ΑρχικήsecurityΠοιοί είναι οι δημοφιλέστεροι τύποι κακόβουλου λογισμικού;

Ποιοί είναι οι δημοφιλέστεροι τύποι κακόβουλου λογισμικού;

Φαίνεται πως οι δημιουργοί κακόβουλου λογισμικού (malware) έχουν υπερβεί τις προσδοκίες φέτος, με τις συσκευές της Apple να έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

κακόβουλο λογισμικό

Μια πρόσφατη έρευνα από την Surfshark αναλύει δεδομένα από τους χρήστες του Surfshark Antivirus, το οποίο είχε ήδη εντοπίσει 117 είδη malware από την αρχή του έτους. Ανακάλυψε ότι μόνο 5 είδη κακόβουλου λογισμικού ευθύνονται για σχεδόν το 80% των απειλών που εντοπίστηκαν.

Δείτε περισσότερα: ANY.RUN Sandbox: Επιτρέπει σε ομάδες SOC και DFIR να αναλύουν προηγμένο κακόβουλο λογισμικό Linux

Οι ιοί αποτελούν τον πιο συχνό τύπο, αντιπροσωπεύοντας το 42%. Ο πιο διαδεδομένος μεταξύ αυτών, το “Proxy.Agent”, επηρέασε τους χρήστες της Apple, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι το hardware της εταιρείας από το Κουπερτίνο είναι ανίκητο.

Ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος απειλής είναι τα Trojans και συνήθως το “Dropper.Gen” – ένα πρόγραμμα εγκατάστασης που εισάγει περαιτέρω κακόβουλο λογισμικό και adware και παρουσιάζει ομοιότητες με πραγματικές διαδικασίες στα Windows.

Οι δυνητικά ανεπιθύμητες εφαρμογές (PUA) είναι τρίτοι παράγοντες που συνήθως περιλαμβάνουν προγράμματα που εγκαθίστανται αυτόματα από τους χρήστες όταν προσπαθούν να εγκαταστήσουν άλλες εφαρμογές. Συχνά παρατηρούνται επίμονα ανεπιθύμητα παράθυρα, μη επιθυμητές αλλαγές και επιβράδυνση του συστήματος του χρήστη.

Η ευρετική ανάλυση (μέθοδος ανίχνευσης απειλών που λειτουργεί αναζητώντας εντολές και οδηγίες που κανονικά δεν θα υπήρχαν σε μια καλοπροαίρετη εφαρμογή) ανήκει στην τετράδα και περιλαμβάνει ιούς που μοιράζονται χαρακτηριστικά με άλλες κοινές παραλλαγές. Αναλύοντας κώδικα και σαρώνοντας για λειτουργίες που μοιάζουν με malware, μπορούν ψευδώς να ενεργοποιήσουν συναγερμούς, ακόμη και σε απουσία πραγματικής απειλής, σύμφωνα με την Surfshark.

malware κακόβουλο λογισμικό

Διαβάστε επίσης: Χάκερς διακινούν κακόβουλο λογισμικό USB μέσω ιστότοπων

Η πέμπτη στα πιο συχνά εντοπιζόμενα κακόβουλα λογισμικά ήταν το adware, το οποίο μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση ανεπιθύμητων παραθύρων στους browsers των χρηστών, καθώς επίσης να εξαπατήσει τους χρήστες να κατεβάσουν περαιτέρω κακόβουλο λογισμικό, να πραγματοποιήσουν παράνομες πληρωμές και να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες.

Πηγή: techradar

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS