ΑρχικήsecurityΠώς το ethical hacking μπορεί να αποτρέψει το κυβερνοέγκλημα;

Πώς το ethical hacking μπορεί να αποτρέψει το κυβερνοέγκλημα;

Το ethical hacking, αποτελεί μια πρακτική επίθεσης σε ένα σύστημα πληροφορικής με νόμιμο και ηθικό όμως τρόπο. Ο σκοπός είναι να ανακαλύψει και να διορθώσει τυχόν ευπάθειες πριν τις εκμεταλλευτούν οι χάκερς.

ethical hacking

Οι ethical hackers είναι επαγγελματίες πληροφορικής με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίοι εργάζονται υπό την άδεια του οργανισμού που επιθυμεί να ελέγξει την ασφάλεια του συστήματός του. Αυτοί οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές και εργαλεία με τους χάκερς, αλλά με τον σκοπό να βελτιώσουν την ασφάλεια και όχι να προκαλέσουν βλάβη στα πληροφοριακά συστήματα.

Διαβάστε σχετικά: Tips ενός ethical hacker για να προστατευτείτε από χάκερ

Το ethical hacking, επίσης γνωστό ως penetration testing, αποτελεί μία τεχνική που ενσωματώνει επιθέσεις σε ψηφιακά συστήματα με την συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους. Οι ethical hackers εφαρμόζουν τις ίδιες μεθόδους και εργαλεία με τους αληθινούς κακόβουλους χάκερς, αλλά με σκοπό – όπως αναγράφεται και πιο πάνω – να ανακαλύψουν και να επιδιορθώσουν ευπάθειες προτού αυτές γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Πως το ethical hacking προστατεύει από το κυβερνοέγκλημα;

Μέσα από την τεχνική του ethical hacking, επιχειρήσεις και οργανισμοί ενισχύουν την ασφάλειά τους ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις, αποφεύγοντας τη διαρροή, απώλεια ή καταστροφή των δεδομένων τους. Το ethical hacking προσφέρει στους επαγγελματίες του κλάδου πληροφορικής πολύτιμες γνώσεις, προετοιμάζοντάς τους να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις και να κατανοήσουν τις μεθόδους των χάκερ.

Γι’αυτό κρίνεται απαραίτητο για την εξασφάλιση ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος, καθώς συμβάλλει στη διαμόρφωση αποτελεσματικών στρατηγικών και προτύπων ασφάλειας πληροφορικής.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Ethical Hacking

Το ethical hacking συνοδεύεται από συγκεκριμένα εμπόδια. Καταρχάς, η ανεύρεση ατόμων που διαθέτουν τόσο τις αναγκαίες τεχνικές δεξιότητες όσο και την απαραίτητη ηθική για να ενταχθούν στους ethical hackers αποτελεί μία σημαντική δυσκολία. Δεύτερον, υφίσταται η διαρκής απειλή ότι οι πληροφορίες που αποκτώνται μέσω του ethical hacking μπορεί κατά λάθος να καταλήξουν σε λάθος χέρια.

Η επένδυση στην πρόσληψη και εκπαίδευση ειδικών στην κυβερνοασφάλεια (ethical hackers), και στην αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας είναι σημαντική μεν, δαπανηρή δε. Παρά το σημαντικά υψηλό κόστος, η πλειονότητα των επιχειρήσεων αντιλαμβάνεται αυτή την επένδυση ως απολύτως δικαιολογημένη, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να προκύψει από μια παραβίαση ασφαλείας.

ethical hacking

Δείτε περισσότερα: Ethical Hacking: Η Κρυφή Πλευρά της Κυβερνοασφάλειας

Παρόλα αυτά, το ethical hacking προσφέρει και σημαντικά οφέλη. Κατ’ αρχάς, ενδυναμώνει τις επιχειρήσεις ανιχνεύοντας πιθανές αδυναμίες στα συστήματά τους πριν αυτές γίνουν στόχοι επιθέσεων από χάκερς και αυξάνει παράλληλα την εμπιστοσύνη των πελατών, αποδεικνύοντας ότι η επιχείρηση προσέχει σοβαρά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS