ΑρχικήSecurityΚράτη και εταιρείες τεχνολογίας συνεργάζονται για την καταπολέμηση του spyware

Κράτη και εταιρείες τεχνολογίας συνεργάζονται για την καταπολέμηση του spyware

Δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, καθώς και εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, η MDSec, η Meta και η Microsoft, έκαναν μια συμμαχία και υπέγραψαν μια κοινή συμφωνία για τον περιορισμό της κατάχρησης εμπορικού spyware. Τα λογισμικά spyware χρησιμοποιούνται για την κατασκοπεία ανθρώπων, παραβιάζοντας την ιδιωτική τους ζωή.

Pall Mall Process συμμαχία χωρών

Η πρωτοβουλία ονομάζεται Pall Mall Process και στοχεύει στην αντιμετώπιση της διάδοσης και της ανεύθυνης χρήσης εργαλείων κατασκοπείας, με τη θέσπιση κατευθυντήριων αρχών και ειδικών πολιτικών. Αυτά θα σχετίζονται με την ανάπτυξη, διευκόλυνση, αγορά και χρήση τέτοιων εργαλείων.

Τα μέλη αυτής της νέας συμμαχίας ισχυρίζονται ότι η “ανεξέλεγκτη διάδοση” προσφορών spyware εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα του κυβερνοχώρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εθνική και την ψηφιακή ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Google: Οι προμηθευτές spyware βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις zero-day ευπαθειών

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η κακόβουλη χρήση των spyware επιτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κλήσεις, μηνύματα, φωτογραφίες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα και τον χειρισμό κάμερας και μικροφώνου εξ αποστάσεως. Το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο (NCSC) λέει ότι χιλιάδες άτομα παγκοσμίως γίνονται στόχος εκστρατειών spyware κάθε χρόνο.

Όσο αυξάνεται η διαθεσιμότητα αυτών των εργαλείων, θα αυξάνει και ο αριθμός και η σοβαρότητα των παραβιάσεων των ψηφιακών συστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συμμαχία χωρών δεν συμμετέχει το Ισραήλ, το οποίο φιλοξενεί αρκετές εταιρείες που ασχολούνται με την πώληση spyware, όπως οι Candiru, Intellexa (Cytrox), NSO Group και QuaDream. Επίσης, η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Ισπανία και η Ταϊλάνδη – οι οποίες έχουν συνδεθεί με καταχρήσεις spyware στο παρελθόν – δεν υπέγραψαν τη συμφωνία.

Η παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση spyware συμπίπτει με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να αρνηθεί τη χορήγηση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται με κακόβουλη χρήση spyware.

Μέχρι πρόσφατα, η έλλειψη λογοδοσίας επέτρεπε στη βιομηχανία spyware να πολλαπλασιάσει επικίνδυνα εργαλεία παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο“, ανέφερε η Google σε δήλωση στο The Hacker News.

Δείτε επίσης: Pegasus Spyware: Στόχευε iPhone δημοσιογράφων και ακτιβιστών στην Ιορδανία

Από τη μία πλευρά, spyware όπως το Chrysaor και το Pegasus χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις για χρήση από τις αρχές επιβολής του νόμου και την αντιτρομοκρατία. Από την άλλη πλευρά, τα λογισμικά έχουν χρησιμοποιηθεί από καταπιεστικά καθεστώτα για να στοχοποιήσουν δημοσιογράφους, ακτιβιστές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες, πολιτικούς αντιπάλους και άλλους.

Η χρήση των spyware σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται σε μεγάλο βαθμό και μέσω εκμεταλλεύσεων zero-day ευπαθειών. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Google, οι προμηθευτές λογισμικού κατασκοπείας ήταν πίσω από την εκμετάλλευση του 80% των zero-day ευπαθειών το 2023.

Στην έκθεση της Google, υπάρχει μια λίστα με 74 zero-day ευπάθειες που χρησιμοποιούνται από 11 προμηθευτές spyware. Η πλειονότητα είναι ευπάθειες που επηρεάζουν το Google Chrome (24) και το Android (20). Ακολουθούν το Apple iOS (16) και τα Windows (6).

Έτσι, αυτή η παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση και τον περιορισμό του οικοσυστήματος του spyware φαίνεται πιο σημαντική από ποτέ.

καταπολέμηση spyware

Πώς μπορεί κάποιος να προστατεύσει την ψηφιακή του ζωή από το spyware;

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατευτείτε είναι η χρήση ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας. Τα προγράμματα αυτά σαρώνουν τη συσκευή σας για την εύρεση και την αφαίρεση του spyware. Επιπλέον, προσφέρουν προστασία σε πραγματικό χρόνο, προειδοποιώντας σας όταν μια εφαρμογή προσπαθεί να εγκαταστήσει spyware στον υπολογιστή σας.

Δείτε επίσης: Shutdown.log: Βοηθάει στον εντοπισμό κακόβουλου spyware σε iPhone

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε το λειτουργικό σας σύστημα και όλα τα προγράμματα ενημερωμένα. Οι ενημερώσεις αυτές συχνά περιλαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του υπολογιστή σας από το spyware.

Μια άλλη σημαντική συμβουλή είναι να είστε προσεκτικοί με τα email και τα μηνύματα που λαμβάνετε. Αυτά τα λογισμικά συχνά διαδίδονται μέσω επιθέσεων phishing, όπου οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να σας πείσουν να κάνετε κλικ σε ένα κακόβουλο σύνδεσμο ή να ανοίξετε ένα επικίνδυνο συνημμένο.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε συνεχώς αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών σας αρχείων. Αν και αυτό δεν θα σας προστατεύσει απευθείας από το spyware, θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τα δεδομένα σας αν ο υπολογιστής σας προσβληθεί.

Πηγή: thehackernews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS