ΑρχικήSecurityΟι ΗΠΑ κατηγορούν Ιρανό hacker για κυβερνοκατασκοπεία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν Ιρανό hacker για κυβερνοκατασκοπεία

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) κατηγορεί έναν 39χρονο Ιρανό hacker για συμμετοχή σε μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που στόχευε την κυβέρνηση και τις αμυντικές οντότητες των ΗΠΑ. Ο κατηγορούμενος ονομάζεται Alireza Shafie Nasab.

Ιρανός hacker κυβερνοκατασκοπεία ΗΠΑ

Η εκστρατεία κατασκοπείας ήταν ενεργή τουλάχιστον από το 2016 έως τον Απρίλιο του 2021 και στόχευσε πάνω από δώδεκα αμερικανικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών Υπουργείων, αμυντικών εργολάβων και άλλων εταιρειών.

Δείτε επίσης: Χάκερ του Ιράν θέλουν να επηρεάσουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Λέγεται ότι ο Ιρανός hacker και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν phishing επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών οργανισμών. Ο ίδιος εργαζόταν ως ειδικός πληροφορικής για την ιρανική εταιρεία Mahak Rayan Afraz. Στα πλαίσια των επιθέσεων κατάφερε να παραβιάσει τουλάχιστον 200.000 υπολογιστές.

Ενώ ισχυριζόταν ότι εργαζόταν ως ειδικός στον κυβερνοχώρο για πελάτες με έδρα το Ιράν, ο κ. Nasab φέρεται να συμμετείχε σε μια επίμονη εκστρατεία για να θέσει σε κίνδυνο τον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ και τα κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών“, δήλωσε ο Matthew G. Olsen, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας του DoJ.

Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Damian Williams, πρόσθεσε ότι ο Ιρανός hacker χρησιμοποίησε spear phishing και άλλες τεχνικές hacking για να μολύνει περισσότερες από 200.000 συσκευές, που περιείχαν ευαίσθητες ή απόρρητες πληροφορίες άμυνας.

Δείτε επίσης: Οι Ιρανοί hackers Charming Kitten χρησιμοποιούν το νέο BASICSTAR backdoor

Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές social engineering, όπου ο επιτιθέμενος και οι συνεργάτες του παρίσταναν γυναίκες και προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους στόχους ώστε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους.

Οι αρχές των ΗΠΑ λένε ότι ο Nasab παρείχε υποδομές και καταχωρούσε διακομιστές και λογαριασμούς email για την εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας χρησιμοποιώντας κλεμμένες ταυτότητες.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν Ιρανό hacker για κυβερνοκατασκοπεία

Οι επιθέσεις κυβερνοκατασκοπείας μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στις λειτουργίες των κυβερνητικών και αμυντικών οντοτήτων. Μπορούν να παρεμποδίσουν την πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες, να διακόψουν την επικοινωνία και να προκαλέσουν απώλεια εμπιστευτικών πληροφοριών.

Επιπλέον, οι επιθέσεις αυτές μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση και τις αμυντικές δυνάμεις, καθώς η διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές κρίσεις και να αποδυναμώσει την εθνική ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Ρώσοι, Κινέζοι και Ιρανοί χρησιμοποιούν AI εργαλεία για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο hacking

Τέλος, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Η ανάγκη για ανάκτηση από μια επίθεση, η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και η απώλεια εμπιστευτικών πληροφοριών μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ιρανός hacker αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με τη διάπραξη απατών μέσω υπολογιστή και κλοπή ταυτότητας, που επισύρουν 5 έως 20 χρόνια φυλάκιση, συν μια υποχρεωτική ποινή δύο ετών για κλοπή ταυτότητας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσφέρει έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ή την τοποθεσία του Nasab.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS