ΑρχικήsecurityΡώσος hacker κατηγορείται για κυβερνοεπίθεση σε εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας

Ρώσος hacker κατηγορείται για κυβερνοεπίθεση σε εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ένας Ρώσος hacker πρόκειται να δικαστεί, καθώς κατηγορείται για μια κυβερνοεπίθεση σε τοπικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που προκάλεσε black out, αφήνοντας στο σκοτάδι 38 χωριά στην περιοχή Vologda.

Ρώσος hacker εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας

Η συγκεκριμένη επίθεση έλαβε χώρα πριν από ένα χρόνο και ο άνδρας αντιμετωπίζει τώρα ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών.

Δείτε επίσης: Νέα δεδομένα για τις κυβερνοεπιθέσεις στις εταιρείες ενέργειας της Δανίας

Η ποινική έρευνα ολοκληρώθηκε εναντίον ενός hacker που έκοψε το ρεύμα σε 38 οικισμούς στην περιοχή Vologda. Η Ρωσική Διεύθυνση FSB για την Περιφέρεια Vologda διαπίστωσε ότι τον Φεβρουάριο του 2023, ένας κάτοικος της περιοχής που γεννήθηκε το 1975, απέκτησε παράνομη πρόσβαση σε τεχνολογικά συστήματα ελέγχου για δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και διέκοψε το ρεύμα σε 38 οικισμούς στην περιοχή Vologda στις περιφέρειες Sheksninsky, Ustyuzhensky και Babayevsky“, δήλωσε η FSB στο TASS.

Η μαζική διακοπή ρεύματος έχει σοβαρές επιπτώσεις. Προκαλεί σημαντικές διαταραχές στην καθημερινότητα των ανθρώπων, καθώς η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζει τη λειτουργία των οικιακών συσκευών, των ηλεκτρονικών συσκευών και των συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης.

Επίσης, η διακοπή ρεύματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, πράγμα που οδηγεί σε οικονομικές απώλειες. Η διακοπή της παροχής ρεύματος θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ζημιές και σε εξοπλισμό, που μπορεί να απαιτήσει ακριβές επισκευές ή αντικαταστάσεις.

Δείτε επίσης: Operation Texonto: Ρώσοι hackers στοχεύουν Ουκρανούς με emails σχετικά με τον πόλεμο

Ρώσος hacker κατηγορείται για κυβερνοεπίθεση σε εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας

Τέλος, μια διακοπή ρεύματος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Επίσης, η έλλειψη φωτισμού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Οι τοπικές αρχές ολοκλήρωσαν την έρευνα και έστειλαν τα στοιχεία στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει την ποινή του Ρώσου hacker. Ο ύποπτος είναι προς το παρόν υποχρεωμένος να παραμείνει στην καθορισμένη τοποθεσία.

Δείτε επίσης: Hackers καταχρώνται το Google Cloud Run για διανομή banking trojans

Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο κατηγορούμενος δρούσε μόνος του, αν ήταν μέλος μιας ομάδας hacking ή αν η επίθεση στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μια ενέργεια hacktivism εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πηγή: securityaffairs.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS