθήσει Ρώσους επιστήμονες στο προσκήνιο του τομέα της αστρονομίας με ακτίνες Χ.