ΑρχικήyoutubeΑνακαλύφθηκαν μόρια νερού σε αστεροειδή για πρώτη φορά

Ανακαλύφθηκαν μόρια νερού σε αστεροειδή για πρώτη φορά

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), οι επιστήμονες του Southwest Research Institute ανακάλυψαν μόρια νερού στην επιφάνεια αστεροειδούς. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια ανακάλυψη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τέσσερις αστεροειδείς πλούσιους σε πυριτικά άλατα. Χρησιμοποίησαν το όργανο FORCAST για να καταλήξουν στην ανακάλυψη.

Οι αστεροειδείς είναι υπολείμματα από τη διαδικασία σχηματισμού των πλανητών, επομένως οι συνθέσεις τους ποικίλλουν ανάλογα με το πού σχηματίστηκαν στο ηλιακό νεφέλωμα“, δήλωσε η Δρ. Anicia Arredondo του SwRI. “Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή του νερού στους αστεροειδείς, γιατί αυτό μπορεί να ρίξει φως στο πώς το νερό παραδόθηκε στη Γη“.

Δείτε επίσης: NASA: Ένας αστεροειδής θα περάσει κοντά στη Γη την Τρίτη

μόρια νερού σε αστεροειδή

Η μελέτη της θέσης και της σύνθεσης των αστεροειδών βοηθά τους αστρονόμους να ανακαλύψουν πώς τα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του νερού, κατανέμονται στο Ηλιακό Σύστημα και πώς αυτή η κατανομή έχει εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων.

Επιπλέον, η κατανομή του νερού στο ηλιακό μας σύστημα παρέχει πληροφορίες για την κατανομή του σε άλλα συστήματα και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε που πρέπει να ψάξουμε για να αναζητήσουμε πιθανή ζωή, τόσο στο ηλιακό μας σύστημα όσο και πέρα από αυτό.

Εντοπίσαμε ένα χαρακτηριστικό που αναμφίβολα αποδίδεται σε μόρια νερού στους αστεροειδείς Iris και Massalia“, είπε η Arredondo.

Ενώ προηγούμενες παρατηρήσεις είχαν ανιχνεύσει κάποια μορφή υδρογόνου τόσο στο φεγγάρι όσο και σε αστεροειδείς, αυτές οι μελέτες δεν μπορούσαν να διακρίνουν εάν επρόκειτο για νερό ή υδροξύλιο.

Με βάση την ανάλυση των στοιχείων, η αφθονία του νερού στον αστεροειδή είναι παρόμοια με αυτή που βρέθηκε στο φεγγάρι. Ομοίως, στους αστεροειδείς, το νερό μπορεί επίσης να συνδεθεί με ορυκτά καθώς και να συγκεντρώνεται σε πυριτικό άλας και να παγιδευτεί ή να διαλυθεί.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής ανακαλύφθηκε λίγες ώρες πριν εκραγεί πάνω από το Βερολίνο

Τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα δεν είναι αρκετά ακριβή, αλλά λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, η ομάδα επιστρατεύει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, το κορυφαίο διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων, για να διερευνήσει περισσότερους στόχους και να ανακαλύψει μόρια νερού.

Έχουμε πραγματοποιήσει αρχικές μετρήσεις για άλλους δύο αστεροειδείς με το Webb“, είπε η Arredondo. “Έχουμε άλλη μια πρόταση για τον επόμενο κύκλο για να εξετάσουμε άλλους 30 στόχους. Αυτές οι μελέτες θα βελτιώσουν την κατανόησή μας για την κατανομή του νερού στο ηλιακό σύστημα“.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες στην αστροφυσική, καθώς μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την αρχή και την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος. Οι αστεροειδείς είναι σαν ‘κοσμικά απολιθώματα’ που περιέχουν πληροφορίες για την πρώιμη ιστορία του ηλιακού μας συστήματος.

Δείτε επίσης: Τελικά, θα πέσει ο αστεροειδής 2007 FT3 στη Γη το 2024; Τι λέει η NASA;

Η ανακάλυψη νερού σε αστεροειδείς μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε, έτσι η παρουσία του σε αστεροειδείς μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες.

Τέλος, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές για την εξερεύνηση του διαστήματος. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή υδρογόνου για καύσιμα ή για την υποστήριξη της ζωής σε μακροχρόνιες αποστολές διαστήματος. Η εξόρυξη νερού από αστεροειδείς μπορεί να γίνει μια σημαντική στρατηγική στο μέλλον.

Πηγή: phys.org

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS