ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Κυρώσεις στους χειριστές του Predator spyware

ΗΠΑ: Κυρώσεις στους χειριστές του Predator spyware

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δύο άτομα και πέντε οντότητες που συνδέονται με την ανάπτυξη και τη διανομή του spyware Predator. Το λογισμικό κατασκοπείας έχει χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων.

Predator spyware κυρώσεις

Σήμερα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) όρισε δύο άτομα και πέντε οντότητες που σχετίζονται με την Κοινοπραξία Intellexa για το ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας spyware, που χρησιμοποιείται για τη στόχευση Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, δημοσιογράφων και ειδικών σε θέματα χάραξης πολιτικής“, αναφέρεται στο δελτίο τύπου του OFAC.

Οι κυρώσεις στοχεύουν τον Ισραηλινό ιδρυτή της Intellexa Consortium, Tal Jonathan Dilian, και την Πολωνή Sara Aleksandra Fayssal Hamou.

Δείτε επίσης: Η NSO Group καλείται να δώσει τον source code του Pegasus spyware στη Meta

Οι εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις λόγω της σύνδεσής τους με το spyware Predator, είναι:

  • Cytrox AD – Σκόπια
  • Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT) – Ουγγαρία
  • Intellexa Limited – Ιρλανδία
  • Intellexa S.A. – Ελλάδα
  • Thalestris Limited – Ιρλανδία

Το spyware “Predator” έχει χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση πολλών προσώπων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επιθέσεις αυτές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα. Έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία αντιφρονούντων από καταπιεστικά καθεστώτα ή από κυβερνήσεις για την κατασκοπεία άλλων χωρών.

Τι περισσότερες φορές, οι στόχοι του Predator spyware είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακτιβιστές, ειδικοί σε θέματα πολιτικής, ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών τεχνολογίας.

Η Intellexa και το Predator έχουν επισημανθεί και σε αναφορές άλλων εταιρειών, όπως η Google και η Cisco Talos, λόγω του κινδύνου που φέρουν για την κυβερνοασφάλεια. Το 2022, ερευνητές της Google είχαν πει ότι το Predator χρησιμοποιούσε zero-days στο Chrome και το Android για να μολύνει τηλέφωνα.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Επιβεβαιώνεται το ενιαίο κέντρο ΕΥΠ και Predator

Οι νέες κυρώσεις που επιβάλλονται στα άτομα και τις οντότητες που συνδέονται με το spyware Predator, φέρουν σημαντικές νομικές και οικονομικές επιπτώσεις. Οι κυρώσεις υπογραμμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης Biden να αντιμετωπίσει την κακή χρήση της τεχνολογίας spyware.

Predator Intellexa

Η συμπερίληψη στο SDN List σημαίνει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία που εδρεύουν στις ΗΠΑ και συνδέονται με αυτά τα πρόσωπα και τις οντότητες είναι δεσμευμένα. Άτομα και εταιρείες που συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύεται να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε συναλλαγές μαζί τους. Όσοι παραβιάζουν αυτούς τους περιορισμούς μπορεί να αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα ή ακόμα και ποινή φυλάκισης.

Επιπλέον, οι κυρώσεις μπορούν να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για άλλους πιθανούς “εκμεταλλευτές”, καθώς δείχνουν ότι οι δράσεις παραβίασης της ιδιωτικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητες.

Δείτε επίσης: Predator Files – υποκλοπές: Νέα στοιχεία για Βιετνάμ & Intellexa – Γιατί ανησυχεί το Μαξίμου

Τέλος, οι κυρώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της διεθνούς πίεσης κατά των “εκμεταλλευτών” του Predator Spyware, καθώς άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να επιβάλλουν τις δικές τους κυρώσεις. Οργανισμοί που εδρεύουν σε συμμαχικές χώρες μπορεί να πάψουν να συναλλάσσονται με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS