Το Kosmos 482, ένα παλιό σοβιετικό διαστημικό σκάφος, που προοριζόταν για αποστολή στην Αφροδίτη, ολοκλήρωσε την πολύχρονη περιπλάνησή του στο διάστημα. Το Kosmos 482 βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη για περισσότερα από 50 χρόνια και εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα και έπεσε στον πλανήτη μας στις 10 Μαΐου. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε ότι η επανείσοδος πραγματοποιήθηκε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Τζακάρτα. Το σκάφος φαίνεται να έπεσε με ασφάλεια στη θάλασσα.
Ωστόσο, αυτή είναι μία μόνο από τις εκτιμήσεις. Άλλες διαστημικές υπηρεσίες είχαν προβλέψει διαφορετικά σημεία πτώσης, με πιθανές τοποθεσίες να εκτείνονται από την ηπειρωτική Νότια Ασία έως τον ανατολικό Ειρηνικό. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ξεκάθαρη επιβεβαίωση για το ακριβές σημείο πρόσκρουσης.
Δείτε επίσης: Νέα έρευνα: Τελικά, η Αφροδίτη δεν είχε ποτέ υγρό νερό
Λίγο πριν από την πτώση του, ο αστρονόμος Gianluca Masi από το Virtual Telescope Project κατέγραψε μια εικόνα του σκάφους καθώς αυτό διέσχιζε τον ουρανό πάνω από τη Ρώμη. Στη φωτογραφία, το αντικείμενο φαίνεται σαν μια λωρίδα φωτός που κινείται διαγώνια. Ο Masi εξήγησε πως η εικόνα δημιουργήθηκε από την ένωση τεσσάρων διαφορετικών λήψεων, γι’ αυτό και η πορεία του φαίνεται κομματιασμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Kosmos 482 δεν προοριζόταν να επιστρέψει στη Γη. Είχε σχεδιαστεί ως μέρος του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Venera, που στόχευε την εξερεύνηση της Αφροδίτης τη δεκαετία του 1960 έως τις αρχές του 1980.
Το Kosmos 482 εκτοξεύτηκε το 1972 με σκοπό να φτάσει στην Αφροδίτη, αλλά λόγω τεχνικής βλάβης στον πύραυλο, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη βαρυτική έλξη της Γης και παρέμεινε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από αυτήν. Για περισσότερο από μισό αιώνα, οι δυνάμεις της ατμόσφαιρας το έσπρωχναν σταδιακά προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να επιστρέψει πίσω στη Γη.
Συνήθως, μεγάλα διαστημικά αντικείμενα όπως παλιοί δορυφόροι και τμήματα πυραύλων διαλύονται καθώς επιστρέφουν στη Γη, αφήνοντας πίσω τους ουράνια θεάματα που θυμίζουν τεχνητές βροχές μετεωριτών. Όμως στην περίπτωση του Kosmos 482, υπάρχει η πιθανότητα να έπεσε σχεδόν άθικτο, καθώς ήταν κατασκευασμένο για να αντέχει τις ακραίες συνθήκες στην πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.
Δείτε επίσης: Επιστήμονες εντόπισαν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης
Το διαστημικό όχημα έχει διάμετρο περίπου ένα μέτρο και βάρος κοντά στα 495 κιλά. Αν τελικά δεν καταστράφηκε κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, ενδέχεται να χτύπησε την επιφάνεια με ταχύτητα περίπου 240 χλμ/ώρα.
Το θετικό είναι ότι η επανείσοδός του Kosmos 482 έγινε χωρίς να προκαλέσει ζημιά ή τραυματισμούς, κάτι που δεν είναι πάντα δεδομένο. Όμως, το γεγονός ότι βρισκόταν σε τροχιά για πάνω από 50 χρόνια τονίζει την ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση αντικειμένων σε χαμηλή γήινη τροχιά, ιδιαίτερα όσο αυξάνεται η κυκλοφορία από νέους δορυφόρους.
Η συγκεκριμένη πτώση έρχεται να υπενθυμίσει το διογκούμενο ζήτημα των διαστημικών απορριμμάτων. Καθημερινά, περίπου τρία μεγάλα αντικείμενα επιστρέφουν από το διάστημα στη Γη — και οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), σήμερα κινούνται γύρω από τη Γη περίπου 14.240 δορυφόροι, εκ των οποίων οι 11.400 βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία. Η πλειοψηφία αυτών των ενεργών δορυφόρων προέρχεται από το δίκτυο Starlink της SpaceX, το οποίο αριθμεί περίπου 7.200 μονάδες — και συνεχώς επεκτείνεται.
Εντωμεταξύ, κι άλλες προσπάθειες για τη δημιουργία δορυφορικών δικτύων βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Amazon, για παράδειγμα, έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη του Project Kuiper, ενός συστήματος που αναμένεται να περιλαμβάνει μέχρι και 3.200 δορυφόρους, εφόσον όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος. Παράλληλα, η Κίνα έχει προωθήσει δύο ξεχωριστούς δορυφορικούς στόλους.
Δείτε επίσης: Αφροδίτη: Νέος χάρτης απεικονίζει 85.000 ηφαίστεια!

Η ESA προειδοποιεί ότι, καθώς η δραστηριότητα στο διάστημα αυξάνεται, θα παρατηρείται και αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των διαστημικών αντικειμένων που επανεισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
Αν και η πιθανότητα να προκληθεί σοβαρή ζημιά ή τραυματισμός από την πτώση ενός τέτοιου αντικειμένου είναι χαμηλή — καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους καίγεται κατά την επανείσοδο και τα υπόλοιπα καταλήγουν συνήθως σε θάλασσες ή απομονωμένες περιοχές — όσο περισσότεροι δορυφόροι πέφτουν, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος.
Επιπλέον, επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι επιστροφές δορυφόρων και διαστημικών σκαφών ενδέχεται να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας το στρώμα του όζοντος και ενδεχομένως το παγκόσμιο κλίμα.
Πηγή: www.space.com