ΑρχικήyoutubeΤο ρομπότ Figure One θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού για εσάς

Το ρομπότ Figure One θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού για εσάς

Σήμερα η Figure, μια startup ρομποτικής, αξίας $2.6 δισεκατομμυρίων, που ιδρύθηκε πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, από πρώην εργαζόμενους της Boston Dynamics, Tesla, Google DeepMind και Archer Aviation, παρουσίασε την πρώτη της συνεργασία με τον καινούργιο επενδυτή και συνεργάτη της, την OpenAI, δημιουργό του ChatGPT, με τη μορφή του ρομπότ Figure One.

Δείτε επίσης: Νότια Κορέα: Βιομηχανικό ρομπότ σκότωσε κατά λάθος υπάλληλο

Ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Figure, Brett Adcock, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο X ένα βίντεο επίδειξης ενός ανθρωποειδούς ρομπότ πλήρους μεγέθους, του Figure One, δείχνοντας τις ικανότητές του να αλληλεπιδρά με έναν άνθρωπο και το περιβάλλον του, δείχνοντας το ρομπότ να ακολουθεί τις εντολές του ατόμου, να εντοπίζει και να του δίνει ένα αντικείμενο, να περιγράφει τι κάνει και να συνομιλεί με το άτομο ενώ παράλληλα σχεδιάζει και εκτελεί χρήσιμες εργασίες από μόνο του. Στο βίντεο φαίνεται να μαζεύει τα σκουπίδια και να τοποθετεί τα πιάτα σε ένα σουρωτήρι.

Figure One ρομπότ

Σε μια σκηνή που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, το βίντεο ξεκινά με τον άνθρωπο να λέει: “Figure One, τι βλέπεις αυτήν τη στιγμή;” Το ρομπότ απαντά: “Βλέπω ένα κόκκινο μήλο στο πιάτο στο κέντρο του τραπεζιού, ένα σουρωτήρι με φλιτζάνια και ένα πιάτο, και εσένα να στέκεσαι κοντά με το χέρι στο τραπέζι.

Το βίντεο συνεχίζει δείχνοντας το Figure One να μαζεύει τα σκουπίδια και να βάζει το πιάτο και το φλιτζάνι στο σουρωτήρι.

Δείτε ακόμα: Ameca: Οι προβλέψεις του πιο προηγμένου ανθρωποειδούς ρομπότ για το τέλος της ανθρωπότητας

Ο Adcock δημοσίευσε σε ένα νήμα στο X ότι “Οι ενσωματωμένες κάμερες του ρομπότ Figure One τροφοδοτούν ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας όρασης (VLM) που εκπαιδεύεται από την OpenAI“, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτή είναι μια έκδοση του GPT-4, του κορυφαίου LLM της OpenAI, εάν είναι μια βελτιωμένη έκδοση ενός τέτοιου υπάρχοντος μοντέλου ή εάν είναι ένα εντελώς νέο μοντέλο.

Σε μια δήλωσή του, ο Adcock επεσήμανε επίσης ότι “Το βίντεο δείχνει νευρωνικά δίκτυα end-to-end. Δεν υπάρχει τηλεερμηνεία. Επίσης, καταγράφηκε σε κανονική ταχύτητα και γυρίστηκε συνεχόμενα. Με άλλα λόγια, το βίντεο δεν επιταχύνθηκε, όπως συχνά έχουν κάνει άλλα δείγματα βίντεο με ρομπότ για να επιδείξουν μεγαλύτερη ρεαλιστικότητα στην κίνηση, ούτε και κάποιος άνθρωπος χειριζόνταν απομακρυσμένα τις κινήσεις του ρομπότ πίσω από τις κάμερες.

Το βίντεο επίδειξης του Figure One φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προόδου στις αλληλεπιδράσεις των ρομπότ, δείχνοντάς το να αλληλεπιδρά αρκετά φυσικά με ένα άτομο, υπακούοντάς το, κατανοώντας τις επιθυμίες του και μάλιστα κάνοντάς το πολύ πιο ομαλά, σε σύγκριση με πολλά προηγούμενα παραδείγματα από άλλες εταιρείες και ερευνητές.

Δείτε επίσης: Η Amazon δοκιμάζει τα ανθρωποειδή ρομπότ Digit στις αποθήκες της

Προς το παρόν βέβαια είναι απλά ένα demo και ένα πρωτότυπο. Πιθανώς θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά μέχρι ένα τέτοιο ρομπότ να είναι έτοιμο για εμπορική ανάπτυξη και να πουληθεί σε επιχειρήσεις ή/και ιδιώτες.

Πηγή: venturebeat

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS