ΑρχικήsecurityCISA: Προειδοποιεί για ελάττωμα στο GitLab

CISA: Προειδοποιεί για ελάττωμα στο GitLab

Η CISA πρόσθεσε ένα κρίσιμο ελάττωμα στον κατάλογο Γνωστών Εκμεταλλευόμενων Ευπαθειών (KEV) που επηρεάζει το GitLab.

gitlab cisa

Η ευπάθεια καταγράφεται ως CVE-2023-7028 με βαθμολογία CVSS 10.0 και μπορεί να επιτρέψει την παραβίαση λογαριασμών μέσω της αποστολής email για επαναφορά κωδικού σε μη επιβεβαιωμένες email διευθύνσεις.

Δείτε ακόμη: GitLab: 5.300 διακομιστές εκτίθενται σε επιθέσεις αποκάλυψης λογαριασμού

Το GitLab, αποκάλυψε λεπτομέρειες τον Ιανουάριο, και ανέφερε ότι η συγκεκριμένη αδυναμία εντοπίστηκε ως αποτέλεσμα μιας αλλαγής στον κώδικα, που πραγματοποιήθηκε στην έκδοση 16.1.0 στις 1 Μαΐου 2023.

«Σε αυτές τις εκδόσεις, επηρεάζονται συστηματικά όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου ταυτότητας», εξήγησε η εταιρεία τότε. “Επίσης, χρήστες με ενεργοποιημένη τη λειτουργία ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων βρίσκονται σε ευάλωτη θέση όσον αφορά την επαναφορά του κωδικού πρόσβασης, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η πλήρης πρόσβαση στον λογαριασμό τους, δεδομένου ότι η σύνδεση απαιτεί τη χρήση 2FA.”

Η επιτυχής εκμετάλλευση του ζητήματος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα σε έναν χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση και να ελέγξει έναν λογαριασμό του GitLab, αλλά επιτρέπει και την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών και διαπιστευτηρίων, καθώς και τη δυνατότητα να δηλητηριάσει αποθετήρια πηγαίου κώδικα με κακόβουλο λογισμικό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιθέσεις κατά της αλυσίδας εφοδιασμού.

Για παράδειγμα, εάν ένας χάκερ καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στις ρυθμίσεις του αγωγού CI/CD, θα ήταν δυνατόν να εντάξει κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει να υποκλέψει ευαίσθητα δεδομένα, όπως Προσωπικά Αναγνωριστικά Δεδομένα (PII) ή ταυτοποιητικά στοιχεία πρόσβασης, μεταφέροντάς τα σε έναν εξωτερικό διακομιστή υπό τον έλεγχο του επιτιθέμενου, όπως δήλωσε η εταιρεία ασφάλειας cloud, Mitiga.

Επίσης, η παραβίαση των προδιαγραφών ασφαλείας στην αποθήκευση κώδικα μπορεί να περιλαμβάνει την εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού, που απειλεί την ακεραιότητα του συστήματος και ενδεχομένως εγκαθιστά παραθυράκια για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Ο κακόβουλος κώδικας ή η κατάχρηση των διεπαφών μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή δεδομένων, διακοπή λειτουργίας του κώδικα, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και επιθέσεις κατά της αλυσίδας εφοδιασμού.

Το σφάλμα έχει διορθωθεί στις εκδόσεις 16.5.6, 16.6.4, και 16.7.2 του GitLab. Επιπλέον, διορθώσεις κώδικα έχουν εφαρμοστεί στις εκδόσεις 16.1.6, 16.2.9, 16.3.7, και 16.4.5, βελτιώνοντας την ασφάλεια και την απόδοση.

gitlab

Διαβάστε επίσης: CISA: Λάβετε μέτρα για το hack της Microsoft

Η CISA δεν έχει ακόμα αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η ευπάθεια μπορεί να εκμεταλλευτεί σε πραγματικές επιθέσεις. Γι’αυτό, είναι υποχρεωτικό για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, που διαθέτουν ενεργούς χρήστες, να υιοθετήσουν τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας έως τις 22 Μαΐου 2024, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία των δικτύων τους.

Πηγή: thehackernews

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS