ΑρχικήinetΜήνυση προς τη Meta σχετικά με το News Feed του Facebook

Μήνυση προς τη Meta σχετικά με το News Feed του Facebook

Το News Feed του Facebook αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο έντονων συζητήσεων για τα σημαντικά προβλήματα της Meta, προκαλώντας συχνά παράπονα από τους χρήστες.

meta μήνυση

Παρ’ όλα αυτά, μια νέα αγωγή που έχει κατατεθεί ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία στους χρήστες του Facebook να απολαύσουν μια εμπειρία περιήγησης στο κοινωνικό δίκτυο με μια σημαντικά διαφορετική μορφή ροής. Το Ινστιτούτο Knight First Amendment του Πανεπιστημίου Κολούμπια έχει κινηθεί νομικά εναντίον της Meta εκ μέρους ενός ερευνητή, με στόχο τη δημιουργία και τη διάθεση μιας επέκτασης περιηγητή που θα επιτρέπει στους χρήστες να «απενεργοποιούν» τα feeds τους.

Δείτε περισσότερα: Αναλαμβάνει το AI τον σχολιασμό των δημοσιεύσεων στο Facebook;

Η επέκταση, δημιουργημένη από τον ερευνητή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης Amherst, Ethan Zuckerman, προτείνει μια πιο ελεγχόμενη εμπειρία στο Facebook. Με την ονομασία Unfollow Everything 2.0, το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν unfollow φίλους, ομάδες και σελίδες, σταματώντας έτσι την ατελείωτη κύλιση αναρτήσεων στη ροή ειδήσεων τους. “Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επανακαθορίσουν την εμπειρία τους στην πλατφόρμα, επιλέγοντας να ακολουθήσουν ξανά μόνο εκείνες τις σελίδες και τις ομάδες που πραγματικά επιθυμούν,” επισημαίνει η εταιρεία. Αυτό σηματοδοτεί μια επιστροφή στην ουσιαστική χρήση της πλατφόρμας, απαλλαγμένη από το πλήθος περιεχομένου. Το 2022, η Meta προχώρησε στην ονομαστική αλλαγή του News Feed σε “Feed”.

Ο Zuckerman δεν είναι ο πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ενός τέτοιου εργαλείου. Ενέπνευσε από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, γνωστό επίσης ως “Unfollow Everything”, το οποίο εμφανίστηκε το 2021. Το Facebook προχώρησε σε μήνυση εναντίον του Βρετανού δημιουργού της εν λόγω επέκτασης και του απέκλεισε οριστικά τον λογαριασμό. Ο Zuckerman επιδιώκει να αποφύγει μία ανάλογη κατάληξη με την προσφυγή του στη δικαιοσύνη. Η μήνυσή του, η οποία υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη, ζητεί από το δικαστήριο «να επιβεβαιώσει ότι ο νόμος της Ενότητας 230 προσφέρει προστασία στην ανάπτυξη εργαλείων που προορίζονται να ενδυναμώσουν τους χρήστες να έχουν πιο ελεγχόμενη πρόσβαση στις εμπειρίες τους εντός των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης».

Η συγκεκριμένη υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική δοκιμασία για το άρθρο 230 του νόμου του 1996 περί Διαδικτυακής Ευπρέπειας, ο οποίος προστατεύει κυρίως τις διαδικτυακές πλατφόρμες από τη νομική ευθύνη σχετικά με τις πράξεις των χρηστών τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις που εξέτασε το Ανώτατο Δικαστήριο, η υπόθεση σχετικά με τον Zuckerman εστιάζει σε μια διαφορετική διάταξη. Αυτή προστατεύει τους δημιουργούς εργαλείων τρίτων, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέγουν και να ταξινομούν το περιεχόμενο που βλέπουν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αποκλεισμού περιεχομένου που θεωρείται ακατάλληλο.

Ένας εκπρόσωπος της Meta απέφυγε να κάνει σχόλια σχετικά με την πρόσφατη αγωγή. Η εταιρεία έχει κατ’ επανάληψη εφαρμόσει σκληρές στρατηγικές απέναντι στους ερευνητές. Παράδειγμα αυτής της προσέγγισης ήταν η διακοπή της λειτουργίας της εφαρμογής “Unfollow Everything” και η απενεργοποίηση των Facebook λογαριασμών μιας ομάδας ερευνητών από το NYU, οι οποίοι εξέταζαν τη στόχευση πολιτικών διαφημίσεων το 2021. Αυτή η πρακτική οδήγησε ορισμένους ερευνητές να προχωρήσουν σε προγράμματα “δωρεάς δεδομένων”, καλώντας εθελοντές να παρέχουν τα δεδομένα περιήγησής τους για επιστημονική έρευνα.

μήνυση meta facebook

Διαβάστε ακόμη: Hacker χρησιμοποιούν ψεύτικα Facebook ads για διανομή malware

Εάν τεθεί σε κυκλοφορία, η νέα επέκταση του προγράμματος περιήγησης από τον Zuckerman θα περιλαμβάνει μια πρωτοποριακή λειτουργία δωρεάς δεδομένων, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να συμβάλλουν «ανώνυμα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του Facebook». Αυτά τα δεδομένα θα αξιοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς, με στόχο την κατανόηση και βελτίωση των αποτελεσμάτων των feeds του Facebook.

Πηγή: engadget.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS