ΑρχικήYoutubeΝέα τεράστια μαύρη τρύπα εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Νέα τεράστια μαύρη τρύπα εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μία νέα τεράστια μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας, αφού εντόπισαν μια ασυνήθιστη ταλάντευση στο διάστημα, λιγότερο από 2.000 έτη φωτός μακριά.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες ανακάλυψαν νερό σε μαύρη τρύπα έτη φωτός μακριά

Ο λεγόμενος «κοιμώμενος γίγαντας», που ονομάζεται Gaia BH3, έχει μάζα σχεδόν 33 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας και βρίσκεται 1.926 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Aquila, καθιστώντας τον τη δεύτερη πιο κοντινή μαύρη τρύπα στη Γη. Η πλησιέστερη είναι η Gaia BH1, η οποία βρίσκεται περίπου 1.500 έτη φωτός μακριά και έχει μάζα σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας.

νέα μαύρη τρύπα

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τη νέα μαύρη τρύπα ενώ μελετούσαν τις παρατηρήσεις που έγιναν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, για μια επερχόμενη κυκλοφορία δεδομένων στην επιστημονική κοινότητα. Οι ερευνητές δεν περίμεναν να βρουν τίποτα, αλλά μια περίεργη κίνηση – που προκλήθηκε από τη βαρυτική επίδραση της στο περιβάλλον γύρω της – τράβηξε την προσοχή τους.

Δείτε ακόμα: Εκατοντάδες αστέρια εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, τι συνέβη;

Πολλές «αδρανείς» μαύρες τρύπες δεν έχουν άλλα σώματα αρκετά κοντά τους για να τραφούν, επομένως είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν και δεν παράγουν φως. Αλλά άλλες απορροφούν υλικό από κοντινά τους αστέρια, και αυτή η ανταλλαγή ύλης απελευθερώνει φωτεινές ακτίνες Χ που μπορούν να εντοπιστούν μέσω τηλεσκοπίων.

Η ταλαντευόμενη κίνηση ενός παλιού γιγάντιου αστεριού στον αστερισμό του Aquila αποκάλυψε ότι βρισκόταν σε “τροχιακό χορό” με μια αδρανοποιημένη μαύρη τρύπα και είναι η τρίτη αυτού του είδους που εντόπισε το Gaia.

Δείτε επίσης: NASA: Ανακαλύπτει ένα γαλαξιακό απολιθωμένο οικοσύστημα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το European Southern Observatory’s Very Large Telescope στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και άλλα επίγεια παρατηρητήρια για να επιβεβαιώσουν τη μάζα της Gaia BH3 και η μελέτη τους πρόσφερε επίσης νέες ενδείξεις για το πώς προέκυψαν τέτοιες τεράστιες μαύρες τρύπες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Πηγή: abc13

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS