ΑρχικήsecurityFacebook: Πόσο κοστίζει ένα λεπτό offline

Facebook: Πόσο κοστίζει ένα λεπτό offline

Facebook

Ως «άθλο» περιγράφουν οι ειδικοί μια επιτυχημένη εισβολή στο Facebook, μετά την διακοπή της λειτουργίας της μεγαλύτερης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης και το μυστηριώδες tweet της διαβόητης για τις επιθέσεις της, ομάδας Lizard Squad. Επιπλέον, το κόστος μιας τέτοιας εισβολής εκτιμάται ότι θα ήταν τόσο υψηλό που δικαιολογεί την επαγρύπνηση των μηχανικών της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των μελών του Facebook σε μηνιαία βάση, η υπηρεσία εξυπηρετεί 1,35 δισεκατομμύρια χρήστες από το WWW και 1,12 χρήστες μέσω κινητών τηλεφώνων (Σεπτέμβριος 2014).

Το μέγεθος και η κλίμακα του Facebook καθιστούν «εξαιρετικά δύσκολη» μια επιχείρηση διακοπής της υπηρεσίας από αλλεπάλληλα αιτήματα σύνδεσης από πολλαπλές πηγές ταυτόχρονα, δηλαδή μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας (DDoS attack), σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στο πρακτορείο Reuters. Κι αυτό καθώς, αυτές οι επιθέσεις κατευθύνουν χιλιάδες μολυσμένους υπολογιστές υπό τον έλεγχο του επιτιθέμενου στο σάιτ, επιβραδύνοντας ή μπλοκάροντας την πρόσβαση στους χρήστες που το επισκέπτονται συνειδητά, με παράπλευρες συνέπειες στην κίνηση στο Ίντερνετ συνολικά, σε άλλες, ασύνδετες, υπηρεσίες.

Η δυσκολία δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους επίδοξους εισβολείς, αφού θεωρείται γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις όπως το Facebook δέχονται πολλές τέτοιες επιθέσεις καθημερινά. Στην συντριπτική πλειονότητά τους αποτυγχάνουν, απαντά στο Quora o João Miguel, Member of C3P.UP (Competence Center in Cyber Security and Privacy, University of Porto).  Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια επίθεση DDoS που κατέλυσε το Facebook, ακόμα και για λίγα λεπτά, συμπληρώνει. Επιπλέον, τονίζει ο ειδικός, μια τέτοια επιχείρηση θα είχε πολύ μεγάλο κόστος, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να υπάρχει το ανάλογο κίνητρο, το οποίο δεν διακρίνω, καταλήγει.

Άλλοι διαχειριστές δικτύων σημειώνουν πως το κοινωνικό δίκτυο έχει χιλιάδες διακομιστές και μια επίθεση αυτού του τύπου θα απαιτούσε ανάλογη προσπάθεια,γεγονός που καθιστά το ενδεχόμενο σχεδόν αδύνατο.

Η Moisey Uretsky, συνιδρυτής της DigitalOcean.com, κάνει μια εκτίμηση του κόστους της κατάλυσης του Facebook ανά λεπτό offline.  Τα έσοδα της υπηρεσίας το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και σε ετήσια βάση εκτιμά πως θα ξεπερνούν τα 10 δισ. Αφού ένας χρόνος έχει 525.600 λεπτά, κάθε λεπτό offline κοστίζει στην υπηρεσία περισσότερα από 19 χιλιάδες δολάρια, συμπεραίνει η Uretsky. Το κοινωνικό δίκτυο έμεινε offline το πρωί της Τρίτης επί 50 λεπτά.

Πηγή: tech.in.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS