ΑρχικήYoutubeΜοναδικές εικόνες του νεφελώματος του Καρκίνου από τα τηλεσκόπια James Webb και...

Μοναδικές εικόνες του νεφελώματος του Καρκίνου από τα τηλεσκόπια James Webb και Chandra

Εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το Παρατηρητήριο Chandra έχουν συνδυαστεί για να αποκαλύψουν πώς αλλάζει το αστέρι νετρονίων του νεφελώματος του Καρκίνου.

Δείτε επίσης: Το James Webb ίσως εντόπισε τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος

Αυτή η νέα σύνθετη εικόνα συνδυάζει δεδομένα τόσο από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) όσο και από το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra, για να αποκαλύψει περισσότερα για το πυκνό αστέρι νετρονίων στο κέντρο ενός από τα φωτεινότερα υπολείμματα σουπερνόβα στον νυχτερινό ουρανό.

νεφέλωμα του Καρκίνου

Το νεφέλωμα του Καρκίνου είναι ό,τι έχει απομείνει από ένα φωτεινό αστέρι. Το 1054 μ.Χ., οι θεατές στη Γη είδαν για λίγο αυτό το αστέρι στον νυχτερινό ουρανό καθώς εξερράγη στο τέλος της ζωής του – ένα γεγονός που ονομάζεται σουπερνόβα. Το απροσδόκητο γεγονός τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και είναι πιθανό να απεικονίστηκε σε ένα σπάνιο βυζαντινό νόμισμα καθώς και από ανθρώπους της φυλής Puebloan σε ένα «εικονόγραμμα» στο Chaco Canyon στο Νέο Μεξικό, σύμφωνα με ερευνητές στο High Altitude Observatory. Το σουπερνόβα άφησε πίσω του ένα πυκνό αστέρι νετρονίων που περιβάλλεται από ένα νεφέλωμα αερίου.

Δείτε ακόμα: James Webb: Ανακαλύφθηκε Σέλας έξω από το Ηλιακό Σύστημα

Το JWST απεικόνισε πρόσφατα το Νεφέλωμα του Καρκίνου, αλλά τα τελευταία δεδομένα από το Chandra δείχνουν ότι το αστέρι νετρονίων του νεφελώματος – τα υπολείμματα του πυρήνα του πρώην αστεριού – αλλάζει δραματικά με την πάροδο του χρόνου. Το αστέρι νετρονίων μέσα στο Νεφέλωμα του Καρκίνου είναι αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν πάλσαρ, επειδή περιστρέφεται περίπου 30 φορές το δευτερόλεπτο, εκπέμποντας μια ακτίνα ακτινοβολίας σε κάθε περιστροφή, κάτι σαν φάρος. Το Chandra κατέγραψε επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις αυτής της ακτινοβολίας – αρκετές για να δείξει ότι η ενέργεια του αστέρα νετρονίων έχει δημιουργήσει ένα ωστικό κύμα.

James Webb

Αυτός ο άνεμος υψηλής ταχύτητας από σωματίδια ύλης και αντιύλης κινείται μέσα από το τεράστιο νεφέλωμα, το οποίο έχει διάμετρο 11 έτη φωτός, σύμφωνα με τη NASA. Αυτό το κρουστικό κύμα είναι ο δακτύλιος που φαίνεται στην εικόνα, ενώ είναι επίσης ορατοί πίδακες σωματιδίων που εκπέμπουν ακτίνες Χ που προέρχονται από τους πόλους του πάλσαρ.

Δείτε επίσης: Το JWST εντοπίζει μικρό ήλιο να εκπέμπει υπερηχητικές ροές

Τα δεδομένα του Chandra χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη δημιουργία μιας ταινίας time-lapse του δακτυλίου του Νεφελώματος του Καρκίνου και των ακτίνων Χ. Τα δεδομένα που συλλέγονταν για 22 χρόνια μέχρι το 2022, αποκαλύπτουν την κίνηση, που μοιάζει με μαστίγιο, του πίδακα ακτίνων Χ. Οι αστρονόμοι ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Σκοπεύουν να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα για το πάλσαρ αργότερα φέτος, ελπίζοντας να αποκαλύψουν περαιτέρω αλλαγές.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS