Οι επιστήμονες αρχίζουν να πιστεύουν ότι η Αφροδίτη μάλλον δεν μπόρεσε ποτέ να υποστηρίξει ζωή, καθώς φαίνεται ότι δεν υπήρξαν ωκεανοί νερού στην επιφάνεια του πλανήτη (αν και οι ειδικοί αυτό πίστευαν μέχρι τώρα).
Η Αφροδίτη αναφέρεται συχνά ως το «evil twin» της Γης γιατί πιστεύεται ότι κάποτε έμοιαζε πολύ με τον πλανήτη μας. Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει ότι η Αφροδίτη ήταν πάντα ένας πλανήτης με υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες της δεν έμοιαζαν ποτέ με αυτές που επικρατούσαν στη Γη.
Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Κατέληξαν στα συμπεράσματά τους εξετάζοντας τη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.
Δείτε επίσης: Αφροδίτη: Νέος χάρτης απεικονίζει 85.000 ηφαίστεια!
Ένας Τεράστιος Σταθμός Ηλιακής Ενέργειας στο Διάστημα;
Το Hubble βρήκε νεογέννητα αστέρια στο νεφέλωμα του Ωρίωνα
Ημιμαραθώνιος Κίνα: Άνθρωποι θα αναμετρηθούν με ρομπότ
Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μελέτη συστημάτων πέρα από το ηλιακό σύστημα. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να επιλέξουν και να μελετήσουν «εξωπλανήτες» που είναι πιο πιθανό να είναι κατοικήσιμοι.
«Αν και είναι ο πλησιέστερος πλανήτης σε εμάς, η Αφροδίτη είναι σημαντική για την επιστήμη των εξωπλανητών γιατί μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε έναν πλανήτη που εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά από τον δικό μας, ακριβώς στην άκρη της κατοικήσιμης ζώνης», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας Tereza Constantinou.
Λίγα λόγια για την Αφροδίτη
Επί του παρόντος, η θερμοκρασία της Αφροδίτης φτάνει τους 500 βαθμούς Κελσίου, που σημαίνει ότι μπορεί να λιώσει ακόμα και το μόλυβδο. Επίσης, ο πλανήτης έχει σύννεφα θειικού οξέος.
Παρά αυτές τις ακραίες συνθήκες, πολλοί επιστήμονες είχαν θεωρήσει ότι η Αφροδίτη θα μπορούσε να ήταν κατοικήσιμη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Μεγάλο μέρος της έρευνας σε αυτό το ερώτημα έχει επικεντρωθεί στο νερό, το οποίο είναι το βασικό συστατικό για τη ζωή.
Υπάρχουν δύο βασικές ιδέες για το πώς η Αφροδίτη θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί τα τελευταία 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Η μία προτείνει ότι κάποτε ο πλανήτης ήταν αρκετά δροσερός ώστε να φιλοξενεί υγρό νερό. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αυτή η κατάσταση άλλαξε λόγω ενός αφανούς φαινομένου του θερμοκηπίου που προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, η Αφροδίτη σταδιακά γινόταν όλο και πιο ζεστή, μέχρι που δεν μπορούσε πλέον να φιλοξενεί νερό σε υγρή κατάσταση.
Δείτε επίσης: Κίνα: Θα φέρει δείγματα από τον Άρη γύρω στο 2031
Η άλλη θεωρία προτείνει ότι η Αφροδίτη δεν είχε ποτέ υγρό νερό επειδή ο πλανήτης ήταν εξαρχής ζεστός. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας φαίνεται να υποστηρίζουν τη δεύτερη θεωρία.
«Και οι δύο αυτές θεωρίες βασίζονται σε κλιματικά μοντέλα, αλλά θέλαμε να ακολουθήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση με βάση τις παρατηρήσεις της τρέχουσας ατμοσφαιρικής χημείας της Αφροδίτης», είπε η Constantinou. «Για να διατηρηθεί σταθερή η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, οποιαδήποτε χημική ουσία απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα θα πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς το εσωτερικό και το εξωτερικό του πλανήτη βρίσκονται σε συνεχή χημική επικοινωνία μεταξύ τους».
Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο γρήγορα καταστρέφονται το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα και το καρβονυλοσουλφίδιο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και, επομένως, πόσο γρήγορα πρέπει να αναπληρωθούν από το εσωτερικό του πλανήτη.
Κάνοντας μια έρευνα και συγκρίνοντας τα ευρήματα με αυτά στη Γη, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το εσωτερικό της Αφροδίτης είναι πολύ ξηρό και δεν θα μπορούσε να έχει ποτέ αρκετό νερό για να έχει ωκεανούς στην επιφάνειά του.
«Δεν θα ξέρουμε με βεβαιότητα αν η Αφροδίτη μπορεί να υποστηρίξει ζωή μέχρι να στείλουμε ανιχνευτές στο τέλος αυτής της δεκαετίας», είπε η Constantinou. «Αλλά δεδομένου ότι πιθανότατα δεν είχε ποτέ ωκεανούς, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Αφροδίτη υποστήριξε ποτέ ζωή σαν τη Γη».
Η ανθρωπότητα μπορεί να μην χρειαστεί να περιμένει πολύ για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Η αποστολή DAVINCI της NASA αναμένεται να εκτοξευθεί τον Ιούνιο του 2029 και θα φτάσει στην Αφροδίτη δύο χρόνια αργότερα.
Δείτε επίσης: Το Europa Clipper της NASA καθ’ οδόν προς τον Δία
Παρά αυτά τα απογοητευτικά νέα για το παρελθόν της Αφροδίτης, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον της. Με τις συνεχείς προσπάθειες εξερεύνησης και τις προόδους της τεχνολογίας, υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για αυτόν τον μυστηριώδη πλανήτη. Είναι πιθανό ότι κάτω από τα πυκνά σύννεφά του κρύβονται πολλά μυστικά. Περαιτέρω έρευνα και εξερεύνηση της Αφροδίτης έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει σημαντικές γνώσεις για την εξέλιξη των πλανητών και της ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.
Πηγή: www.space.com