ΑρχικήinetCERN: Νέα επανεκκίνηση του Μεγάλου Επιταχυντή

CERN: Νέα επανεκκίνηση του Μεγάλου Επιταχυντή

CERN1

Πραγματοποιήθηκε η επανεκκίνηση του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, από το 2013 που τα πρωτόνια άρχισαν να γυρνάνε στην σήραγγα των 27 για πρώτη φορά.

Μετά τη διακοπή λειτουργίας του για δύο χρόνια, ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο είναι και πάλι σε λειτουργία. Η διαδικασία έγινε με την ενεργοποίηση των δύο δεσμών πρωτονίων που κινούνται αντίθετα μέσα στο τούνελ των 27 χιλιομέτρων. Αρχικά, η ενέργεια είναι χαμηλή, αλλά οι επιστήμονες του CERN ελπίζουν ότι εντός των επόμενων μηνών ο επιταχυντής σωματιδίων θα φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Οι πραγματικές συγκρούσεις δεν θα ξεκινήσουν για τουλάχιστον έναν μήνα, αλλά όταν αρχίσουν θα παραγάγουν το διπλάσιο της ενέργειας που έφτασε ο LHC κατά την πρώτη εκτέλεση του, σύμφωνα με το BBC.
O Rolf Heuer, ο γενικός διευθυντής του CΕRN, το οποίο λειτουργεί τον LHC, δήλωσε στους μηχανικούς και τους επιστήμονες στο εργαστήριο: «Συγχαρητήρια Σας ευχαριστώ πολύ όλους … Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα με την έναρξη των εργασιών.»

Ο διευθυντής του επιταχυντή του CΕRN Frédérick Bordry, δήλωσε: «Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, ο LHC βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Αλλά το πιο σημαντικό βήμα δεν έχει έρθει ακόμα. Θα δούμε να αυξηθεί η ενέργεια των δεσμών σε νέα επίπεδα ρεκόρ.»

Το CΕRN προβάλει ζωντανά πληροφορίες για την πορεία της διαδικασίας, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα.
Τα πρωτόνια όπως προαναφέραμε εγχέονται σε μία σχετικά χαμηλή ενέργεια. Όμως, κατά τους επόμενους μήνες, οι επιστήμονες ελπίζουν να αυξήσουν σταδιακά την ενέργεια στα 13 τρισεκατομμύρια ηλεκτονιοβοτ, που είναι διπλάσια από ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας του LHC.

Από τις από 8:30 GMT χθές οι επιστήμονες άρχισαν το πέρασμα της δέσμης πρωτονίων μέσα από κάθε τμήμα του τεράστιου τούνελ.
Ο Μέγαλος Επιταχυντής Ανδρονίων βρίσκεται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του σωματιδίου Higgs, που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να παρατηρηθεί. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του σωματιδίου Higgs θα ερμηνεύσει πώς στοιχειώδη σωματίδια αποκτούν μάζα κατά το μοντέλο Higgs.

 

Πηγή: secnews.gr/

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS