ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαCERN: Συνωμοσία για την επανεκκίνηση του Large Hadron Collider

CERN: Συνωμοσία για την επανεκκίνηση του Large Hadron Collider

Μια ανακοίνωση του European Organisation for Nuclear Research (CERN) προκάλεσε συνωμοσίες για την επανεκκίνηση του Large Hadron Collider. Μετά την ανακοίνωση της επανεκκίνησης, διάφοροι αποκαλυπτικοί θεωρητικοί συνωμοσίας έπεσαν στο διαδίκτυο, με ορισμένους να πιστεύουν ότι η επανεκκίνηση του Large Hadron Collider θα καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Δέκα χρόνια αφότου ανακάλυψε το Higgs boson, ο Large Hadron Collider πρόκειται να αρχίσει να συνθλίβει πρωτόνια μαζί σε πρωτόγνωρα ενεργειακά επίπεδα στην προσπάθειά του να αποκαλύψει περισσότερα μυστικά για το πώς λειτουργεί το σύμπαν.

Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά τον Απρίλιο μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών για αναβαθμίσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τρίτη του λειτουργία.

Από την Τρίτη θα λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο για σχεδόν τέσσερα χρόνια με ενέργεια ρεκόρ 13,6 τρισεκατομμυρίων electronvolts, ανακοίνωσε το European Organisation for Nuclear Research (CERN) σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, θα στείλει δύο δέσμες πρωτονίων – σωματίδια στον πυρήνα ενός ατόμου – σε αντίθετες κατευθύνσεις με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός γύρω από έναν δακτύλιο μήκους 27 χιλιομέτρων που βρίσκεται θαμμένος 100 μέτρα κάτω από τα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας.

CERN: Συνωμοσία για την επανεκκίνηση του Large Hadron Collider
CERN: Συνωμοσία για την επανεκκίνηση του Large Hadron Collider

Οι συγκρούσεις που θα προκύψουν, θα καταγραφούν και θα αναλυθούν από χιλιάδες επιστήμονες ως μέρος μιας σειράς πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ATLAS, CMS, ALICE και LHCb, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν την ενισχυμένη δύναμη για να ανιχνεύσουν τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια και άλλα θεμελιώδη μυστήρια.

Δείτε επίσης: Hoax η ανθρωποθυσία στο CERN;

Αλλά για πολλούς στο διαδίκτυο, το πείραμα υψηλής τεχνολογίας σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Μια γυναίκα ισχυρίστηκε περίεργα ότι η κατανάλωση αλκοόλ το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου θα έθετε σε κίνδυνο να «υστερήσουν» καθώς το σύμπαν μετατοπίζεται σε ένα «νέο χρονοδιάγραμμα» ως αποτέλεσμα του Hadron Collider.

«Μην πίνετε. Διατηρήστε τις διαθέσεις σας ψηλά, περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετική ενέργεια στις 4 και 5 Ιουλίου», είπε η γυναίκα που μιλούσε σε ένα βίντεο του TikTok που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι την τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το CERN, μεταφερθήκαμε σε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα και πραγματικότητα. Επομένως, είναι πολύ, πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τους «κραδασμούς» σας ψηλά, γιατί αυτή τη φορά θα το ενεργοποιήσουν μετακινώντας το πολύ πιο γρήγορα. Είναι δύναμη από αρνητική ύλη, αρνητική ενέργεια, κάθε αρνητική σκέψη που είχατε δίνει δύναμη σε αυτό το μηχάνημα. Πιστεύω ότι όταν αυτό ενεργοποιηθεί, θα υπάρξει μια πραγματική αλλαγή και οι άνθρωποι θα μείνουν πίσω για τα επόμενα επτά χρόνια».

Αν και έχει δίκιο ότι ο επιταχυντής θα λειτουργεί με υψηλότερες ταχύτητες, λείπουν σοβαρά στοιχεία για το εάν η τεχνητή σύγκρουση μπορεί πράγματι να «μετατοπίσει» τους ανθρώπους σε μια «νέα πραγματικότητα».

Το θέμα έχει δημιουργήσει αρκετό θόρυβο στο διαδίκτυο. Κάποιοι κορόιδεψαν τη θεωρία ότι θα μεταβαίναμε αμέσως σε μια νέα διάσταση, ενώ άλλοι πήγαν ακόμη πιο βαθιά.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Vicky Vox, πίστευαν ότι το έργο του CERN ήταν υπεύθυνο για τον πρόσφατο νόμο περί αμβλώσεων που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ. Η κ. Vox, μια αυτοαποκαλούμενη «πνευματική ενδυνάμωση», δημοσίευσε στους 44.000 ακολούθους της στο Twitter την Τρίτη για την «το χάος της κατάρρευσης του χρονοδιαγράμματος» μετά την επανεκκίνηση του Hadron Collider. Πρέπει να ξεκίνησαν τον Hadron Collider στο CERN μια μέρα νωρίτερα.

Αυτή τη φορά, οι δέσμες πρωτονίων θα περιοριστούν σε λιγότερο από 10 microns – μια ανθρώπινη τρίχα έχει πάχος περίπου 70 microns – για να αυξηθεί ο ρυθμός σύγκρουσης, πρόσθεσε.

Ο νέος ρυθμός ενέργειας θα τους επιτρέψει να διερευνήσουν περαιτέρω το Higgs boson, το οποίο παρατήρησε για πρώτη φορά ο Large Hadron Collider στις 4 Ιουλίου 2012.

Η ανακάλυψη έφερε επανάσταση στη φυσική εν μέρει επειδή το boson ταίριαζε στο Standard Model – την κύρια θεωρία όλων των θεμελιωδών σωματιδίων που αποτελούν την ύλη και των δυνάμεων που τα κυβερνούν. Ωστόσο, αρκετά πρόσφατα ευρήματα έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το Standard Model, και ο πρόσφατα αναβαθμισμένος επιταχυντής θα εξετάσει το Higgs boson σε μεγαλύτερο βάθος.

«Το Higgs boson σχετίζεται με μερικά από τα πιο βαθιά ανοιχτά ερωτήματα στη θεμελιώδη φυσική σήμερα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του CERN Fabiola Gianotti, η οποία ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ανακάλυψη του boson πριν από μια δεκαετία.

Σε σύγκριση με την πρώτη διαδρομή του επιταχυντή που ανακάλυψε το boson, αυτή τη φορά θα υπάρξουν 20 φορές περισσότερες συγκρούσεις.

Δείτε επίσης: Το CERN φόρτωσε στο διαδίκτυο 300 terabytes γνώσης

«Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση, ανοίγοντας το δρόμο για νέες ανακαλύψεις», είπε ο Lamont.

Ο Joachim Mnich, επικεφαλής έρευνας και υπολογιστών του CERN, είπε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για το boson.

«Είναι πράγματι το Higgs boson ένα θεμελιώδες σωματίδιο ή είναι σύνθετο; Είναι το μόνο σωματίδιο που είναι Higgs που υπάρχει — ή μήπως υπάρχουν και άλλα;»

CERN: Συνωμοσία για την επανεκκίνηση του Large Hadron Collider
CERN: Συνωμοσία για την επανεκκίνηση του Large Hadron Collider

Προηγούμενα πειράματα έχουν καθορίσει τη μάζα του Higgs boson, καθώς και περισσότερα από 60 σύνθετα σωματίδια που προβλέπονται από το Standard Model, όπως το tetraquark.

Αλλά ο Gian Giudice, επικεφαλής του τμήματος θεωρητικής φυσικής του CERN, είπε ότι η παρατήρηση των σωματιδίων είναι μόνο μέρος της δουλειάς.

«Η σωματιδιακή φυσική δεν θέλει απλώς να κατανοήσει το πώς – ο στόχος μας είναι να κατανοήσουμε το γιατί», είπε.

Μεταξύ των εννέα πειραμάτων του Large Hadron Collider είναι το ALICE, το οποίο ανιχνεύει την ύλη που υπήρχε στα πρώτα 10 μικροδευτερόλεπτα μετά το Big Bang, και το LHCf, το οποίο χρησιμοποιεί τις συγκρούσεις για να προσομοιώσει τις κοσμικές ακτίνες.

Μετά από αυτή τη διαδρομή, ο επιταχυντής θα επιστρέψει το 2029 ως LHC υψηλής φωτεινότητας, αυξάνοντας τον αριθμό των ανιχνεύσιμων συμβάντων κατά 10.

CERN: Συνωμοσία για την επανεκκίνηση του Large Hadron Collider
CERN: Συνωμοσία για την επανεκκίνηση του Large Hadron Collider

Πέρα από αυτό, οι επιστήμονες σχεδιάζουν έναν Future Circular Collider – έναν δακτύλιο μήκους 100 χιλιομέτρων που στοχεύει να φτάσει σε ενέργειες 100 τρισεκατομμυρίων electronvolts.

Προς το παρόν, όμως, οι φυσικοί περιμένουν εναγωνίως τα αποτελέσματα από την τρίτη διαδρομή του Large Hadron Collider.

«Μια νέα σεζόν φυσικής ξεκινά», δήλωσε το CERN.

Πηγή: news.com.au

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS